Direct naar artikelinhoud
NieuwsChristian Eriksen

Christian Eriksen krijgt inwendige defibrillator na hartstilstand op het veld

Christian Eriksen toen hij tijdens de EK-match tegen Finland bij bewustzijn kwam.Beeld AFP

Christian Eriksen krijgt een inwendige defibrillator ingeplant die ingrijpt bij hartritmestoornissen. Volgens de Deense voetbalbond heeft de spelverdeler daar na overleg met artsen toe besloten. 

en

“Christian heeft deze oplossing geaccepteerd en zowel nationale als internationale specialisten staan erachter”, aldus de Deense bond. De voetballer ligt in een ziekenhuis in Kopenhagen, nadat hij zaterdag tijdens de eerste EK-wedstrijd tegen Finland in elkaar zakte en gereanimeerd moest worden. 

De Duitse UEFA-arts die Christian Eriksen tijdens de wedstrijd reanimeerde, heeft in de Duitse media verklaard dat het een ‘heel emotioneel moment’ was toen de middenvelder weer bij bewustzijn kwam.

‘Verdorie’

Arts Jens Kleinefeld vertelt hoe de 29-jarige Eriksen enkele minuten hartmassage kreeg en nadien met behulp van een defibrillator gereanimeerd werd. “Ongeveer dertig seconden later opende hij zijn ogen en kon ik hem spreken”, doet Kleinefeld zijn relaas. “Dat was een heel emotioneel moment, want bij dat soort noodgevallen zijn in het dagelijkse leven de kansen op succes veel kleiner.”

“Ik vroeg Eriksen vervolgens of hij weer terug bij bewustzijn was. ‘Ja, ik ben weer onder de mensen’, antwoordde hij me. ‘Verdorie, ik ben nog maar 29 jaar oud.’ Op dat moment wist ik dat hij geen hersenschade opgelopen had en we hem helemaal teruggehaald hadden.”

Eriksen kon nadien op de grasmat ook op andere vragen van de arts antwoorden en was volledig bij bewustzijn. “Ik was er toen voor 99 procent zeker van dat zijn toestand stabiel zou blijven”, aldus Kleinefeld nog.

Lees ook

De centrale vraag voor de Rode Duivels vanavond is: hoe ga je deze wedstrijd in? Met het mes tussen de tanden? Tot aan de collaps van Eriksen was Denemarken-Finland een behoorlijk harde wedstrijd. Of ontzie je de getormenteerde tegenstand een beetje?

Deense internationals: ‘Tegen België spelen we voor Eriksen’

Denemarken verloor de partij tegen Finland, die later werd verdergezet, met 0-1. Donderdag (18 uur) kijken de Denen in Kopenhagen de Rode Duivels in de ogen.