Direct naar artikelinhoud
NieuwsAirbnb

Slachtoffer van verkrachting kreeg 7 miljoen dollar van Airbnb ‘om te zwijgen’

Slachtoffer van verkrachting kreeg 7 miljoen dollar van Airbnb ‘om te zwijgen’
Beeld REUTERS

Een Australische vrouw die naar verluidt onder bedreiging met een mes werd verkracht in een Airbnb-appartement in New York, ontving een geheime schikking van 7 miljoen dollar. Het is slechts een van de vele incidenten die Airbnb in de doofpot stak. Dat schrijft Bloomberg Businessweek nadat het Amerikaanse magazine het ‘Veiligheidsbeleid voor gasten’ van Airbnb onderzocht.

De 29-jarige vrouw had in 2015 met enkele vrienden een Airbnb-appartement gehuurd, vlakbij het immens populaire Times Square in New York. Ze zouden er samen het nieuwe jaar ingaan. Maar kort nadat de klok twaalf sloeg, en haar vrienden nog aan het vieren waren, keerde de Australische vrouw terug naar hun verblijfplaats. Ze werd er opgewacht door een man, die haar bedreigde met een mes en verkrachtte. Nadien vluchtte de dader weg met haar gsm. Het slachtoffer kon via haar iPad toch nog haar vrienden contacteren. De politie arriveerde binnen het uur en kon de man nog vatten. In zijn rugzak vonden ze een mes, een oorbel van het slachtoffer en een reservesleutel van het appartement terug. 

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de man aan de sleutel kwam. Maar het slachtoffer getuigde later wel dat ook zij gewoon hun sleutel in een lokaal winkeltje zijn gaan halen, zonder enig bewijs of identificatie te moeten tonen.

Dat is het verhaal uit 2015-2016 dat Bloomberg Businessweek kon reconstrueren op basis van eigen onderzoek.

Uit dat onderzoek blijkt ook dat een speciale Airbnb crisismanagement ‘taskforce’ snel in actie schoot na de verkrachting in een van hun appartementen. De multinational schakelt dit team enkel in wanneer er ‘een ramp’ gebeurt, aldus Bloomberg. In dit geval verplaatste de ‘taskforce’ het slachtoffer meteen naar een hotel en lieten ze haar moeder vanuit Australië overvliegen. Hun terugkeer, verblijfs-, gezondheids- en begeleidingskosten werden volledig gedekt door Airbnb.

Zwijggeld

Bloomberg kwam ook op het spoor van een overeenkomst tussen het slachtoffer en Airbnb die achteraf gesloten werd. De vrouw zou 7 miljoen Amerikaanse dollar (ongeveer 5,8 miljoen euro) ontvangen hebben, in ruil voor haar discretie. Dat houdt in dat het verboden was om erover te praten, het bedrijf aan te klagen of te impliceren dat Airbnb “verantwoordelijk of aansprakelijk” was voor de aanval.

In een e-mail aan The Guardian ontkent Airbnb dat het om zwijggeld gaat. “In zaken omtrent seksueel geweld kunnen overlevenden vrijuit spreken over hun ervaringen, ongeacht de schikking”, aldus woordvoerder Benjamin Brait. Volgens de Britse krant betwistte Brait geen andere details van het Bloomberg-rapport, maar voegde hij eraan toe dat Airbnb’s “vertrouwens- en veiligheidsteam” een open en integraal onderdeel is van de algehele operatie voor klantenondersteuning.

50 miljoen

Uit de documenten die Bloomberg heeft ingekeken, zou blijken dat Airbnb jaarlijks zo’n 50 miljoen dollar (ongeveer 41 miljoen euro) betaalt aan verhuurders en gasten, waaronder ‘schade aan eigendommen en juridische afwikkelingen’. Volgens het onderzoek krijgt Airbnb jaarlijks te maken met duizenden beschuldigingen van seksueel geweld. 

Toch is er slechts één zaak met betrekking tot aanranding ingediend tegen Airbnb in Amerikaanse rechtbanken, volgens een overzicht van elektronisch beschikbare staats- en federale rechtszaken. De advocaat van die zaak, Teresa Li, schikte de zaak voor een onbekend bedrag vooraleer het tot een rechtszaak kwam.  “Het enige wat Airbnb echt motiveert is de dreiging van slechte PR of een nachtmerrie in de pers”, aldus de advocate.