Uitbater Soufian Loulidi van Tapas Bar Puncho investeerde meer dan zesduizend euro in een scherm voor het EK.  © Sven Van Haezendonck

Horeca-uitbaters gefrustreerd omdat EK-scherm weg moet, vlak voor match Rode Duivels

Mechelen -

Verschillende horeca-uitbaters in de Mechelse binnenstad zijn gefrustreerd. Na een bezoek van de politie moeten ze het EK-scherm weghalen van hun terras. Ze zijn niet in regel omdat schermen niet zichtbaar mogen zijn vanaf de straat. “Dan heb ik geen terras meer”, zegt Soufian Loulidi van Tapas Bar Puncho.

Sven Van Haezendonck

Zaakvoerder Soufian Loulidi (30) van de tapasbar aan de Vijfhoek blies woensdagavond even uit toen politieagenten hem van zijn terras riepen. Voor de uitzending van de wedstrijd van de Belgen tegen Denemarken donderdagavond moet zijn groot scherm weg zijn. “De sokkel alleen weegt vijfhonderd kilogram. Op zo’n korte tijd krijg ik dat nooit gedaan. Ik begrijp ook niet waarom het stoort. Al mijn terrastafels staan netjes op anderhalve meter van elkaar. Om ervoor te zorgen dat klanten niet te dicht voor het scherm zitten, heb ik het op zes meter afstand gezet”, vertelt hij.

Het probleem is dat zijn WK-scherm zichtbaar is vanaf de straat en dat mag volgens de federale richtlijnen die de stad kreeg niet. “De beelden van wedstrijden mogen enkel te zien zijn vanaf het terras. Schermen moeten naar binnen gericht zijn om samenscholingen te voorkomen. In de aanloop naar het EK hebben we de horeca daarover geïnformeerd”, reageert burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

Daarom kregen zaken die niet in regel zijn, een bezoek van de politie. “Ik begrijp dat dit lastig is voor de uitbaters, maar wij passen voor iedereen dezelfde regels toe. We mogen niet vergeten dat we nog altijd met de Covid-problematiek zitten”, legt Vandersmissen uit.

Cafébaas Serge Van Cauwenbergg moest zijn scherm voor het raam van zijn zaak weghalen. ©  Sven Van Haezendonck

De uitbater van Tapas Bar Puncho heeft niet veel zin om zijn scherm weg te halen. “Als ik ervoor zorg dat het vanaf de straat niet meer zichtbaar is, houd ik geen terras meer over. Anderhalf jaar geleden nam ik deze zaak over. Elf maanden was ze gesloten”, vertelt Soufian Loulidi. Met het scherm hoopte hij de geleden verliezen een beetje te compenseren. “Ik ben vader van drie kinderen en ik heb een gezin te onderhouden. Dat scherm kost mij ruim zesduizend euro en ik moet het sowieso betalen’, zegt hij.

“Net nieuwe televisie gekocht”

Ook zijn collega Serge Van Cauwenbergh (43) van café Den IJzer op de Grote Markt werd door de politie aangemaand om zijn scherm weg te halen. Hij deed dat ondertussen, maar van harte was dat niet. “Ik had er net een nieuwe grotere televisie voor gekocht”, zegt hij. Een scherm op het terras zetten, lukte voor hem niet omdat het zichtbaar is vanaf de straat. Dus plaatste Serge er eentje in zijn zaak, naar buiten gericht. “Aanvankelijk maakte niemand daar een probleem van en nu mag het plots niet meer”, vertelt hij.

Voor Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Economie, is het zonneklaar. “De vraag om de regels rond de EK-schermen na te leven, kwam van de horeca zelf en terecht. De meerderheid houdt zich wel aan de regels en daar zijn we blij om”, zegt Geypen. De cafébaas van Den IJzer is misnoegd dat hij als een van de enigen telkens zijn terras moet weghalen voor de zaterdagmarkt en binnenkort ook voor de zomerkermis. “We hebben helaas maar één Grote Markt en we proberen met alle ondernemers zo veel mogelijk rekening te houden”, zegt de stad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen