©  REUTERS

Lukaku klapt mee voor Eriksen, maar... “We moeten ook meedogenloos zijn”

Romelu Lukaku (28) heeft een missie. De Rode Duivels tot Europees kampioen kronen en zelf topschutter worden op dit EK. Natuurlijk leefde onze spits de afgelopen dagen hard mee met zijn Inter-ploegmaat Christian Eriksen, maar op het veld telt straks maar één ding: België richting 1/8ste finales schieten. “Wij weten dat dit een zware test wordt.”

Jürgen Geril in Kopenhagen

ANALYSE GOOTS. “Eens de match écht begonnen is, ligt de focus op de punten”

Romelu Lukaku stapte geconcentreerd het veld op in het Parken Stadion voor de training. Alleen ligt zijn Inter-ploegmaat Christian Eriksen hier op een steenworp vandaan in het Rigshospitalet. De gedachten van Big Rom dwaalden uiteraard af naar zaterdag, toen Eriksen op dit terrein bijna het leven liet na een hartaanval. “Hier staan doet toch iets met me”, aldus de spits.

Hoe gaat het voelen om deze emotionele match straks te spelen?

“We hebben iets voorbereid om Christian te steunen voor de wedstrijd. En als alle supporters voor Eriksen applaudisseren in de tiende minuut, gaan wij ook de bal buiten trappen en meeklappen. Dat is de normaalste zaak van de wereld. Veel spelers in onze ploeg hebben met Chris gevoetbald. Toch zullen we niet vergeten dat we hier zijn om een match te winnen. Dat is onze belangrijkste taak.”

Zou je Eriksen niet graag bezoeken?

“Ik heb daar met de coach over gepraat en we kijken wat mogelijk is. Chris liet me via WhatsApp wel weten dat alles oké is. Ik heb hem geantwoord dat ik er voor hem ben als hij wil praten. Maar nu moet hij vooral tijd spenderen met zijn familie. Velen willen Eriksen spreken, maar hij moet herstellen. Ik stuur hem na de match zeker nog een berichtje.”

In Italië willen ze profvoetballers reanimatiecursussen laten volgen. Een goed idee?

“Daar is bij ons nog niet over gesproken. Het zou wel handig zijn om daar meer over te weten, want je weet nooit wat er gebeurt. Zo’n hartaanval kan iedereen overkomen. Gelukkig had Simon Kjaer een snelle reflex. Dat was cruciaal bij de reanimatie van Christian.”

Zijn jullie voorbereid op een emotionele avond? Spraken jullie met een mental coach?

“Dat is niet nodig. Wij zijn mentaal sterk genoeg. Bij België zitten veel jongens met pakken ervaring op het hoogste niveau. Wij weten dat dit een zware test wordt. De Denen kregen – op een ongelukkige manier – een extra motivatie, maar wij zijn voorbereid. We onderschatten Denemarken niet, want we kennen hen goed. In de Nations League maakten ze het ons twee keer lastig hoewel we telkens wonnen. Voetbaltechnisch zijn ze erg goed.”

 ©  REUTERS

Bestaat het risico niet dat jullie te veel medelijden zullen tonen met de Denen?

“Neen, vanaf het eerste fluitsignaal zullen we er volle bak voor gaan. Ik ben niet het type jongen dat op het veld stapt en medelijden toont. Op het hoogste niveau moeten we ook meedogenloos zijn. Als we straks doorstoten naar de volgende rondes, zullen de tegenstanders ook met niemand genade hebben. België heeft een unieke kans om een momentum te creëren. Zeker nu Witsel, De Bruyne, Hazard en Vertonghen weer fit zijn.”

Hoe belangrijk is de terugkeer van die sleutelspelers?

“Het is goed dat we nu naar een typeploeg kunnen toegroeien. Ik hoop dat ze minuten maken om richting hun beste vorm te evolueren.”

Maar jij bent momenteel toch de grote leider van deze Duivels? De nieuwe Vincent Kompany?

“Hola, Vincent was de echte leider van deze generatie. Nu heeft deze ploeg niet één bepaalde leider. We hangen zo goed samen en er zijn zoveel spelers met autoriteit dat iedereen iets bijbrengt. Ik moedig mijn ploegmaats vooral aan en geef aan dat ze bij mij terechtkunnen als er iets gebeurt op het veld.”

Op het WK 2018 sloot je je nog af en schakelde je alle invloeden van buitenaf af. Op social media zette je toen: Tunnelvision/Offline. Waarom doe je dat nu niet?

“Ik ben ouder en heb meer ervaring, hè. Dat laatste jaar bij Manchester United en die twee jaar bij Inter hebben me sterker gemaakt. Door vader te worden heb ik bovendien meer rust in mijn hoofd. Natuurlijk heb ik focus nodig, maar social media leiden me niet af. Ik ben vooral actief op mijn privé-account, waar ik nog grapjes kan maken met vrienden. Op mijn openbare accounts post ik alleen iets als mijn socialmediateam dat vraagt.”

 ©  AP

Je werd kampioen bij Inter en scoorde er 30 goals. Hoeveel sterker ben je geworden in Italië?

“Het draait om details. Hoewel ik veel goals blijf maken, ben ik meer een teamspeler geworden. Eigenlijk lees ik het spel gewoon beter. Dat komt omdat ik vaak tegenstanders bestudeer en matchen herbekijk. Daardoor herken ik bepaalde scenario’s die steevast terugkeren. Dan vertraagt het spel precies en dat stelt me in staat om de juiste ploegmaat te vinden of de juiste dribbel te doen. Toch moet ik nog constanter worden. Een heel seizoen op topniveau spelen.”

Na je twee goals tegen Rusland ambieer je op dit EK de topschutterstitel. Voorlopig is de Tsjech Schick je grote concurrent met twee doelpunten.

“Schick maakte wel indruk op mij. Ik had hem al bezig gezien bij Sampdoria en AS Roma, maar zag hem dit seizoen veel mooie goals maken bij Bayer Leverkusen. Een leuke spits om naar te kijken: goeie linker, uitstekende techniek.”

Minder leuk is dat jullie worden uitgefloten als jullie knielen voor Black Lives Matter, zoals tegen Rusland. De Russen deden ook niet mee. Hoe hard raakt jou dat?

“Ik sprak achteraf met een Russische speler en die excuseerde zich. Ik kijk echter niet naar wat andere teams doen. Ik strijd niet alleen voor Black Lives Matter. Ik strijd tegen elke vorm van discriminatie. We zijn 2021 en iedere persoon moet gerespecteerd worden, ongeacht zijn religie, huidskleur of geaardheid.”

Maar nu volle focus op de match?

“In mijn hoofd ben ik al geswitcht naar match-modus.”

 ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER