Direct naar artikelinhoud
Rode Duivels LiveDenemarken-België

Jan Vertonghen na moeizame 1-2 winst tegen Denemarken: ‘We waren onherkenbaar in eerste helft’

Jan Vertonghen (rechts). Naast hem Jason Denayer, wiens fout het begin van een moeilijke match inluidde.Beeld BELGA

Herlees hier alle belangrijke momenten van de EK 2021-wedstrijd Denemarken-België.

Live

  1. Jan Vertonghen: 'We waren onherkenbaar'

    Jan Vertonghen was eerlijk na de 1-2-zege tegen Denemarken: “We waren onherkenbaar”, aldus de verdediger in een eerste reactie bij Sporza. “Het was veel te weinig. Zowel verdedigend als aanvallend. Of het schrikken was? Goh, we wisten dat Denemarken een heel sterk elftal is. Dat hadden we al gemerkt in vorige confrontaties. Ze speelden nu ook een ander systeem en waren heel enthousiast. Daar hadden we het moeilijk mee. We hebben er te weinig tegenover gezet in de eerste helft. Tactisch waren we niet verrast, maar het was wel aanpassen voor de defensie.”

    In de tweede helft zetten de Duivels een scheve situatie recht, met dank aan invallers De Bruyne, Witsel en Eden Hazard. “Dat we het trio terug hebben? Vermaelen niet vergeten”, grijnsde Vertonghen. “Neen: die jongens brengen een surplus. Ze horen bij ons. Als ze er niet bij zijn, dan voel je dat. Ze zijn er terug blij en daar ben ik blij mee.” 

    Jan Vertonghen.Beeld BELGA
  2. Hans Vandeweghe ziet ‘een leermoment’ voor Rode Duivels

    In een wedstrijd met twee gezichten domineerde Denemarken in de eerste helft en scoorde vroeg. In de tweede helft - met de drie geblesseerde Rode Duivels tussen de lijnen - zetten de Belgen de puntjes op de i met twee klasseflitsen en het nodige geluk. De Rode Duivels wonnen wel van Denemarken, maar tonen dat ze niet onklopbaar zijn.

    Lees zijn analyse hier.

  3. Wie is uw Duivel van de match Denemarken-België?

    De Rode Duivels hebben met 1-2 hun tweede wedstrijd gewonnen van Denemarken. Welke Duivel vond u als De Morgen-lezer er het meeste uitspringen? Vertel ons ook waarom. We publiceren een selectie van de antwoorden.

    Breng hier uw stem uit.

  4. Rode Duivels winnen van Denemarken: 1-2

    Scheidsrechter Björn Kuipers fluit de wedstrijd af. De Rode Duivels verslaan de Denen met 1-2 na twee klasseflitsen van Kevin De Bruyne.

    Beeld Pool via REUTERS
  5. Vermaelen in, Thorgan Hazard out

    Thomas Vermaelen komt in blessuretijd nog op het veld. Thorgan Hazard, die de gelijkmaker scoorde, mag gaan rusten.

  6. De Bruyne schiet Rode Duivels op voorsprong

    Lukaku maakt zich uitstekend breed, waarna Eden Hazard de bal tot bij De Bruyne tikt, die met zijn linker de 2-1 snoeihard voorbij Schmeichel knalt. De Rode Duivels komen zo op voorsprong na een moeilijke eerste helft: 2-1.

    Beeld Photo News
  7. Ook Eden Hazard en Axel Witsel komen erin

    Op het uur wordt Yannick Carrasco vervangen door Eden Hazard. Axel Witsel komt dan weer in de plaats van Leander Dendoncker.

    Beeld BELGA
  8. 1-1 van Thorgan Hazard na klasseflits De Bruyne

    De Bruyne laat zich meteen gelden. Hij geeft de assist voor de gelijkmaker aan Thorgan Hazard.

    Lukaku zet zich uitstekend door op rechts, waarna hij De Bruyne vindt. De middenvelder van Man City pakt daarna uit met een briljante dribbel en een perfecte assist voor Thorgan Hazard. Die heeft de bal maar in doel te tikken: 1-1.

    Beeld AFP
  9. Martínez brengt Kevin De Bruyne

    Bondscoach Roberto Martínez brengt Kevin De Bruyne tussen de lijnen. Het is Dries Mertens die in zijn 100ste wedstrijd voor de Rode Duivels naar de kant moet. Scheidsrechter Björn Kuipers heeft de tweede helft op gang gefloten.

    Beeld AP
  10. Hoe zitten de Duivels in de wedstrijd? Sportjournalist Hans Vandeweghe analyseert:

    • Eerste kwartier van de wedstrijd zijn de Rode Duivels overlopen. De laatste keer dat hen zoiets overkwam, was begin september 2016 in het 0-2 verlies tegen Spanje, de eerste wedstrijd van Martínez.

    • Enkele statistieken na een kwartier voetballen: de Denen schoten vijf keer op doel, waarvan drie binnen het kader, dat leverde één doelpunt op, al meteen in de tweede minuut.

    • Vier op de vijf duels werden gewonnen door de Denen, die negen ballen afnamen op de helft van de Belgen, dat heet scherp starten.

    • De rustminuut ter ere van Christian Eriksen veranderde niks aan de zaak, de Denen bleven kansen creëren.

    • Het was overigens Jason Denayer, de enige wissel vergeleken bij de basiself die Rusland partij gaf, die met een ziekenhuisbal op Youri Tielemans aan de basis lag van het doelpunt van de Denen (Poulsen) in de tweede minuut.

    • Tussentijdse conclusie één: Je krijgt niet de indruk dat de Denen nog een keer zullen scoren.

    • Tussentijdse conclusie twee: Het lijkt desondanks aangewezen om Kevin De Bruyne in te brengen aan de rust. Zodat de Belgen op het middenveld het tij kunnen keren.

  11. Op een na snelste EK-goal ooit

    Niks om blij van te worden, maar: de Denen scoorden bij de 1-0 de op een na snelste EK-goal ooit. Poulsen scoorde al na 99 seconden, timede de UEFA.

     Alleen Dmitriy Kirichenko, voor Rusland tegen Griekenland op het EK 2004, was met 65 seconden nog sneller.

    Beeld AFP
  12. Spelers brengen eerbetoon aan Eriksen

    In de tiende minuut (verwijzend naar Eriksens rugnummer, red.) ligt het spel stil en gaan de handen op elkaar voor Christian Eriksen. Ook de supporters in het stadion klappen massaal mee voor de Deense spelmaker. Van coronamaatregelen is overigens weinig sprake in het Parken-stadion.

    Soccer Football - Euro 2020 - Group B - Denmark v Belgium - Parken Stadium, Copenhagen, Denmark - June 17, 2021 Denmark's Simon Kjaer and Belgium's Romelu Lukaku react after kicking the ball out in the 10th minute of the match to applaud Denmark's Christian Eriksen who remains in hospital after collapsing during the match between Denmark and Finland last Saturday. Pool via REUTERS/Hannah MckayBeeld Pool via REUTERS
  13. Denen meteen op voorsprong

    Denemarken komt meteen op voorsprong. Poulsen werkt af na een blunder van Denayer.

    Een erg nonchalante Denayer verspeelt de bal, waarna Poulsen snel in stelling wordt gebracht. Die twijfelt niet en schiet de bal gekruist voorbij een kansloze Courtois: 1-0 voor de Denen.

    Beeld Pool via REUTERS
  14. Wedstrijd op gang gefloten

    De Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers heeft de partij op gang gefloten. Schieten de Rode Duivels meteen uit de startblokken in het Parken-stadion?

    Beeld Photo News
  15. Martínez: ‘Deze twee matchen gebruiken om iedereen topfit te krijgen’

    "De continuïteit is heel belangrijk", zo verklaarde bondscoach Roberto Martínez zijn keuzes in de basiself bij Sporza. "We gaan hetzelfde doen zoals in Rusland. We willen voortbouwen op die prestatie. Het is ook een goeie gelegenheid voor Denayer, die al twee keer tegen hen heeft gespeeld en dus weet wat er komt, een beetje zoals bij Boyata tegen de Russen."

    Wat het plan is met Eden Hazard, Kevin De Bruyne en Axel Witsel? "Ze zijn medisch fit, maar hebben een aanpassingsplan nodig. We hebben twee matchen in vier dagen, we gaan die alletwee gebruiken om hen topfit te krijgen. We zijn blij dat Kevin en Axel erbij zijn en ik kijk ook uit naar Eden, die verder kan bouwen op zijn prestatie in Rusland."

    Beeld AP
  16. 100ste cap voor Dries Mertens

    Jubileum voor Rode Duivel Dries Mertens (34). De aanvaller van Napoli speelt tegen Denemarken zijn honderdste wedstrijd voor de nationale ploeg. Daarmee voegt hij zich tot een select clubje.

    Een jubileumwedstrijd met koninklijk bezoek, want ook koning Filip woont vanavond de wedstrijd bij. Hij kwam vanmiddag aan in Kopenhagen en is een van de 500 Belgische fans die de Duivels straks een hart onder de riem zullen steken.

    Beeld Photo News
  17. Dit zijn de 11 Rode Duivels in Denemarken-België

    Courtois - Vertonghen, Denayer, Alderweireld - Thorgan Hazard, Dendoncker, Tielemans, Meunier - Carrasco, Mertens - Lukaku

    Dit zijn de Duivels die de tweede wedstrijd op het EK aanvatten. Achterin speelt Denayer in plaats van Boyata en staat ook aanvoerder Vertonghen gewoon weer in de basis. Voor de rest zijn het de namen die Rusland over de knie legden op de openingsspeeldag.

    Omdat de Denen in hun vertrouwde rode uitrusting spelen, doen de Belgen het straks in hun witte uitrusting.

    Twitter bericht wordt geladen...

  18. Wat brengt emotioneel beladen Denemarken-België?

    De Rode Duivels nemen het om 18 uur op tegen Denemarken in het Parken-stadion in Kopenhagen. Het belooft een emotioneel beladen wedstrijd te worden, na de hartstilstand van de Deense spelmaker Christian Eriksen afgelopen weekend tegen Finland.

    Romelu Lukaku, ploegmaat van Eriksen bij Inter, wilde Eriksen bezoeken in het ziekenhuis, maar dat mocht niet van UEFA vanwege de bubbels. De Rode Duivels zullen Eriksen tijdens de wedstrijd wel mee eren. “In de tiende minuut (verwijzend naar Eriksens rugnummer, red.) trappen we de bal buiten en applaudisseren we mee voor hem. Dat is maar normaal", vertelde ‘Big Rom’.

    Ook bondscoach Roberto Martínez had het op zijn persmoment over Eriksen. “Voetbal is niet hetzelfde zonder Eriksen. We hopen op een goed herstel. Romelu wilde hem inderdaad bezoeken, maar de prioriteit gaat nu naar de familie.”

    Ondanks alles willen de Belgen, Lukaku inclusief, natuurlijk gewoon winnen tegen Denemarken. Lukaku waarschuwt voor onderschatting na het drama van afgelopen zaterdag. “Voor ons wordt het een belangrijke test, ook mentaal. De Denen zullen door onverwachte omstandigheden extra gemotiveerd zijn. En voetbaltechnisch ook. Maar wij moeten nu een momentum creëren. We moeten doorgaan op ons beste niveau en meedogenloos zijn.”

    Alle 25 afgereisde spelers (Castagne is er niet meer bij na een oogkasbreuk) zijn fit voor de dienst bevonden. Dat betekent dat Jan Vertonghen niet al te veel last meer heeft aan zijn enkel en dat we mogelijk voor het eerst Kevin De Bruyne en Axel Witsel weer tussen de linies te zien krijgen.

    Vijftien keer speelde België al tegen Denemarken. De stand is perfect in evenwicht. Zes keer wonnen de Rode Duivels, drie keer kwam het tot een gelijkspel en zes keer waren de Denen de sterkste. Het doelsaldo ligt ook bijzonder dicht bij elkaar: 27-25 in het voordeel voor de Rode Duivels. Vorig jaar in de Nations League werd wel twee keer vlot gewonnen (0-2 en 2-4) door Lukaku en co.

    ‘Over de confrontatie van vanavond hangt de schaduw van de bijna-dood en verrijzenis van Christian Eriksen, en dat is lastiger voor de Duivels dan voor de immer zakelijke Denen’, schrijft De Morgen-sportjournalist Hans Vandeweghe.

    Lees de volledige voorbeschouwing.

    Beeld Photo News

Bekijk live alle details