Direct naar artikelinhoud
VideoEK 2021

Lukaku geeft Deense coach meteen na affluiten een knuffel: ‘Ik ben hen eeuwig dankbaar’

Lukaku geeft Deense coach meteen na affluiten een knuffel: ‘Ik ben hen eeuwig dankbaar’
Beeld BELGA

Een mooi moment. Meteen na affluiten van de 1-2-zege tegen Denemarken stapte Romelu Lukaku op de Deense bondscoach Kasper Hjulmand af om hem te knuffelen en te praten. ‘Ik vertelde hem dat ik ze echt respecteer als mannen’, reageerde de Rode Duivel op de Deense televisie. Hjulmand was naar eigen zeggen onder de indruk van Lukaku. ‘Hij is een fantastische persoon.’ 

“Het karakter dat de Denen vandaag lieten zien, was geweldig. Ze verdienden meer”, zei Lukaku na de wedstrijd op het Deense TV3. Hij gaf niet alleen Hjulmand, maar ook spelers als Kasper Schmeichel en Thomas Delaney een knuffel. “Ik vertelde Hjulmand dat ik ze echt respecteer als mannen. Ik ben hen eeuwig dankbaar voor het redden van Christians leven. Hij is een goede vriend.”

Lukaku gaf ook aan dat hij tijdens de wedstrijd veel aan Eriksen heeft gedacht. “In de eerste helft moest ik mijn emoties onderdrukken. Het was moeilijk spelen. Na de pauze werd ik wakker en heb ik mee het verschil gemaakt.”

Lees ook:

Wel gewonnen, niet onklopbaar’: Hans Vandeweghe na de magere Rode Duivels-overwinning tegen Denemarken

Kasper Hjulmand was onder de indruk van Lukaku, zo vertelde de Deense coach op de persconferentie. “Hij is een fantastische persoon en een goeie vriend van Eriksen. Hij vertelde me dat hij dankbaar was omdat we Christians leven gered hadden. Voetbal is een van de mooiste zaken ter wereld: het gaat over religies en grenzen heen. We voelen ons verbonden, behoren tot dezelfde voetbalfamilie.”

“Vandaag ben ik alleen teleurgesteld over het resultaat”, ging Hjulmand verder. “Ik wist niet wat te verwachten van deze wedstrijd, maar ik ben zo trots op mijn team: de kwaliteit die ze getoond hebben, amper enkele dagen nadat ze bijna een van hun beste vrienden verloren zijn. Het is ongelooflijk, ze hebben het beste team in de wereld totaal gedomineerd. Ik heb zo veel respect voor mijn spelers en dat heb ik hen reeds gezegd. Bedankt ook aan iedereen voor alle steun die we gekregen hebben. Dat betekent erg veel voor ons. Christian gaat nog zware weken tegemoet, maar we zijn er voor hem. We gaan die Russen kloppen, dit EK is voor ons nog niet afgelopen. We waren klaar voor deze emotionele wedstrijd, zeker toen we het volkslied hoorden. We hebben die gigantische energie gebruikt die in het stadion aanwezig was. De spelers waren zeer sterk van in het begin.”

Lees ook:
Beeld Pool via REUTERS

Lukaku: ‘Dramatische eerste helft’

Hoe sterk de Denen waren in de eerste helft, zo slecht waren de Rode Duivels. Dat besefte Lukaku ook. “We waren gewoon dramatisch in de eerste helft, je moet het zeggen zoals het is”, vertelde de topschutter van de Rode Duivels aan Sporza. “We konden geen ballen bijhouden. In de tweede helft was het beter. Maar het moet niet altijd negatief zijn, we speelden ook in lastige omstandigheden. Met zo’n publiek is het niet simpel voetballen.”

Die dramatische eerste helft staat in schril contrast met de gemakkelijke zege tegen Rusland. Terug met de voetjes op de grond. “Een wake-upcall zou ik het niet noemen, want we zijn niet verloren. Maar het was wel een test om te zien waar we staan, en die test hebben we doorstaan. Nu moeten we zo verder gaan. Vanaf nu gaat het leuk worden voor ons, iedereen keert stilaan terug en komt op z’n niveau. Er is onderlinge competitie voor bepaalde plaatsen, en daardoor gaat het niveau omhoog.” 

Lukaku: ‘Dramatische eerste helft’
Beeld EPA
Lukaku: ‘Dramatische eerste helft’
Beeld Photo News