Direct naar artikelinhoud
VooruitblikOverlegcomité

Einde van de bubbel van vier? Dit ligt vanaf 14 uur op tafel van Overlegcomité

Het Overlegcomité zit vandaag, 18 juni, vanaf 14 uur bijeen.Beeld Thomas Nolf

In alle EK-gekte en PFOS-heisa zou je bijna vergeten dat er vandaag nog een overlegcomité is. Vooral de bubbel van vier thuis en op café zal er een discussiepunt worden. ‘Het moet vooral logisch zijn’, vindt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. 

Er lijkt weinig te kunnen verhinderen dat de regering vandaag groen licht geeft voor de eerder afgesproken versoepelingen voor 1 juli. De belangrijkste voorwaarde voor die versoepelingen was dat er tegen 1 juli minder dan 500 coronapatiënten op intensieve zorg zouden liggen. Met 247 patiënten zitten we nu al aan de helft van dat streefdoel, en dat aantal daalt met 20 procent per week. Dat betekent dat vanaf 1 juli de amateursporten weer zonder beperking kunnen plaatsvinden. Vanaf juli zouden ook evenementen kunnen worden gehouden met een maximum van 2.000 aanwezigen binnen en 2.500 buiten. 

Het is echter vooral uitkijken naar de zaken waarover nog geen akkoord gevonden werd. Zo ijvert de horecasector om de beperkingen qua sluitingsuur en het maximale aantal aan één tafel te laten vallen. “Tuinfeesten, zonder enige controle, kunnen wel tot de late uren plaatsvinden. Op een pleintje kan je gezellig keuvelen met tien personen. Het moet vooral logisch zijn”, zegt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. Dat er vanaf augustus festivals met 75.000 mensen mogen plaatsvinden, maakt het des te waarschijnlijker dat er aan de tafelbubbel van vier gemorreld wordt. 

Maar de kans dat er vanaf juli helemaal geen beperkingen in de horeca zullen zijn, is eerder klein. “Er zal sowieso een tussenstap komen", zegt een bron uit de federale regering. Lees: een later sluitingsuur, en een bubbel van zes, acht of tien mensen aan een tafel. Vooral de regeringen van de deelstaten kloppen op tafel om het sluitingsuur te verlaten, zodat horecabezoekers bij eventuele verlengingen op het EK voetbal de hele wedstrijd kunnen kijken. “Als er in een tussenfase toch beperkingen nodig zijn, zouden we graag één uur als sluitingsuur hanteren en een maximum van tien personen aan één tafel”, zegt De Caluwe. “Bij de heropening vorig jaar verliep dit ook probleemloos en daalden de besmettingscijfers zelfs een hele tijd.”

Weinig lijkt te verhinderen dat we weer met meer dan vier aan één tafel mogen zitten. Horeca Vlaanderen pleit voor een maximum van tien personen als eventuele tussenstap.Beeld Wannes Nimmegeers

Ook het aantal gasten dat je thuis mag ontvangen, wordt herbekeken. Op dit moment zijn dat er vier. “De bubbel van vier ligt op tafel”, zei MR-minister David Clarinval op de Franstalige Brusselse radio. De verwachting is dat het aantal toegestane gasten dat je thuis mag ontvangen en het maximum aantal mensen op café gelijkgetrokken wordt. “We gaan het simpel houden, en overal hetzelfde aantal hanteren”, zegt Clarinval. 

Sowieso blijft het zoeken naar een evenwicht tussen een bevolking die snakt naar een normale zomer en tegelijk voorzichtigheid inbouwen om het Verenigd Koninkrijk niet achterna te gaan met een opkomende deltavariant. “We moeten blijven opletten. Indien nodig herbekijken we de situatie op een volgend overlegcomité in juli”, zegt een federale bron.