Rik De Saedeleer met Mark Uytterhoeven in de tribune van Racing Mechelen. ©  Gil Plaquet

Mechelen draagt plein op aan beroemde sportverslaggever Rik De Saedeleer

Mechelen -

De stad Mechelen draagt een plein op aan de beroemde sportverslaggever en voetballer Rik De Saedeleer die in 2013 op 89-jarige leeftijd overleed. De man met legendarische oneliners als “Gooaall!” en “Daar is em! Daar is em!” krijgt een plein in de nieuwe stadswijk aan het Keerdok. Dit seizoen eert zijn club Racing Mechelen De Saedeleer ook met een foto van hem op de nieuwe abonnementen.

Sven Van Haezendonck

Rik De Saedeleer (1924-2013), geboren en getogen Maneblusser, geeft zijn naam aan het plein voor het nieuwe parkeergebouw op de Keerdoksite dat momenteel volop in aanbouw is. De nieuwe parking Keerdok krijgt ook een panoramisch terras met een prachtig uitzicht op de binnenstad én vooral, vlak bij het stadion van Riks o zo geliefde Racing Mechelen.

Fantastische speler

De Saedeleer is zonder enige twijfel een iconisch figuur. Hij was de bekendste speler van Racing. Daar maakte hij in de periode van 1939 tot 1954 deel uit van de eerste ploeg. Zo speelde hij in eerste en tweede klasse alles samen 288 wedstrijden en scoorde hij 158 keer. Het leverde hem in 2004 de titel op van meest verdienstelijke speler ooit, waarvoor hij unaniem werd verkozen. “De man was destijds een fantastische speler voor topclub Racing, maar hij was zo veel meer”, zegt Koen Anciaux (Vld-Groen-m+), schepen van Eigendommen.

Tijdens een wedstrijd tegen Olympic Charleroi in 1951 schiet Racing-speler Rik De Saedeleer op doel. ©  Foto RR

Journalistiek icoon

Zo maakte hij na zijn voetbalcarrière bij de publieke omroep naam als de bekendste sportjournalist en voetbalcommentator van zijn tijd. “Hij was een journalistiek icoon die op alle Europese en internationale wedstrijden paraat stond en ook alle live verslaggevingen van de Rode Duivels verzorgde. Wanneer hij wedstrijden becommentarieerde, schoten de kijkcijfers de lucht in. De mate waarin hij gewaardeerd en gerespecteerd werd, blijkt ook uit het feit dat verschillende voetbalcoaches hem om advies vroegen”, vertelt Anciaux.

LEES OOK: Dijlestad eert sociaal geëngageerde Mechelaar met straatnaam

In 2008 reikte de Vlaamse Televisie Academie aan De Saedeleer de ‘Vlaamse Televisie Carrière Ster’ uit voor zijn werk. Een man met zo’n palmares verdient dan ook een straatnaam in zijn geboortestad. Daarvoor heeft het schepencollege begin deze week het licht op groen gezet.

Laaiend enthousiast

“Ondertussen heb ik contact gehad met de familie en de bekende sportverslaggevers Carl Huybrechts en Mark Uytterhoeven. Ook oud-bondsvoorzitter, nu Racing Mechelen-voorzitter François de Keersmaecker is op de hoogte gebracht. Zij zijn allemaal laaiend enthousiast over de komst van het Rik De Saedeleerplein”, zegt schepen Anciaux.

Recent lanceerde Racing Mechelen ook haar nieuwe abonnementen voor het seizoen 2021-2022. Daarop prijkt een foto van De Saedeleer in zijn voetbaltenue in de jaren vijftig van vorige eeuw. Voorlopig zijn ze enkel online te koop, vanaf juli ook fysiek. “Hij was een fantastische figuur. Ik weet van vrienden in Nederland dat ze hem zelfs daar prefereerden als commentator. Zo kennen de meeste mensen hem, maar hij speelde dus ook voor Racing in de glorieperiode van onze club”, zegt Fred Willems, woordvoerder van de club en fervent supporter.

Op de Keerdoksite krijgt overigens ook een historische figuur een straat naar zich genoemd: Antonia Wolvers was de laatste overlevende begijn die van het begijnhof buiten de stadsmuren kwam. Zij overleed in september 1643.

Een abonnement met de beeltenis van Rik De Saedeleer. © Racing Mechelen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen