Direct naar artikelinhoud
InterviewHans Vandeweghe

‘De vraag is nu vooral: kunnen de Belgen doorgroeien in dit toernooi?’ Hans Vandeweghe na de winst tegen Denemarken

De Morgen-journalist Hans Vandeweghe volgt het EK op de voet.Beeld Bob Van Mol

Na elke Duivels-match vertelt De Morgen-journalist Hans Vandeweghe wat hem is opgevallen. Tegen Denemarken vergaten de Belgische spelers volgens hem de eerste wet van het moderne voetbal: ‘Eerst lopen en vechten, dan pas beginnen voetballen.’

De drie punten zijn binnen, maar Denemarken – toch geen topploeg – stelde de Rode Duivels serieus op de proef. Wat is de belangrijkste les die we daaruit moeten trekken?

“Dat je in het moderne voetbal eerst moet lopen en vechten, en dan pas beginnen voetballen. De Duivels zijn duidelijk aan de wedstrijd begonnen met het idee dat ze het wel op voetballend talent zouden halen. Dat is uiteindelijk gelukt in de tweede helft, maar evengoed waren we met een gelijkspel of zelfs een dramatische nederlaag naar huis gekeerd. In de volgende wedstrijden zal het echt zaak zijn om met de juiste intensiteit uit de kleedkamer komen.”

Was het een tactische fout van de bondscoach om Jason Denayer in de ploeg te brengen? Dedryck Boyata verdedigde erg secuur tegen Rusland.

“Ik vond de keuze om Denayer achterin te zetten zeker gewettigd. Met Braithwaite hadden de Denen een erg snelle jongen voorin, en dan schiet Boyata toch wel een beetje tekort. Die foute pass van Denayer, die tot de vroege goal van de Denen leidt, kan je als coach niet voorzien. Zoiets kan de beste overkomen, al zullen de mindere goden er natuurlijk iets meer last van hebben. Maar een tactische blunder kan je dat niet noemen.”

Hoe belangrijk is het voor dit team dat Kevin De Bruyne terugkeert in de ploeg, en meteen mee de wedstrijd doet kantelen?

“Het echte kantelpunt lag voor mij al op het einde van de eerste helft, toen hadden de Belgen duidelijk het evenwicht hersteld. Maar De Bruyne maakt vanop die hoge, aanvallende positie zeker een groot verschil. Eerst ontzettend slim afleggen, daarna nog eens scoren ... Al gebiedt de eerlijkheid wel te vermelden dat het twee keer bij Lukaku begint. En ook Eden Hazard, die misschien niet erg scherp staat, geeft bij die tweede goal een hele goede pass. Die genialiteit voorin hebben we echt nodig om ver te geraken.”

Ploegen als Italië, Frankrijk en zelfs Nederland zijn een stuk wervelender aan dit EK begonnen. Moeten we ons zorgen maken?

“Het komt er op een kampioenschap niet op aan om een sterke poulefase te spelen. Er zijn genoeg ploegen in het verleden die glansrijk zijn doorgestoten, om er dan in de achtste finales uit te gaan. De vraag is nu vooral: kunnen de Belgen doorgroeien in dit toernooi? Het surplus aan klasse volstond tegen Denemarken, maar dat gaat niet blijven duren. In een wedstrijd tegen Frankrijk en Italië wordt een gebrek aan intensiteit ons wellicht fataal.

“Het ziet er nu naar uit dat we groepswinnaar worden, en dan moeten we tegen een ploeg die derde werd in de poulefase. Misschien komt die zelfs uit de groep des doods: Portugal, Frankrijk of Duitsland. Dat gaat andere koek zijn, die kleppers vermijd je toch liever.”

Die ploegen moeten we sowieso voorbij, willen we Europees kampioen worden. Zo’n vroege topmatch zou deze groep ook op scherp kunnen zetten, niet?

“Dat is waar, al kan je er dan evengoed uit liggen in de achtste finales. Maar goed, op het vorige EK waren we zo ontzettend tevreden met Wales en we weten allemaal wat er toen gebeurde. Ik blijf erbij: meer intensiteit aan de dag leggen wordt sowieso cruciaal.”