Direct naar artikelinhoud
NieuwsEK 2021

Geen groepswinst? In deze gevallen kunnen de Rode Duivels nog tweede of derde in de poule eindigen

Beeld BELGA

De Rode Duivels staan binnenkort in de achtste finales van het EK. Maar Lukaku en co zijn wel nog niet zeker van groepswinst. Bij een gelijkspel of zege tegen Finland is dat altijd het geval. Maar bij een nederlaag kunnen de Belgen zelfs nog tweede (wat hen in de makkelijke tabelhelft brengt) of derde eindigen in de groep. De (quasi onmogelijke) scenario’s op een rij.

Scenario 1: België verliest tegen Finland, en Rusland wint niet tegen Denemarken

Finland en België hebben allebei 6 punten. Maar Finland is groepswinnaar, op basis van de onderlinge duels. België is in dat geval altijd tweede in de groep.

Scenario 2: België verliest tegen Finland, én Rusland wint tegen Denemarken

In dat geval hebben België, Finland én Rusland elk 6 punten. In de eerste plaats wordt er dan gekeken naar het aantal punten dat de landen onderling (Denemarken wordt niet meegerekend) hebben behaald. Allemaal 3 punten dus (België 3 punten na winst tegen Rusland en nederlaag tegen Finland. Rusland 3 punten na nederlaag tegen België en winst tegen Finland. Finland 3 punten na nederlaag tegen Rusland en winst tegen België).

Beeld Pool via REUTERS

Geen verschil tussen de drie landen. Dan wordt er gekeken naar het doelsaldo van de onderlinge duels (België op dit moment +3, Finland -1, Rusland -2). Rusland staat vast op -2, omdat het enkel nog tegen Denemarken speelt. 

Lees ook:

‘De vraag is nu vooral: kunnen de Belgen doorgroeien in dit toernooi?’ Hans Vandeweghe na de winst tegen Denemarken

De schaduwcoach: ‘Kom maar weer van die tricolore wolk af, de Rode Duivels halen de kwartfinale niet

De partij tussen België en Finland is dus allesbepalend:

België kan enkel derde eindigen als Finland met 6-0 (of met minstens zes doelpunten verschil) wint. Dan heeft groepswinnaar Finland een doelsaldo van +5, Rusland -2 en België -3. Een 5-0-zege van Finland volstaat niet voor Rusland om over België naar de tweede plek te springen. Dan is het doelsaldo met België gelijk (allebei -2), maar de Rode Duivels hebben onderling het meest aantal doelpunten gescoord (drie stuks tegen Rusland, dat slechts één keer raak trof tegen Finland). 

Hetzelfde geval bij Finland. Een 2-0-zege is niet voldoende (dan hebben beide landen een doelsaldo van +1) om de Rode Duivels van de groepswinst te houden. Ook hier omdat de Belgen onderling meer doelpunten scoorden (drie stuks tegen Rusland, Finland scoorde niet tegen de Russen). De Finnen moeten dus met minstens drie doelpunten verschil winnen.

Conclusie:

België is groepswinnaar als...
- het wint of gelijkspeelt tegen Finland
- Rusland wint tegen Denemarken en België met minder dan drie goals verliest tegen Finland

België is tweede in de groep als...
- Finland wint tegen Rode Duivels, én als Rusland niet wint tegen Denemarken
- Rusland wint tegen Denemarken, én Finland met drie, vier of vijf goals verschil wint tegen België

België is derde in de groep als...
- Rusland wint tegen Denemarken, én Finland met minstens zes goals verschil wint tegen België

Beeld Pool via REUTERS