Keuzestress voor Vlaamse tv-kijker: ‘De Mol’, ‘Blind Getrouwd’ en ‘Spoed 24/7’ op hetzelfde moment

Tv-kijkend Vlaanderen wordt in de watten gelegd op maandagavond. Zij kunnen dan kijken naar ‘Spoed 24/7’, ‘De Mol’ en ‘Blind Getrouwd’. Zowel Eén, VIER en VTM verwennen hun kijkers met hun populairste programma’s... op hetzelfde moment. Een bewuste keuze van alle zenders, zo blijkt.

mrra

‘De Mol’ op VIER - 20u30

“Omdat vorig jaar de Mol zo’n succes was op maandagavond, besloten we dit jaar het programma opnieuw op hetzelfde moment uit te zenden”, vertelt VIER-woordvoerder Kristof Demasure. Het was hun best scorende programma toen, met 1.177.412 kijkers per aflevering, ondanks het feit dat ze ook toen al met ‘Blind Getrouwd’ moesten concurreren. “We willen De Mol ook niet zomaar naar een andere avond verschuiven, want op dinsdag staat ‘The Sky Is The Limit’ klaar en ook donderdagavond starten we met een gloednieuw wekelijks programma, ‘Hotel Römantiek’.”

Alle zenders kiezen voor halfnegen als perfect startuur. “Dat gebeurt heel bewust, want na de Vlaamse soaps en ‘Komen Eten’ grijpen heel wat mensen naar hun zapper”, zegt Demasure. “Dat zorgt voor een ware volksverhuizing omdat mensen hun nieuwe programma van het begin willen volgen. Daar willen ook wij op inspelen.”

Ze hopen dat ‘De Mol’ ook dit jaar heel wat kijkers oplevert, kijkers die steevast gaan afstemmen op VIER op maandagavond. “Onze grote troef ten opzichte van de twee andere programma’s is de spanning die de zoektocht naar de Mol oplevert.” Die concurrentie is helemaal niet negatief, volgens Demasure. “Het draait allemaal om keuzevrijheid. Het is een zegen voor de Vlaamse kijker vanavond, ze kunnen kiezen tussen een aantal topprogramma’s, puur op basis van interesse en niet omdat er niets anders te zien is.”

‘Blind Getrouwd’ op VTM - 20u35

Bij VTM kijken ze eerst en vooral naar hun eigen schema en maken ze op basis daarvan de beste puzzel van hun programmatie. ‘Blind Getrouwd’ past perfect in hun visie van maandagavond. “Dan programmeren wij traditiegetrouw series over de zoektocht naar liefde. Denk aan ‘Boer zkt Vrouw’ in het verleden. Die keuze werkt goed en dat doen we dus ook dit jaar graag opnieuw”, zegt VTM-woordvoerder Sara Vercauteren.

Dat hun programma nu concurrentie krijgt van ‘De Mol’ schrikt hen niet af. “Vorig jaar stond ‘Blind Getrouwd’ ook al tegenover ‘De Mol’ geprogrammeerd. Toen zagen we dat er toch voldoende publiek overbleef voor de twee programma’s.” Zowel live als uitgesteld waren de cijfers voor ‘Blind Getrouwd’ ook mét die tegenspeler heel goed. “We zijn elkaar dus zeker niet aan het wegconcurreren. Het maakt het net interessant zo, want op deze manier heeft de kijker veel keuze uit een ruime waaier van fijne programma’s.”

Spoed 24/7 op één - 20u40

Ook bij Eén kiezen ze op die zwaarbevochten avond voor een populair programma dat heel wat mensen raakt. ‘Spoed 24/7’ geeft een unieke kijk achter de schermen van een spoedgevallendienst. Dat doen ze al sinds 29 augustus 2016 op maandagavond, een moment waarvan de zender niet wil afwijken.

“Het is een vaste waarde voor Eén, een vaste afspraak voor ons publiek”, zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. “We hebben gemerkt dat ‘Spoed 24/7’ bij heel veel kijkers leeft. We rekenen erop dat onze trouwe kijkers de weg naar het programma zullen vinden, los van de programmatie van de andere zenders.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER