Direct naar artikelinhoud
NieuwsInstorting school Antwerpen

Hulpdiensten beëindigen zoektocht in Antwerpen: alle vijf vermisten zijn levenloos teruggevonden

Koning Filip en premier de Croo brachten een bezoek aan de plaats van de ramp.Beeld Photo News

In de Antwerpse wijk Nieuw Zuid is vrijdagnamiddag een deel van een schoolgebouw in opbouw ingestort, waarbij ook een stelling aan het gebouw naar beneden kwam. Er zijn zeker vijf dodelijke slachtoffers gevallen. Het vijfde lichaam werd gelokaliseerd, maar moet nog uit het puin worden gehaald.

Video wordt geladen...

Het getroffen gebouw is een schoolgebouw in opbouw in de Jos Smolderenstraat in de nieuwe wijk Nieuw Zuid, aan het Antwerpse justitiepaleis. De basisschool met sporthal moest tegen het begin van het nieuwe schooljaar, op 1 september, klaar zijn en dus werd er volop aan gewerkt. Vrijdagnamiddag ging het grondig mis, toen plots een groot stuk van het gebouw instortte en ook de stelling die ertegen stond, in elkaar klapte.

Er zijn zeker vijf dodelijke slachtoffers gevallen. De zoekactie ging de hele nacht door en werd deze ochtend verdergezet.

Het duurde uren voor de reddingswerkers de slachtoffers vanonder het puin konden halen, maar vanochtend vroeg werden twee lichamen dan toch geborgen. Het gaat om mensen van Portugese en Roemeense afkomst die op de werf aan het werk waren. Rond de middag werd een derde lichaam bovengehaald, en even later werd ook een vierde lichaam gevonden. Ook een het lichaam van de vijfde vermiste persoon is intussen gelokaliseerd

Lees ook:
Veel vragen na instorting school in Antwerpen: trok stelling het gebouw mee, of was het omgekeerd?

Volgens de brandweer werden verder al een tiental mensen bevrijd vanonder het puin. Negen slachtoffers werden naar het ziekenhuis gebracht. Acht onder hen liepen ernstige verwondingen op, van wie vier mogelijk levensbedreigend. De negende persoon raakte lichtgewond. Het gaat om vier Roemenen, twee Oekraïners, een Portugees en twee mannen van wie de nationaliteit niet bekend is bij de reddingswerkers.

Instabiel

De reddingsactie was allesbehalve evident, benadrukt de brandweer, omdat de situatie nog steeds erg instabiel was en dus gevaarlijk voor de reddingswerkers. Bij het zoeken naar slachtoffers onder het puin werden ook reddingshonden ingezet. De ravage in de buurt is groot.

Instabiel
Beeld BELGA

De brandweer vraagt om uit de omgeving weg te blijven, zodat ze de ruimte heeft om te werken. De civiele bescherming hielp alvast met reddingshondenteams en een drone meezoeken naar slachtoffers. Er is ook een aannemer met groot materieel ter plaatse is om brokstukken veilig te kunnen verplaatsen.

Koning Filip heeft zaterdag in aanwezigheid van premier Alexander De Croo, provinciegouverneur Cathy Berx, minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en Antwerps burgemeester Bart De Wever de plaats van de instorting in Antwerpen bezocht. De koning kreeg een stand van zaken over wat gebeurde en hoe de zoekwerken naar de vermiste arbeiders verlopen.