© dpa/picture-alliance

België treft Italië in kwartfinale Davis Cup

Italië wordt de tegenstander van België in de kwartfinales van de Wereldgroep in de Davis Cup tennis, van 7 tot 9 april gaat het duel om een plaats in de halve finales door in België. De Italianen versloegen de titelverdediger in Buenos Aires met 2-3. Fabio Fognini (ATP 45) schonk zijn land het beslissende punt na een lange vijfsetter. Argentinië moet aantreden in de barrages om het behoud.

Fognini versloeg in het laatste enkelspel Guido Pella (ATP 80) met 2-6, 4-6, 6-3, 6-4 en 6-2. Het duel diende normaal zondag afgewerkt te worden, maar na twee lange regenpauzes tijdens de voorgaande partij werd de wedstrijd uitgesteld tot maandag.

De Italianen leidden met 0-2 na de eerste dag van de ontmoeting met Argentinië. Maar Argentinië slaagde erin langszij te komen. Carlos Berlocq en Leonardo Mayer wonnen het dubbelspel van Simone Bolelli en Fabio Fognini, waarna Berlocq (ATP 78) Paolo Lorenzi (ATP 46) klopte. Pella leek uiteindelijk de klus te klaren voor de thuisploeg, maar Fognini deed de wedstrijd uiteindelijk nog kantelen.

© EPA

Italië en België stonden al acht keer tegenover elkaar. Drie keer trokken de Belgen aan het langste eind. Dat was ook het geval in het laatste onderlinge duel in Venetië. Filip Dewulf, Tom Vanhoudt, Olivier en Christophe Rochus wonnen in 2000 met 1-4. Ditmaal telt Italië drie spelers in de top honderd. Naast Fognini zijn dat Paolo Lorenzi (ATP 46) en Andreas Seppi (ATP 75).

Johan Van Herck blij: "Een haalbare kaart"

Niet alleen de loting van Italië, maar ook het feit dat de Belgen voor eigen publiek mogen spelen, plezierde Davis Cup-kapitein Johan Van Herck. "Dit is goed nieuws, al zag het er eerst niet naar uit dat Italië onze tegenstander zou worden. Het was zenuwslopend om de wedstrijd tegen Argentinië te volgen. Op verplaatsing tegen Argentinië of thuis tegen Italië, dat is een groot verschil. We mogen heel blij zijn. Dit is een haalbare kaart en een mooie affiche, we zijn zeker niet kansloos. Ik hoop dan ook op een heksenketel. Ik heb veel reacties gekregen na ons duel met Duitsland. Begin april willen we de spanning van de Davis Cup opnieuw overbrengen op het publiek. We zullen in ieder geval ons best doen."

De AFT (de Franstalige tennisvereniging) mag bepalen waar de ontmoeting met Italië zal plaatsvinden. "Uiteraard is het nog heel vroeg om daarover iets te zeggen", aldus de kapitein van het Belgische Davis Cup-team. "We zullen de federatie eerst haar werk laten doen. Een van de komende dagen zullen we horen wat het wordt. Voor de ondergrond heb ik al een idee. Maar ik zal eerst nog alle spelers contacteren, ook David Goffin (ATP 11)."

Afgelopen weekend trad België zonder zijn speerpunt aan in Frankfurt, waar Steve Darcis (ATP 59) en co. Duitsland met 1-4 versloegen in de eerste ronde. "We hebben een sterke prestatie geleverd door Duitsland uit te schakelen. We verdienen die plaats bij de laatste acht, al zullen we niet elk jaar in die fase terechtkomen", besluit Van Herck.

Uitslagen:

Vrijdag:Paolo Lorenzi (Ita) - Guido Pella (Arg) 6-3, 6-3, 6-3Andreas Seppi (Ita) - Carlos Berlocq (Arg) 6-1, 6-2, 1-6, 7-6 (8/6)

Zaterdag:Carlos Berlocq/Leonardo Mayer (Arg) - Simone Bolelli/Fabio Fognini (Ita) 6-3, 6-3, 4-6, 2-6, 7-6 (9/7)

Zondag:Carlos Berlocq (Arg) - Paolo Lorenzi (Ita) 4-6, 6-4, 6-1, 3-6, 6-3

Maandag:Fabio Fognini (Ita) - Guido Pella (Arg) 2-6, 4-6, 6-3, 6-4, 6-2

Steve Darcis maakt stunt compleet in Davis Cup, België naar kwartfinale

© EPA

Het zou moeilijk worden, het Davis Cup-duel tegen Duitsland. De Belgen kwamen echter prima voor de dag in Frankfurt en sloten zaterdag de tweede dag af met een 2-1 voorsprong na winst in het dubbelspel. Steve Darcis mocht het zondag afmaken in het eerste enkelspel van de dag, tegen Alexander Zverev won Darcis na vier sets in een tie-break. België plaatst zich zo voor de kwartfinale in Wereldgroep 1, tegenstander is Argentinië of Italië.

Nochtans begon zondagmiddag op een valse nooit voor Darcis. Alexander Zverev ging als een wervelwind van start en pakte set 1 in geen tijd in met 6-2. Daarna toonde Darcis waaraan hij de bijnaam The Shark had verdiend: nooit opgeven, nooit afgeven. Zverev wist niet wat zich overkwam, Darcis haalde set 2 en 3 binnen met 6-4. In de vierde set bleef het gelijk opgaan tot 6-6. Darcis en Zverev gaven geen krimp en bleven on serve, dus moest een tie-break de beslissing brengen. Richting een vijfde set of een oververdiende zege voor Darcis? Dat laatste, Darcis haalde het met 10-8!

Setstanden waren 6-2; 4-6; 4-6; 6-7 (8-10).

De Belgische Davis Cup wist vooraf dat het voor een moeilijk opdracht stond tegen Duitsland, maar stak de ambities niet onder stoelen of banken. “We willen de kwartfinale halen”, zo liet kapitein Johan Van Herck vooraf optekenen. En Steve Darcis, die had de consignes van de coach goed opgevolgd. Hij won vrijdag al zijn eerste duel tegen Philipp Kohlschreiber in vijf sets. Dat daarna Arthur De Greef kansloos bleek tegen Alexander Zverev was jammer, maar geen ramp. De eerste dag afsluiten met een 1-1 tussenstand was al bijzonder knap.

En toen kwam zaterdag het dubbelspel erbij. Ruben Bemelmans en Joris De Loore toonden zich opnieuw erg compatibel, haalden in geen tijd de eerste twee sets binnen tegen de broertjes Alexander en Mischa Zverev, maar daarna stokte de machine. De Zverev-broers haalden de volgende twee sets binnen met telkens 6-4 en leken met het momentum aan hun kant richting de zege te stomen. Bemelmans en De Loore beslisten daar anders over en wonnen de vijfde en beslissende set met duidelijke een 6-3. Voorsprong voor België dus na twee dagen, Steve Darcis (of Arthur De Greef) moesten het proberen af te werken. En dat deed Darcis dus met verve.

Ruben Bemelmans besluit Davis Cup in schoonheid met zege tegen Mischa Zverev

© EPA

België wint het Davis Cupduel tegen Duitsland met 4-1. In het (overbodige) laatste enkelspel klopte Ruben Bemelmans (ATP 141) zondag in Frankfurt Mischa Zverev (ATP 35) met 7-5 en 6-1.

Steve Darcis (ATP 58) had de selectie van Johan Van Herck eerder op de dag gekwalificeerd voor de kwartfinales van de Wereldgroep. ‘Shark’ haalde het in vier sets van Alexander Zverev (ATP 22), de jongere broer van Mischa.

Vrijdag won Darcis in vijf sets van Philipp Kohlschreiber (ATP 29) en ging debutant Arthur De Greef (ATP 143) in drie sets onderuit tegen Alexander Zverev. Zaterdag versloegen Bemelmans en Joris De Loore de broers Zverev in vijf sets in het dubbel. België speelt van 7 tot 9 april om een plaats in de halve finales tegen titelverdediger Argentinië of Italië.

Davis Cup-kapitein Johan Van Herck: “Met ons team behouden we altijd onze plek in de Wereldgroep”

© Photo News

Johan Van Herck plaatst de kwalificatie ten koste van Duitsland voor de kwartfinales van de Wereldgroep in de Davis Cup net onder het bereiken van de finale in 2015. De Belgen plaatsten zich toen in Vorst voor de eindstrijd na een 3-2-zege tegen Argentinië.

“Omdat het in België was”, zei Van Herck in Frankfurt. “Maar de kwalificatie werd met dezelfde waarden bereikt: een teamgeest waardoor we voor en tijdens de wedstrijden veel aankunnen. En als we dezelfde ingesteldheid behouden, zullen we met ons potentieel aan spelers altijd onze plek in de Wereldgroep behouden.”

Opnieuw Steve Darcis zorgde ervoor dat België in de Davis Cup overleeft. Dat verwonderde de Belgische kapitein niet. “Ik weet waartoe hij in staat is. Maar het klopt dat hij het steeds maar opnieuw doet. Darcis kreeg ervanlangs door de service van Zverev, maar in de rally had hij mogelijkheden. En toen hij in zijn luchtbel zat, werd hij onoverwinnelijk.”

Van Herck weet nog niet of David Goffin er in de volgende ronde (7-9 april) bij zal zijn. “Ik heb hem elke dag aan de telefoon gehad. Hij had gezegd dat hij deze keer niet beschikbaar was. Het hangt af van zijn programma, maar als we thuis spelen tegen onze volgende tegenstander, zal het al eenvoudiger zijn.”

Davis Cup-wedstrijd uitgesteld: België kent volgende tegenstander vandaag pas

© AFP

Het laatste beslissende enkelspel tussen Argentinië en Italië in de eerste ronde van de Wereldgroep van de Davis Cup is uitgesteld naar maandag, kondigden de organisatoren zondagavond aan. De winnaar van die wedstrijd neemt het in de kwartfinales op tegen ons land.

Zondag kwamen de Argentijnen weer in de wedstrijd dankzij de winst van Carlos Berlocq (ATP 81) tegen Paolo Lorenzi (ATP 43) in de vierde match: 4-6, 6-4, 6-1, 3-6, 6-3. De wedstrijd werd verschillende keren onderbroken door de regen.

Het laatste enkelspel, tussen Guido Pella (ATP 84) en Fabio Fognini (ATP 48), zal maandag vanaf 11 uur plaatsvinden (15 uur Belgische tijd). De organisatoren besloten de match uit te stellen omdat de zon na de vierde wedstrijd aan het ondergaan was in Buenos Aires.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer