© BELGA

Veiligheidspersoneel weigert deur te openen voor assisenjury uit vrees niet op tijd naar huis te kunnen

Maandag vond een incident plaats voor het hof van assisen in Brussel, waar de loting van de jury moest plaatsvinden in een assisenzaak. Die liep echter zware vertraging op omdat het veiligheidspersoneel weigerde de deur te openen, aldus het parket-generaal in een persbericht.

vtvn

De assisenzaak moet normaal op donderdag 9 februari van start gaan. Daarom waren 75 burgers aanwezig voor de loting van de jury. Iedereen was opgeroepen om aanwezig te zijn om 13u15.

Het veiligheidskorps weigerde op dat moment echter, zoals nochtans was voorzien, de deuren van de zittingszaal te openen. De reden: er kon hen niet gegarandeerd worden dat de zitting om 15u30 beëindigd zou zijn en hun werkdag dan ten einde zou lopen.

De 75 burgers moesten gedurende meer dan drie kwartier voor de deuren wachten en werden uiteindelijk door het griffiepersoneel via een alternatieve weg naar de zaal gebracht. Na veel discussie werden de deuren geopend rond 14u45, nadat met het veiligheidskorps was overeengekomen dat de federale politie vanaf 15u30 aanwezig zou zijn.

Om stipt 15u30 is al het veiligheidspersoneel weggegaan, zonder op de komst van de federale politie te wachten. Agenten kwamen pas om 16u15 toe. De verderzetting van de loting van de jury kon pas hervat worden na een nieuwe onderbreking van bijna 1 uur.

Niet eerste incident

Bovenstaand incident was overigens niet het eerste deze maand. Afgelopen vrijdag werd geen enkele aangehoudene naar de zitting van de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Brussel gebracht.

Een dossier betreffende drugshandel met drie aangehoudenen moest worden uitgesteld, in de andere zaken waren de advocaten bereid hun cliënten te willen vertegenwoordigen. Het probleem zou te wijten zijn geweest aan een syndicale actie in de gevangenis van Sint-Gillis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER