Direct naar artikelinhoud
GetuigenissenNatuurbeheer

En plots wil iedereen boswachter worden: ‘Ik overweeg nu echt een carrièreswitch’

BoswachtersBeeld id / tine schoemaker

Wil iedereen plots boswachter worden? Het opleidingscentrum van het Agentschap Natuur en Bos merkt op dat er een enorme interesse is in de opleiding natuurmanagement, die kan leiden tot het certificaat van boswachter. Maar waarom is de opleiding zo razend populair?

Nicolas Vandeplas (34): ‘Ik wil ambassadeur zijn van een natuurgebied’

“Ik heb biologie gestudeerd, maar vond niet meteen werk in die sector. Daarom heb ik me op mijn tweede passie gestort: koffie! Ik ging als coffee consultant aan de slag in een koffiebranderij. Door de coronacrisis werd ik echter deeltijds economisch werkloos. Misschien wel een geluk bij een ongeluk, want in die periode heb ik nagedacht over wat ik eigenlijk echt wil doen. Het is daardoor beginnen te kriebelen om opnieuw de natuurwereld in te duiken. Ik speelde al langer met het idee om boswachter te worden, maar de coronacrisis heeft me echt over de streep getrokken om me in te schrijven voor de opleiding. 

Nicolas Vandeplas.Beeld ID/ Rudi Van Beek

“Boswachters beheren niet enkel een natuurgebied, maar zijn er ook de ambassadeur van. Fantastisch lijkt me dat! Volgens mij denken veel mensen dat een boswachter een norse man is die met een jachtgeweer onder de arm rondloopt in het bos en mensen berispt, terwijl ze vaak net graag in gesprek gaan over het reilen en zeilen van hun natuurgebied. De opleiding heeft mij dan ook ontzettend veel geleerd op het vlak van communicatie. Hoe spreek je mensen aan die hun hond niet aan de leiband houden? Hoe leg je aan omwonenden uit dat hun geliefde bomen worden gekapt? Heel leerrijk. 

“Als ik mag kiezen, word ik absoluut boswachter. Dat is mijn droom. De kans dat dat lukt is echter klein, want het aantal plaatsen is beperkt. Gelukkig zie ik een andere functie in het natuurbeheer ook zitten.”

Eline Van Reeth (27): ‘Het is tijd om mijn buikgevoel te volgen’

“Momenteel werk ik als toeristisch medewerker in een regionaal infokantoor. Ik doe mijn job graag, maar als ik mijn buikgevoel volg, dan is de natuur echt mijn dada. Dat is waarmee ik nog meer bezig wil zijn. 

“Enkele jaren geleden viel mijn oog al op de opleiding. Ik speelde dus al langer met het idee en dit jaar ben ik ervoor gegaan. Ik dacht: ‘Ik ben nu 27 jaar, dus is het tijd om nog meer te focussen op wat ik het liefst doe en dat is met de natuur bezig zijn.’ Ik wil niet meer wachten tot mijn agenda weer dichtslibt met andere zaken. Et voilà, ik heb me ingeschreven en overweeg nu echt een carrièreswitch. 

Eline Van Reeth.Beeld Tine Schoemaker

“Of je mij over enkele jaren als boswachter ziet rondlopen, valt nog af te wachten. Naast de specialisatie boswachter kan je ook kiezen voor natuurinspecteur of beleidsadviseur. Ik moet ook realistisch zijn. Er zijn slechts een tachtigtal boswachters in heel Vlaanderen. Niet veel dus. 

“Op sociale media volg ik enkele van hen en het is echt heel inspirerend waarmee zij bezig zijn. Ik merk dat er veel onwetendheid is bij mensen over wat boswachters eigenlijk doen. Op Instagram tonen ze op een heel laagdrempelige manier wat hun job inhoudt én maken ze mensen warm om de natuur in te trekken. Dat is fantastisch. 

“Als de kans er ooit komt om als boswachter aan de slag te gaan, heel graag. De opleiding natuurmanagement vormt sowieso een goede basis en ik sta open voor allerlei pistes. Als het maar om onze mooie natuur draait.”

Pieter Vlaeminck (34): ‘Boswachter worden is een kinderdroom’

“Ik ben deels huisvader en samen met mijn vrouw heb ik ook een bedrijf dat fotoabonnementen verkoopt. Vijf jaar geleden gingen mijn vrouw en ik, na de geboorte van ons dochtertje, voor een half jaar naar Servië. Daar trokken we elk weekend de wondermooie natuur in. Belgrado is echt een grote feeststad, maar feesten doe je natuurlijk niet met een baby van een maand oud. Natuurwandelingen maken wel. 

Pieter Vlaeminck.Beeld Tine Schoemaker

“We hebben daar echt van genoten en terug in België namen we ons voor om wekelijks met het gezin de natuur in te trekken, als gouden familiemomentjes. Om ook andere jonge gezinnen de bossen in te krijgen – in plaats van voor de zoveelste keer naar Planckendael – hebben we de blog Wandelgoesting opgericht. Wij geloven erin dat als kinderen veel tijd doorbrengen in de natuur, ze die later ook meer gaan beschermen. En daar zit ook de link naar de opleiding. Ik droomde er als kind al van om boswachter te worden. Een soort ranger die de natuur beschermt. 

“Het is een erg rijke opleiding, waardoor je met veel meer begrip en verstand naar de natuur gaat kijken. Ik besef nu veel beter hoe fragiel de schaarse natuur die we nog hebben eigenlijk is. Ik vind ook dat boswachter een zeer ondergewaardeerd beroep is. Ook hun statutair loon vind ik maar karig. Als je kijkt naar de klimaatverandering, de beperkte Vlaamse natuurgebieden en de publieke waarde die onze natuur heeft, vind ik dat zij een superbelangrijke job hebben.”