Direct naar artikelinhoud
LiveblogJürgen Conings

Live - Tientallen sympathisanten houden wake voor Jürgen Conings, vannacht nog autopsie op lichaam

In Dilsen-Stokkem zijn vanavond tientallen sympathisanten van Jürgen Conings opgedaagd om de overleden militair te herdenken.Beeld VTM NIEUWS

In de zoektocht naar Jürgen Conings is het lichaam van de voortvluchtige militair teruggevonden in het Limburgse Nationale Park Hoge Kempen. Volg alle meest recente updates in deze liveblog.

Live

  1. Marc Van Ranst weer thuis

    Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) is opnieuw thuis. Dat bevestigde hij vanavond. Van Ranst moest samen met zijn gezin wekenlang in een safehouse verblijven, nadat de militair Jürgen Conings bedreigingen had geuit tegenover hem.

    De militair was sinds meer dan een maand spoorloos. Sinds het moment dat duidelijk was dat de viroloog het mikpunt was van Conings, verbleef hij samen met zijn gezin in een safehouse. Van Ranst leefde dus vijf weken volledig ondergedoken, maar heeft via digitale wegen wel kunnen doorwerken vanuit die plek.

    Zijn beveiliging is afgebouwd en overgelaten aan de lokale politie. Of de dreiging nu geheel geweken is, is nog aan OCAD om te evalueren.

    Lees een interview met Marc Van Ranst: ‘Wat me het meest zal bijblijven, is dat er dus mensen bestaan die Jürgen Conings steunen’

  2. Vannacht en morgenochtend gebeurt autopsie

    Zondagnacht en maandagochtend gebeurt een autopsie op het lichaam van Jürgen Conings. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om zelfdoding door middel van een vuurwapen, meldt het federaal parket zondagavond aan het Dilserbos. Uit vaststellingen van het labo en de wetsdokter blijkt dat het wel degelijk om het lichaam van de militair gaat.

    "Daarover is er geen twijfel," verklaarde federaal procureur Frédéric Van Leeuw. "Vannacht en morgenochtend gebeurt een autopsie om de juiste doodsoorzaak te bevestigen, die naar alle waarschijnlijkheid zelfmoord met een vuurwapen is."

    Conings is gevonden in een gebied dat 150 meter buiten de eerder doorzochte zone ligt. Er is nog niet geweten hoelang het lichaam er lag, mede door het warme weer van afgelopen week. Het lichaam van Jürgen Conings zal zondagavond nog verplaatst worden, aldus het parket.

    "Het onderzoek gaat verder. Er zijn nog een aantal vaststellingen die vannacht en morgen moeten gedaan worden", ging Van Leeuw verder. "We gaan maandag in de loop van de namiddag communiceren zodra alle resultaten van het labo binnen zijn. Het is een menselijk drama."

    Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.

  3. Tientallen sympathisanten houden wake voor Conings

    In Dilsen-Stokkem zijn vanavond tientallen sympathisanten van Jürgen Conings opgedaagd om de overleden militair te herdenken. Familie en vrienden legden bloemen neer aan zijn woning en brandden er kaarsjes.

  4. Waarom konden honderden militairen en agenten Conings niet eerder vinden?

    Nu het levenloze lichaam van Jürgen Conings per toeval gevonden is, vraagt iedereen zich af: waarom slaagden honderden militairen en agenten daar niet eerder in? ‘Het was als zoeken naar één rijstkorrel in een domein van 24.000 voetbalvelden groot.’

    Lees meer.

    BELGA PHOTO JOROS VLIEGENBeeld BELGA
  5. Dovo vertrokken, politie houdt kijklustigen op afstand

    Aan de Pannenhuisstraat in Dilsen-Stokkem zijn Dovo, de ontmijningsdienst van het leger, en een interventieteam van Rode Kruis Vlaanderen uit het Dilserbos vertrokken. De politie houdt er een dertigtal kijklustigen op afstand.

    Zo'n twintig persleden staan vanavond verzameld op het kruispunt van de Pannenhuisstraat en de Driepaalhoeveweg. Naast de nationale pers is ook Duitse en Nederlandse pers ter plaatse.

    Het federaal parket heeft zondag kort voor 18 uur bevestigd dat het lichaam dat zondag door een jager is aangetroffen in het Dilserbos wel degelijk dat van Jürgen Conings is.

    Een jager trof de man zittend aan een boom aan. Langs Conings lag een riotgun. Verder had hij een handvuurwapen 5.7 bij zich, net als een bijl en een zakmes. Het lichaam verkeerde al in een tamelijk verre staat van ontbinding.

    Uiteindelijk bleek Conings dus om het leven te zijn gekomen op enkele kilometers van de vindplek van zijn Audi Q5 en later de plaats waar een rugzak van de militair gevonden was waarin proviand, munitie en medicatie zat. 

  6. Intern legeronderzoek leest als blunderboek

    De militaire inlichtingendienst heeft geblunderd in de opvolging van Jürgen Conings. Maar ook elders zijn ernstige fouten gemaakt. Dat leert een intern legeronderzoek dat is voorgesteld door minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).

  7. Federale fase van nationaal noodplan terrorisme beëindigd

    Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft op advies van het Nationaal Crisiscentrum de federale fase van het nationaal noodplan terrorisme beëindigd. Op 18 mei werd het nationaal noodplan terrorisme geactiveerd. "Na de vondst van het levenloze lichaam van de voortvluchtige, is er niet langer een noodzaak om de federale fase aan te houden", klinkt het in een mededeling.

    Het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) en het Federaal parket coördineerden de operaties van de verschillende overheidsdiensten. Het was de eerste keer dat het nationaal noodplan terrorisme werd afgekondigd sinds de inwerkingtreding in mei 2020.

    "Op basis van nieuwe recente elementen bevestigde het OCAD dat er niet langer een imminente dreiging is. Op basis van deze informatie werden de bestaande beveiligingsmaatregelen in dit dossier aangepast", aldus het NCCN.

    Het NCCN wenst alle betrokken partners uitdrukkelijk te bedanken: de lokale overheden, de gouverneur van Limburg, lokale en federale politie, de Civiele Bescherming (FOD Binnenlandse Zaken), de gerechtelijke overheden, de inlichtingendiensten, OCAD, Defensie, de medische diensten en de politieke overheden.

  8. Marc Van Ranst: ‘Je kan nooit blij zijn als iemand sterft’

    “Dit voelt dubbel”, zo reageert viroloog Marc Van Ranst op het nieuws dat Jürgen Conings dood is teruggevonden. “Enerzijds is dit natuurlijk een opluchting, zowel voor mezelf alsook voor mijn familie. Anderzijds ben je nooit vrolijk als iemand sterft. Ook Jürgen Conings heeft familie, een ex-vrouw en kinderen. Voor hen is dit bijzonder naar nieuws. Wat er nu gebeurd is, is niets waar ik triomfantelijk over wil zijn.”

    “Wat me misschien het meest gaat bijblijven, is dat er dus echt mensen bestaan die Jürgen Conings steunen in zijn bedreigingen. Mensen die écht vinden dat die man groot gelijk heeft dat hij mij wil vermoorden”, zegt Van Ranst.

    Lees het hele interview.

    Beeld Tim Dirven
  9. ‘Opgelucht dat er geen andere slachtoffers waren’

    De stafchef van Defensie, Michel Hofman, reageert "opgelucht dat er geen andere slachtoffers waren". Dat laat hij weten in een gezamenlijke mededeling met minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).

  10. Parket bevestigt dat het om Jürgen Conings gaat

    Het federaal parket bevestigt nu ook officieel dat het gevonden lichaam dat van de voortvluchtige militair Jürgen Conings is. Later vanavond volgt meer informatie.

  11. OCAD: ‘Geen imminente dreiging meer’

    "Op basis van de nieuwe beschikbare informatie in het onderzoek is er geen imminente dreiging meer." Dat laat een woordvoerder van het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD), dat de ontwikkelingen rond Jürgen Conings op de voet volgt, weten.

    Voor de voortvluchtige, gewapende militair zelf had het OCAD het dreigingsniveau de voorbije weken op 4 gezet, het hoogste niveau. Het verhogen van het zogenaamde "punctuele" dreigingsniveau - voor specifieke evenementen of personen - was nodig omdat er aanwijzingen waren voor concrete plannen. Zou zou Conings een aanslag hebben willen plegen op viroloog Marc Van Ranst of een moskee.

    Vandaag werd Conings dood teruggevonden in het Dilserbos in Dilsen-Stokkem. "Op basis van de nieuwe beschikbare informatie in het onderzoek is er geen imminente dreiging meer", reageert het OCAD. "De punctuele dreigingsevaluaties in dit dossier vervallen wanneer het federaal parket bevestigt dat het om Jürgen Conings gaat. Dit wordt officieel vastgesteld door de wetsdokter."

    Voor het aanpassen van de "doelgerichte maatregelen" - zoals de bescherming voor viroloog Marc Van Ranst en zijn gezin op een onderduikadres - verwijst het OCAD naar het Nationaal Crisiscentrum. Vermoedelijk zal Van Ranst zijn safehouse binnenkort kunnen verlaten.

    Het algemene dreigingsniveau in België is tijdens de zoektocht naar Conings overigens onveranderd gebleven op 2, wat staat voor een gemiddelde dreiging. 

  12. Ook jager vond stoffelijk overschot

    Jager Leonard Houben had vanmorgen rond 9.30 uur een geur waargenomen, toen hij zich in het Dilserbos verplaatste op zijn elektrische mountainbike. Kort voor de middag ging de man terug in de omgeving kijken om te zien of het geen aangeschoten everzwijn of ree betrof. Maar dat bleek niet het geval. Hij stootte aan een boom op het stoffelijk overschot van Jürgen Conings. Dat heeft de jager aan een journalist van Belga gezegd.

    De persoon met baard droeg zwarte kleding. Verder had hij volgens de jager een riotgun bij, een handvuurwapen, een bijl, een zakmes en munitie. De persoon was tussen de hoge varens heel moeilijk te zien. Houben verwittigde de politie. Hij werd gevraagd om een verklaring af te leggen. Hij was deze voormiddag al twee politiemensen tegengekomen toen hij de omgeving afzocht om de juiste locatie van de geur te kunnen bepalen.

    "Ik vind het jammer dat ik de betrokken persoon op deze manier heb moeten terugvinden. Ik had hem liever levend en wel aangetroffen. Het is spijtig voor zijn familie", aldus Nard Houben.

    Burgemeester Johan Tollenaere (Open Vld) van Maaseik had tijdens een tocht met de mountainbike in het Dilserbos de penetrante geur ook waargenomen, maar hij had ongeveer zijn locatie aan de politie doorgegeven. De jager zelf kwam bij het lichaam van de militair uit.

  13. Wat de affaire-Conings zo pijnlijk herkenbaar maakt

    “Een opeenstapeling van allerlei fouten”, noemt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) de manke opvolging van Jürgen Conings, de geradicalisseerde militair die na meer dan een maand nu levensloos is teruggevonden. De marge om daar geen verregaande conclusies uit te trekken, smelt snel weg.

    Lees de analyse door hoofdredacteur Bart Eeckhout.

  14. Familieleden Jürgen Conings geloven niet dat militair zelfmoord pleegde

    Aan de plaats waar de toegangsweg naar het Dilserbos is afgesloten komt het tot een kleine discussie tussen de burgemeester van Maaseik die de vindplaats van het lijk doorgaf aan de politie, en enkele familieden van Jürgen Conings. Zij geloven niet dat de militair zichzelf van het leven benam.

    “Het kan niet dat 500 militairen met honden hem niet vinden. Ze hebben hem gedood", zegt een van de aanwezige familieleden. "Ik geloof niet dat Jürgen zelfmoord heeft gepleegd. Kennen jullie Jürgen? Wij wel. Wat een bizar toeval dat net de burgemeester van Maaseik hem vindt.”

    Ter plaatse staan ploegen van de federale politie om nieuwsgierigen op afstand te houden. Op de omliggende wegen, wandel- en fietspaden is het op deze zondag met mooi weer druk. De eerste mensen, die het nieuws vernamen, zakten ook al af naar de regio in de hoop een glimp te kunnen opvangen. 

  15. DOVO en wetsdokter ter plaatse

    De ontmijningsdienst DOVO is momenteel toegekomen aan het bos waar Conings werd teruggevonden. Mogelijk wil men er absoluut zeker van zijn dat de militair geen explosieven heeft geplaatst.

    Ook een wetsdokter is ter plaatse.

    Beeld BELGA
  16. Burgemeester Maaseik ontdekte lijk: ‘Zeer moeilijk begaanbaar terrein’

    "We waren aan het mountainbiken in de regio", vertelt Johan Tollenaere, burgemeester van buurgemeente Maaseik bij VTM Nieuws over de vondst van het lichaam van Jürgen Conings. "Ik was laatste van de groep en rook een sterke lijkgeur. Ik ben dan gestopt en heb rond mij gekeken, ik dacht meten aan Jürgen Conings."

    Tollenaere en zijn vrienden noteerden daarop de coordinaten van de exacte locatie en verwittigde de politie, met de vraag om te gaan kijken. "Ik ben zelf niet gaan kijken, aan de geur te oordelen dacht ik aan een lijk in verregaande staat van ontbinding. Het was niet aan mij om dat te ontdekken, maar het lichaam leek wel vlakbij de plaats waar wij passeerden te liggen."

    Johan Tollenaere, burgemeester van Maaseik.Beeld BELGA

    Volgens Tollenaere gaat het om een zeer heuvelachtig gebied met zeer smalle paden, maar enkel mountainbikers kunnen komen. "Daar komen geen wandelaars of andere fietsers." Toch noemt hij het opmerkelijk dat het lichaam niet eerder ontdekt werd. "Het onderzoek zal dat moeten uitwijzen, mogelijk speelde de warmte van de voorbije dagen een rol bij het verspreiden van de geur."

    Tollenaere noemt het "bizar" om als burgemeester van een buurgemeente zelf het lichaam van Conings te ontdekken. "We mogen nooit positief zijn bij een overlijden, maar dit is wel een opluchting, ook voor de bescherming van de mensen, hoe raar dat ook klinkt." 

  17. Van Quickenborne: ‘Lichaam net buiten de zoekzone gevonden’

    Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zegt bij VTM Nieuws dat het lichaam van Conings volgens de eerste elementen van het onderzoek net buiten de originele zoekzone is teruggevonden. "De veiligheidsdiensten hebben wel in de juiste regio gezocht, maar het was een zeer grote zone, 24.000 voetbalvelden groot. Conings zou net buiten de zoekzone gevonden zijn, maar we zullen dat verder onderzoeken."

    De locatie in het bos waar het lichaam werd gevonden zou een zeer afgelegen, dichtbegroeid, en moeilijk begaanbaar terrein zijn, waar bijna nooit wandelaars of mountainbikers kwamen.

    Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).Beeld BELGA

    Van Quickenborne heeft nog over een "trieste afloop". "De man laat familie en kinderen achter, onze gedachten zijn nu vooral bij hen. De zoektocht kan nu stoppen, maar het onderzoek loopt wel verder, niet alleen naar wat er precies gebeurd is, maar ook of er andere betrokkenen waren."

    Het OCAD zal nu de dreiging tegenover viroloog Marc Van Ranst opnieuw evalueren. "Het ziet er wel naar uit dat de beveiligingsmaatregelen afgebouwd kunnen worden, al blijven we heel voorzichtig." 

  18. ‘Niet gevonden in zone waar eerste zoektocht plaatsvond’

    Het lichaam van de verdwenen militair Jürgen Conings is aangetroffen nabij het Dilserbos in Dilsen-Stokkem. Het gaat niet om de zone waar in de eerste week na de verdwijning massaal werd gezocht. Dat bevestigt Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters.

    Enkele fietsers werden opgeschrikt door een geur. De politie werd erbij gehaald en trof stoffelijke resten aan. Voor de gouverneur gaat het om een "triest verhaal", waarbij zijn gedachten uitgaan naar de nabestaanden.

  19. Parket: ‘Waarschijnlijk overleden door zelfmoord’

    Het federaal parket bevestigt dat een lichaam is aangetroffen, en dat de eerste vaststellingen wijzen op Jürgen Conings. "Vandaag werd door wandelaars in het bos van de gemeente Dilsen-Stokkem een lichaam teruggevonden van het mannelijk geslacht. Op basis van de eerste vaststellingen zou het gaan om het lichaam van Jürgen Coning, verdwenen sinds 17 mei 2021", klink het in een persbericht.

    "De waarschijnlijke doodsoorzaak, volgens de eerste onderzoeksresultaten, zou zelfmoord door middel van een vuurwapen zijn. Dit moet echter nog bevestigd worden. Een nieuwe stand van zaken zal gegeven worden op het einde van de dag in samenwerking met het crisiscentrum."

    Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

  20. Marc Van Ranst: ‘Vooral opgelucht voor mijn zoon’

    Marc Van Ranst reageert opgelucht op het nieuws dat het lichaam van Jürgen Conings gevonden is. “Vooral voor mijn zoon is het een opluchting dat hij gevonden is. Ik neem aan dat mijn periode hier in het safehouse achter de rug zal zijn. Het crisiscentrum zal dat nu bekijken”, zegt de viroloog aan onze redactie.

    “Ik heb een aantal geestesgenoten, die zullen intussen het nieuws ook vernomen hebben. Het is dubbel. Zo iemand, ik heb daar weinig sympathie voor. Maar die persoon heeft ook familie en kinderen, daar gaan ook mijn gedachten naartoe.”

    “Hoe ik het stel in het safehouse? Ik zit intussen iets langer dan een maand hier. En het is mijn verjaardag vandaag, een verjaardag alleen. Maar goed, ik hoop binnenkort terug naar het normale leven terug te keren.”

    Ook op Twitter reageerde Van Ranst op het nieuws: “Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden en kinderen van Jürgen Conings. Voor hen is dit bijzonder droevig nieuws”, klinkt het daar.

    Twitter bericht wordt geladen...

  21. Lichaam van vermiste militair Jürgen Conings gevonden

    Alles wijst erop dat het lichaam van de vermiste militair Jürgen Conings is teruggevonden in het Dilserbos, dat deel uitmaakt van he Limburgse Nationale Park Hoge Kempen. De burgemeester van Maaseik, Johan Tollenaere, ontdekte zelf een lijk in buurgemeente Dilsen. 


    Tollenaere maakte vanmorgen een mountainbiketocht door de regio en nam in Dilsen een penetrante lijkgeur waar. Daarop verwittigde hij de hulpdiensten en militairen die nog altijd ter plekke zijn voor de zoektocht naar Conings. Tollenaere zelf zag het lijk niet, maar alles wijst erop dat het om Conings gaat.

    Jürgen Conings verdween op 17 mei met wapens die hij had meegenomen uit de kazerne van Leopoldsburg. Het federaal parket bestempelde Conings meteen als een terreurverdachte wegens zijn extreemrechtse sympathieën en bedreigingen aan het adres van viroloog Marc Van Ranst, die sindsdien in een safehouse verblijft. Conings stond ook op de OCAD-lijst van potentieel gevaarlijke extremisten.

    Een dag later werd wel zijn auto teruggevonden, maar van Conings was geen spoor. Sinds meer dan een maand zijn er al tientallen zoekacties geweest, vooral in het Nationale Park Hoge Kempen in Limburg.

    De rit die Maaseiks burgemeester Tollenaere deze ochtend maakte toen hij het lichaam aantrof.Beeld rv