Direct naar artikelinhoud
AchtergrondNachtleven

Belgisch nachtleven kan nog niet hervatten: ‘Belgen zullen in Amsterdam gaan feesten’

Feesten in de Gentse Kompass Club is nog niet voor meteen.Beeld Sander Buyck

‘We zijn hen niet vergeten’, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) afgelopen vrijdag, maar uitbaters van nachtclubs in ons land voelen dat anders aan. Terwijl hun collega’s uit de buurlanden de deuren weer mogen openen, blijven zij wachten op perspectief. ‘Dat mensen nu in Amsterdam feest gaan vieren, lijkt me vanzelfsprekend.’

“Als er niet snel wordt ingegrepen door middel van extra overheidssteun en door actieve hulp van het lokale stadsbestuur dreigt een gezonde, duurzame, creatieve, multiculturele evenementenruimte als Ampere te vergaan.” Dat schreef Joachim Marynen, uitbater van de Antwerpse club Ampere, drie maanden geleden in een open brief. Aan de gevel van Ampere hing toen een spandoek, met de woorden: ‘Rest in peace our beloved Ampere, 15-05-2015 – 13-03-2020.”

13 maart 2020 is de dag waarop de eerste lockdown werd afgekondigd. Sindsdien zijn nachtclubs en discotheken als Ampere gesloten. Maar ook nu de samenleving weer heropstart en zowel de horeca als cultuurhuizen de deuren weer mogen openen, gaan de lichten in de nachtclubs niet aan. Het Overlegcomité besliste vrijdag dat het sluitingsuur van de horeca wordt verlaat naar één uur, maar voor het nachtleven zet die beslissing geen zoden aan de dijk. “We zijn hen niet vergeten”, zei premier De Croo, “maar in nachtclubs staan mensen zeer dicht bij elkaar, in een afgesloten ruimte.”

Voor uitbaters van nachtclubs en discotheken leek het de eerste keer in bijna anderhalf jaar tijd dat hun sector door de overheid werd vermeld. “Iets is beter dan niets”, zegt Sam Schnabel van Club Vaag in Antwerpen, dat de boeken neerlegde, maar na de afhandeling van het faillissement een doorstart hoopt te maken. “We zijn realistisch, en er is ook wel begrip voor de situatie. Het is wat het is: de regering heeft gekozen om voorzichtig te zijn. En bij een festival dat in openlucht plaatsvindt, is de transmissie van aërosolen anders dan in een nachtclub.”

Jens Grieten van de Gentse Kompass Club.Beeld Wannes Nimmegeers

Maar inmiddels trekt het nachtleven zich in heel wat Europese landen de komende weken weer op gang. Ook in Nederland mag de dansvloer vanaf 26 juni weer vollopen. Of dat steekt? 

“Wij zijn vooral blij voor onze collega’s in Nederland”, zegt Jens Grieten van de Gentse Kompass Klub, dat na de crisis op een nieuwe locatie wil heropenen. “Maar het lijkt me vanzelfsprekend dat Belgen dan in Nederland feest zullen vieren. Amsterdam is maar enkele uurtjes rijden.”

De hoop is vooral dat er uit Nederland lessen worden getrokken. “Ik zie Nederland als een goede field test. Als de resultaten van de Nederlandse heropening goed blijken, is dat alleen maar goed voor ons”, zegt Schnabel. Al vinden sommigen dat die resultaten er al zijn. Grieten: “Toen het coronavirus nog volop woedde, vonden in Nederland en Barcelona testevenementen plaats die hebben aangetoond dat het veilig is om met vijfduizend mensen te feesten, mits je het deftig organiseert, met sneltests en coronapaspoorten. Zulke maatregelen hadden we hier ook al kunnen nemen.”

Als u binnenkort – uitbaters hopen in september of ten laatste oktober de deuren te kunnen openen – weer wil gaan dansen, zal u de discotheek alleszins niet zomaar kunnen binnenlopen. “De Brusselse nachtclubs hebben een protocol opgesteld, dat wij ook hebben ondertekend”, zegt Schnabel. “Bezoekers zullen een groen vaccinatiebewijs of een negatieve PCR-test moeten voorleggen. Maar eens je binnen bent, zal het business as usual zijn.” Zonder mondmaskers dus, en zonder social distancing. “Anders is het geen discotheek meer.”

Schnabel hoopt ook dat de overheid mee investeert in nieuwe ventilatiesystemen, om de risico’s op besmetting zo veel mogelijk in te dijken. Want het spaargeld van de clubs is inmiddels vrijwel opgebruikt. “We moeten grote gebouwen en dure installaties onderhouden: dat zijn hogere kosten dan die van een gewoon café.” Grieten: “Wij hebben het geluk dat we altijd een heel gezond bedrijf zijn geweest, maar het is voor ons echt hard. Voor wie net voor corona nog heeft geïnvesteerd, is het simpelweg moordend. Niet alleen financieel, maar ook psychologisch: dit is onze passie. En die mogen we al anderhalf jaar niet meer uitvoeren.”