Direct naar artikelinhoud
DM ZaptElmo Lê van

De cast van ‘Snabba Cash’ acteert op het niveau waar Eden Hazard voorlopig van droomt

Evin Ahmad speelt het hoofdpersonage Leya in de Zweedse serie ‘Snabba Cash’.Beeld RV

Elmo Lê van zet de blik op oneindig. Vandaag: Snabba Cash op Netflix.

Er is onrecht in de wereld, en nog geen klein beetje. Mensen reclameren luid (en terecht) over de homofobe Hongaren die in de middeleeuwen zijn blijven hangen, over het voetbal van de Turken en over de veelheid Viktor Verhulst op televisie.

Andere onrechtmatigheden blijven dan weer onderbelicht. Een daarvan is de ergerlijke gewoonte om elke serie waarin drugs verhandeld wordt te vergelijken met The Wire. Het uitstekende Top Boy staat aangeschreven als “de Britse versie van The Wire”. Mocro Maffia is de Nederlandse variant, Spire de Franse, Snabba Cash de Zweedse. Straks breng ik de marketingafdeling van VTM nog op ideeën. Voor je het weet siert “Echte verhalen: De buurtpolitie, het Vlaamse antwoord op The Wire” een of ander billboard.

Ik pleit voor het einde van luie vergelijkingen. The Wire is de beste serie ooit, en dat zal nog wel even zo blijven. Wil je als tv-maker trouwens niet vooral je eigen ding doen, in plaats van gezien worden als een kopie van iets dat bewierookt wordt? Ik pleit daarentegen niet voor het einde van misdaadreeksen waarin dealers koppen laten rollen en de koppen van dealers rollen. Daar kunnen er nooit genoeg van zijn.

Snabba Cash is in die categorie een ondergewaardeerde serie, bingewaardig voor wie niet in zijn broek kakt bij het zien van expliciete executiescènes op televisie. De reeks draait om het binnenhalen van snabba cash (vrij vertaald: easy money), waarbij het hoofdpersonage Leya (Evin Ahmad) in een Midden-Oosters restaurant opdient en tegelijk hoopt dat een invloedrijke ondernemer in haar start-up Target Coach investeert, zodat ze met haar bedrijf naar de beurs kan.

De deal met durfkapitalist Tomas Storm (Olle Sarri) kan echter enkel doorgaan als Leya een vorige investeerder uitkoopt, en daarvoor heeft ze financiële middelen nodig die ze op dat moment niet heeft. Ze ziet daarbij slechts één oplossing: aankloppen bij een van Stockholms grootste cokeboeren, die toevallig de broer is van haar overleden man.

Snabba Cash infiltreert minder agressief in de drugswereld dan pakweg ZeroZeroZero, maar focust vooral op hoe je, eenmaal je de ondergrond betreedt, niet meer terug kunt. Een onschuldige vijftienjarige wordt van de straat geplukt en omgeschoold tot dealer, voor de kleuter van Leya dreigt constant gevaar, terwijl zij verliefd wordt op een huwelijkszanger die bijklust als huurmoordenaar. Of was het omgekeerd?

De spanning in Snabba Cash is te snijden, de cast acteert op het niveau waar Eden Hazard voorlopig van droomt, en het einde van de serie is hartverscheurend. Deze Zweedse zesdelige Netflix-reeks is niet voor doetjes, maar vangt wel moeiteloos je dosis drama op nu Thuis aan een zomerbreak toe is en de seizoensfinale van Familie wenkt.

Snabba Cash is te zien op Netflix.