Direct naar artikelinhoud
Rode Duivels LiveFinland-België

Kevin De Bruyne na 0-2 tegen Finnen en groepswinst: ‘De kopjes zijn niet naar beneden gegaan’

Kevin De Bruyne na 0-2 tegen Finnen en groepswinst: ‘De kopjes zijn niet naar beneden gegaan’
Beeld Photo News

De Rode Duivels speelden om 21 uur hun derde wedstrijd op het EK. Lees hier de belangrijkste hoogtepunten van Finland-België en de tussentijdse analyse van De Morgen-sportjournalist Hans Vandeweghe. Bekijk onderaan deze pagina live statistieken over de wedstrijd.

Live

  1. Kevin De Bruyne: ‘De kopjes zijn niet naar beneden gegaan’

    Kevin De Bruyne was tevreden over de prestatie tegen de lastige Finnen. “Op zich heb ik de match goed verteerd. Ik voel het wel, maar we hebben nu zes dagen tot de volgende match. Dan is de rustperiode lang genoeg.”

    Na zijn straffe invalbeurt tegen Denemarken beschreef De Bruyne de wedstrijd als “oké”. Wat hij er vandaag van vond? “Ook oké. Sommige fases konden beter, andere fases waren goed. We wisten dat het moeilijk ging worden. Ik weet dat iedereen over de Finnen praat als een kleine ploeg, maar ze spelen 5-3-2, dan is er heel weinig ruimte tussen de linies."

    "In de eerste helft was het moeilijk, de tweede ging het al veel beter. Als je die goal scoort, beginnen de ruimtes te komen, daarna hebben we nog kansen kunnen creëren. De ploeg is blijven duwen. De kopjes zijn niet naar beneden gegaan. We zijn voor die goal blijven gaan tot de laatste minuut. Iedereen is gretig ingevallen. Dat is belangrijk.”

    Beeld BELGA
  2. Hans Vandeweghe ziet De Bruyne-Lukaku op dreef

    België gaat met een perfect rapport naar de knockoutfase. Voor het eerst hebben de Rode Duivels zonder puntenverlies een poulefase op een kampioenschap afgesloten. Al kwamen de stugge Finnen nooit in de buurt van Courtois, het werd ondanks de 0-2 toch geen wandeling in het park. Zondag speelt België zijn achtste finale in het bloedhete Sevilla tegen een voorlopig onbekende tegenstander.

    Lees zijn analyse hier.

    Beeld AFP
  3. Wie was de ster van Finland-België?

    De Rode Duivels wonnen tegen de Finnen hun derde EK-match met 0-2. Daarmee zijn ze groepswinnaar in groep B. Maar wie was volgens u dé Rode Duivel van vanavond, en waarom?

    Kies hier uw ‘Man van de match’.

    Beeld AFP
  4. Rode Duivels winnen met 0-2 van Finland

    Scheidsrechter Felix Brych fluit de wedstrijd af. De Rode Duivels winnen hun derde match op het EK met 0-2.

    Beeld AP
  5. Supporter loopt het veld op

    De wedstrijd is gespeeld, maar een vrouwelijke fan acht haar moment de gloire gekomen. Ze loopt het veld op, maar wordt al snel gevat door stewards en van het veld begeleid.

    Beeld BELGA
  6. Lukaku dan toch met de goal!

    Romelu Lukaku haalt zijn gram na een nieuwe assist van Kevin De Bruyne. De Rode Duivels komen zo op een geruststellende voorsprong: 0-2! Lukaku wordt even later vervangen door Christian Benteke.

    Beeld Pool via REUTERS
  7. Eigen doelpunt van Finse doelman

    De Duivels scoren opnieuw en deze keer telt ze wel. De Bruyne schildert een hoekschop op het hoofd van Vermaelen, en via de kruising en de hand van doelman Lukáš Hrádecký gaat de bal in doel. 0-1 voor de Duivels!

    Beeld Photo News
  8. Goal van Lukaku afgekeurd

    Kevin De Bruyne geeft de assist voor de goal van Romelu Lukaku. Na tussenkomst van de VAR wordt het doelpunt echter afgekeurd wegens - zeer nipt - buitenspel.

    Beeld BELGA
  9. Hoe zitten de Duivels in de wedstrijd? Sportjournalist Hans Vandeweghe analyseert:

    • De Rode Duivels speelden tegen de Finnen in een bloedheet Sint-Petersburg hun saaiste en traagste eerste helft op dit toernooi. De 0-0 was een logische tussenstand.

    • Alleen Kevin De Bruyne - is die geblesseerd geweest? - stak wat vuur in de Belgisch aanvallen, door een raid en slimme passing.

    • De opstelling van Roberto Martínez mikte duidelijk op winst: zowel Axel Witsel, Kevin De Bruyne en Eden Hazard kregen quality time voor zijn gehavende ster-trio. Bovendien liet hij ook Romelu Lukaku staan en bleef Thibaut Courtois in doel.

    • De supporting cast rond dat ijzersterke geraamte zag er wel iets anders uit. In de verdediging stonden Jason Denayer geflankeerd door Dedryck Boyata op links en Thomas Vermaelen op rechts. Voorin kreeg ook Jéremy Doku zijn kans. Hij scoorde bijna.

    • De Finnen, die minstens een punt moesten halen om door te gaan, konden één bal in de Belgische zestien brengen.

    • Net voor het rustsignaal bezeerde Eden Hazard zich aan de linkervoet/enkel.

    Beeld AFP
  10. Rusten met 0-0, Hazard mankend naar de kant

    Brych fluit de eerste helft af en we zien Eden Hazard mankend de catacomben opzoeken. Zien we hem na de pauze nog terug?

    Lukaku speelde Hazard aan en die ging na contact met O'Shaugnessy neer in de zestien. Er was contact, maar Brych wilde van geen penalty weten. De aanvoerder bleek wel aangeslagen en toonde een pijnlijke grimas.

    Beeld Photo News
  11. Knielende Belgen en Finnen, fluitende Russen

    Zowel de Rode Duivels als de Finnen knielen kort voor het eerste fluitsignaal voor Black Lives Matter. De spelers worden door de Russische fans in het stadion uitgefloten.

    Beeld Photo News
  12. Match op gang gefloten

    De Duitse scheidsrechter Felix Brych heeft de partij in Sint-Petersburg op gang gefloten. Starten de Duivels beter dan in de vorige wedstrijd tegen Denemarken?

    Beeld Pool via REUTERS
  13. ‘Bekijken of De Bruyne, Hazard en Witsel 90 minuten spelen’

    Martínez had het ook over De Bruyne, Eden Hazard en Witsel. "Of ze 90 minuten zullen spelen? Dat zullen we bekijken. Dat hangt af van hoe de match loopt en van hoe intens ze is. Ze moeten nuttige minuten maken. Ze zien presteren en hun prestatie onder controle houden: dat is waar we gaan op letten."

    Beeld Photo News
  14. Tegen wie spelen Rode Duivels in achtste finales?

    Als de Belgen hun groep winnen, en daar ziet het wel naar uit, dan treffen zij een van de beste derdes. Wordt het Zwitserland? Of toch nog een topland uit de ‘groep des doods’? 

    Een handig overzicht.

    Beeld Photo News
  15. ‘Juiste beslissing dat Lukaku start’

    Martínez gaf ook nog mee waarom Lukaku start. "Hij is uitstekend gerecupereerd van de vorige wedstrijd. Wanneer je in een goeie dynamiek zit en superfit bent, dan is het herstel belangrijk. Het is de juiste beslissing om hem te laten starten."

    Beeld AP
  16. Martínez: ‘Energie op flanken wordt belangrijk’

    "Er zijn twee redenen waarom we alles gaan geven vanavond", zei Roberto Martínez bij zijn aankomst in het stadion. "De eerste is dat we het momentum nu hebben en dat we moeten winnen om dat te kunnen behouden. De tweede is dat de spelers die straks hun eerste minuten gaan krijgen, er een goed gevoel zullen aan overhouden. Zij kunnen zichzelf tonen."

    De Spanjaard verklaarde ook al zijn keuze voor Chadli en Trossard op de flanken. "De Finnen hebben 24 uur meer gehad dan ons om te herstellen, dus de energie op de flanken wordt belangrijk. Vandaar de keuze voor Nacer en Leandro."

    Beeld EPA
  17. Martínez verrast met opstelling Rode Duivels

    Courtois - Vermaelen, Denayer, Boyata - Chadli, Witsel, De Bruyne, Trossard - Eden Hazard, Doku, Lukaku

    Dit zijn de elf Rode Duivels van bondscoach Roberto Martínez. Lukaku start gewoon, met in zijn rug Eden Hazard en Doku. Op de flanken vinden we met Chadli en vooral Trossard misschien wel de grootste verrassingen terug, terwijl Vermaelen achterin het gezelschap krijgt van Denayer en Boyata. Centraal op het middenveld de aangekondigde tandem Witsel-De Bruyne. Courtois staat zoals aangekondigd in doel. Toby Alderweireld zit dan weer op de tribune.

    Twitter bericht wordt geladen...

  18. Kunnen Rode Duivels voor het eerst in ruim 50 jaar Finland verslaan?

    De Rode Duivels nemen het vanavond op tegen Finland. Bondscoach Roberto Martínez heeft al prijsgegeven dat én Thomas Vermaelen én Axel Witsel én Kevin De Bruyne én Eden Hazard aan de wedstrijd zullen beginnen. Hij bevestigde ook dat er wel wat wissels zullen zijn.

    “Dat zal zeker het geval zijn, want het is onze derde match in negen dagen. We moeten iedereen voorbereiden voor de knock-outfase. Iedereen moet een beetje ervaring hebben op het toernooi tegen dan. Dat is belangrijk om in de knock-outfase er te staan. Er zullen dus wissels zijn, maar steeds met een goeie reden.”

    België heeft echter al meer dan 50 jaar niet meer van Finland kunnen winnen. De Scandinaven gingen op 9 oktober 1968 met 6-1 onderuit in Waregem tegen onze nationale ploeg. Sindsdien werd de interland nog 7 keer gespeeld en daarbij wonnen de Finnen vier keer, drie keer werd het een gelijkspel.

    De laatste confrontatie tussen beide landen was een vriendschappelijke oefenpot die in de aanloop naar het EK van 2016 eindigde op 1-1. Toch is er maar één optie voor de Rode Duivels tegen Finland vanavond.

    ‘Als je een toernooi wil winnen, moet je tegen elke andere ploeg durven spelen en eventueel verliezen.’ Dat zei Roberto Martínez op de World Cup en hij en de Rode Duivels hielden woord.

    Lees de voorbeschouwing van Hans Vandeweghe.

    Beeld Photo News