Direct naar artikelinhoud
UpdateHolebirechten

UEFA verbiedt stadion in regenboogkleuren tijdens Duitsland-Hongarije: München versiert stad met vlaggen

De Allianz Arena zou getooid gaan in regenboogkleuren tijdens de match.Beeld AFP

De stad München heeft geen toestemming gekregen van de Europese voetbalbond UEFA om het plaatselijke stadion bij het EK-duel woensdag tussen Duitsland en Hongarije in regenboogkleuren te verlichten. Daarop heeft de stad besloten om verschillende gebouwen te versieren met de regenboogvlag.

en

Als protest tegen een omstreden Hongaarse anti-LGBTQ-wet wilde München haar Allianz Arena in regenboogkleuren hullen. “Wij staan voor diversiteit, tolerantie en echte gelijkheid in sport en in de gehele maatschappij, dat wilden we op deze manier tonen", zo had burgemeester Dieter Reiter beargumenteerd. Daar ging de UEFA echter niet mee akkoord. “De UEFA wil een bepaalde eenheid in de aankleding van de stadions”, zo liet een woordvoerder van de DFB aan de krant Bild weten. “Daar past dit niet bij.”

“Wij zullen ons in München op geen enkele manier laten beletten om een duidelijk signaal naar Hongarije en de wereld te sturen als het gaat over discriminatie van LGBTQI-mensen”, reageerde burgemeester Reiter op het verbod. Hij vertelde dat onder meer het stadhuis, een toren en een molen in het buurt van het stadion versierd zullen worden met regenboogvlaggen, een signaal voor diversiteit en tolerantie.

De Duitse minister van Europese Zaken riep fans vandaag ook al op om met regenboogvlaggen naar het stadion af te zakken tijdens de wedstrijd Duitsland-Hongarije. Zo kunnen ze volgens minister Michael Roth toch opkomen voor de LGBTQI-gemeenschap, ondanks het verbod van de UEFA. 

Omstreden wet

Het initiatief was vooral een protest tegen een onlangs in het Hongaarse parlement aangenomen wet, die verbiedt om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te ‘promoten’ onder jongeren tot 18 jaar. De regering van premier Viktor Orbán ziet de wetgeving als een manier om op te komen voor het welzijn van kinderen, maar critici spreken over een aanslag op de vrijheid van meningsuiting.

Lees ook

Straatprotesten tegen nieuwe anti-lgbtq-wet in Hongarije: ‘Veel meer kan Orbán niet meer afpakken’

‘Ze insinueren dat ik ‘gevaarlijk’ ben’: LGBTQ+-personen over omstreden antiholebiwet in Hongarije

De Hongaarse regering vond het idee van München maar niets. “Het is extreem schadelijk en gevaarlijk om sport en politiek te vermengen”, aldus minister Peter Szijjarto. “De historische ervaring leert dat dit een slechte zaak is en de Duitsers weten dat beter dan wie ook”, voegde hij eraan toe, verwijzend naar het Duitse naziverleden. 

“We hebben een wet aangenomen om Hongaarse kinderen te beschermen, en nu vechten ze ertegen in West-Europa”, klaagde de Hongaarse minister.

De voorbije dagen ontstond er ook al wrevel bij de Hongaren over de aanvoerdersband in regenboogkleuren van de Duitse kapitein Manuel Neuer. De UEFA concludeerde echter dat Neuer geen algemene gedragsregels had overtreden.

Hongaarse voetbalfans in de Puskas Arena.Beeld Pool via REUTERS