Direct naar artikelinhoud
GetuigenissenJonge beleggers

Deze jongeren wagen hun kans op de beurs: ‘Spaarrekeningen zijn achterhaald’

Jason De Bosschere-DemeijerBeeld ID/ Sander Buyck

De lage rente op spaarrekeningen en de vrees voor inflatie drijven heel wat mensen naar de beurs. Opvallend, volgens KBC en Belfius: de beursspelers worden daarbij steeds jonger. Drie jongeren getuigen over hoe en waarom ze op de beurs actief zijn.

Wouter Colla (19) uit Bilzen: ‘YouTube-video’s bekijken om een degelijk pensioen uit te bouwen’

“De beurs heeft me geleerd om meer aan de toekomst te denken.” Bilzenaar Wouter Colla is amper 19 jaar oud, maar heeft sinds kort een beperkte aandelenportefeuille in handen. De student stuur- en beveiligingstechnieken werd eind vorig jaar door een vriend aangespoord om zich in de financiële wereld te verdiepen, al had hij daar oorspronkelijk weinig interesse voor. “Ik gaf mijn geld lang uit aan feestjes of dure elektronicaspullen en zag niet in dat er manieren waren om die middelen meer te laten opbrengen. Bovendien dacht ik dat het onmogelijk was om met beperkte middelen toch flinke winsten te boeken.” 

Wouter CollaBeeld Tine Schoemaker

Colla bekeek heel wat YouTube-filmpjes, las berichten op internetfora over economie en investeerde vervolgens 100 euro in een start-up. Een eerste belegging die hem meteen leerde dat de beurs geen kindertuin is: “Net nadat ik mijn aandeel verkocht had, verloor het bedrijf veel van zijn waarde. Die ervaring leerde me om minder op de analyses van anderen te vertrouwen en zelf beter na te denken.” 

De afgelopen maanden werd Colla naar eigen zeggen een betere belegger: “Ik doe aan risicospreiding en investeer meer in stabiele bedrijven als Apple en Facebook. Mijn initiële investering van 1.000 euro leverde me zo 800 euro winst op.” Daarom gelooft hij dat ook jonge beleggers een plekje op de beurs verdienen: “Het is de ideale manier om je van een goed pensioen te voorzien.” 

Julie Wouters (20) uit Antwerpen: ‘Spaarrekeningen zijn niet zo interessant’

De doorsnee studentenclub verwent de jeugd vooral met ontspannende activiteiten of feestjes, maar de Leuvense vereniging Greenhill Capital heeft een iets ernstiger doel. “Alle leden beheren samen een aandelenportefeuille”, vertelt Julie Wouters. Vorig jaar betaalde de handelsingenieur in opleiding 400 euro om zich bij de club voor jonge beleggers aan te sluiten: “De studentenvereniging leert me dat geld meer opbrengt via investeringen dan wanneer het op een spaarrekening geparkeerd wordt.”

Iedere maand vergaderen de leden over hun gezamenlijke aandelen en hakken ze knopen door over mogelijke nieuwe investeringen. Volgens Wouters biedt Greenhill Capital jongeren zo de mogelijkheid om op een veilige manier te beleggen: “Ik vind het erg fijn dat ik binnen de club kennis over de beurs kan verwerven zonder grote financiële risico’s te lopen. Critici zeggen weleens dat de aandelenmarkt vooral toegankelijk is voor mensen die rijk geboren worden, maar met de club krijgen net meer mensen de kans om te experimenteren.” 

Julie WoutersBeeld Tine Schoemaker

Wouters’ investering van 400 euro bracht in twee jaar tijd 80 euro extra op, maar ze vindt de kennis die ze tijdens haar tijd bij Greenhill Capital opdeed minstens even belangrijk als de financiële winsten: “Iedere week organiseert de club een lezing van een expert. Met de inzichten die ik tijdens die avonden opdeed, bouw ik nu een eigen aandelenportefeuille uit.”

Jason De Bosschere-Demeijer (21) uit Harelbeke: ‘Mensen kunnen niet vroeg genoeg beginnen’

Voor West-Vlaming Jason De Bosschere-Demeijer is de beurs meer dan een vrijblijvende hobby. De jonge student handelswetenschappen droomt van een carrière als privaat bankier en volgt in zijn vrije tijd de beurskoersen nauwkeurig op: “Ik kan mensen niet genoeg aanraden om al op jonge leeftijd te beleggen. Dankzij het principe van de samengestelde interest, waarbij je het rentebedrag opnieuw investeert, is het mogelijk om snel heel wat winst te maken.” 

Jason De Bosschere-DemeijerBeeld ID/ Sander Buyck

Vandaag is De Bosschere-Demeijer voorzitter van een studentenclub voor economen en spendeert hij veel tijd aan de opvolging van zijn beleggingen, maar het was niet makkelijk om die kennis te verwerven: “Toen ik drie jaar geleden mijn eerste aandeel kocht, had ik enkel mijn spaargeld en de inkomsten van mijn studentenjob ter beschikking. Ik deed weleens speculatieve aankopen en raakte daardoor aardig wat geld kwijt. Ondertussen heb ik me beter ingelezen en sta ik sterker in mijn schoenen.”

De jongeman vertelt liever niet hoeveel zijn beleggingen de laatste jaren opbrachten, maar merkt op dat zijn rendement steeds groter wordt. Die inzichten wil hij nu delen met leeftijdsgenoten: “Met mijn studentenvereniging wil ik aantonen dat de beurs veel kansen biedt. Heel wat mensen hebben koudwatervrees, maar met goed advies kunnen aandelen snel geld opbrengen.”