Direct naar artikelinhoud
Bellen met...Hans Vandeweghe

De sterktes (en zwaktes) van de Rode Duivels na de groepsfase: ‘Lukaku wordt de speler om af te stoppen’

Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne vieren de 0-2 tegen Finland.Beeld Photo News

De Rode Duivels versloegen Finland gisteren met 0-2 en stoten ongeslagen door naar de achtste finale op het EK. Sprankelend speelden de Belgen slechts zelden in de groepsfase. Hoe kijkt De Morgen-sportjournalist Hans Vandeweghe naar de prestaties van de Duivels?

Het belangrijkste eerst: we hebben gewonnen, en legden een foutloos parcours af. Of is dat een te rooskleurige lezing?

“Dat lijkt me de belangrijkste lezing. We hebben die eerste ronde zeer zakelijk afgewerkt, op spaarstand. Dat zie je meestal: dat ploegen die ver geraken in een toernooi op die manier starten. Zonder al te veel energie te verspillen. Je moet maar zo sterk spelen als de tegenstander je verplicht.” 

Het ging moeizaam, maar we speelden dan ook met heel wat andere spelers dan in de vorige wedstrijden.

“Het was een onuitgegeven ploeg. Eigenlijk heeft Martinez de hele ploeg omgegooid, met het verdedigend trio Vermaelen-Denayer-Boyata, Doku en Trossard op rechts en Chadli op links. Maar toch hebben we bijna niets weggegeven. Staat Lukaku geen halve teen buitenspel, dan was het al veel eerder 0-1 geweest. De wedstrijd tegen de Finnen, en eigenlijk de hele eerste poulefase, was probleemloos.”

De Bruyne, Witsel en Hazard, die allemaal geblesseerd waren voor het EK, speelden de hele wedstrijd.

“Het viel weer op dat Kevin De Bruyne wereldniveau is. En Axel Witsel lijkt nooit weggeweest. Nu, het ging gisteren ook traag dus hij werd ook niet volledig getest.”

“Bij Eden Hazard ging het moeilijker. Hij lijkt nog niet in orde. Dat zal één of twee flitsen per wedstrijd zijn denk ik. Dat korte draaien en dan versnellen: dat is er nog niet.”

Nog een vaststelling: Romelu Lukaku pikte weer zijn doelpunt mee.

“Lukaku wordt voor elke tegenstander die nu komt de speler om af te stoppen. Samen met De Bruyne. Het is duidelijk zijn doel om topschutter te worden, anders had hij gisteren maar één helft gespeeld, of was hij een halfuurtje ingevallen. Nu werd hij pas gewisseld na de 0-2, nadat hij gescoord had.”

Hans VandewegheBeeld Bob Van Mol

Heeft uitblinker Jérémy Doku nu een basisplaats voor de rest van het toernooi veroverd?

“Dat denk ik niet. Ik denk dat ze Doku zullen inbrengen als de tegenstander wat vermoeider wordt, als er gaten vallen. We hebben sowieso al veel snelheid in de ploeg, maar Doku kan dan met nog extra snelheid de tegenstander echt pijn doen.”

“Dries Mertens is wat slimmer in het samenspel, wat zuiverder in de passing. Ik denk dat hij zal starten, maar in het bloedhete Sevilla (waar de Duivels hun achtste finale afwerken) zal hij sowieso gewisseld moeten worden.”

Geeft deze derde overwinning op rij moed voor de achtste finale?

“Het geeft zeker moed, vooral omdat je nog niet veel krachten hebt verspeeld.  Rusland was heel zwak, Finland creëerde ook amper kansen. Ik denk dat Thibaut Courtois hooguit eens een bal heeft moeten oprapen.”

“In de achtste finale wordt het sowieso een tegenstander van een ander niveau. Het zal pas morgen duidelijk zijn wie onze tegenstander wordt, maar landen als Slovakije of Tsjechië hebben ploegen waar je moeilijk tegen scoort. Zaak is om de boel achterin dicht te houden. Ik denk dat we de rest van het toernooi gaan spelen zoals tegen Finland: slechts af en toe hoog druk zetten. België blijft eigenlijk een counterploeg, met onze snelheid.”

Als we doorstoten, klinkt een kwartfinale tegen Italië als een stevige uitdaging.

“Zij moeten eerst nog Oostenrijk verslaan natuurlijk. Italië speelt op dit moment beter dan België, dat is zo. Je kan niet kiezen tegen wie je uitkomt, maar als je wil winnen, moet je iedereen kloppen.”

“Ik denk wel dat zij schrik hebben van Lukaku. Die Italiaanse verdedigers kennen zijn kwaliteiten natuurlijk. Hij is toch de topschutter en beste speler in hun competitie, dus volgens mij gaan ze toch anders spelen tegen hem.”