Direct naar artikelinhoud
NieuwsPersconferentie Crisiscentrum

▶ Crisiscentrum: ‘10 miljoenste prik van de vaccinatiecampagne deze week’

Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano.Beeld Sciensano

Het is al van eind augustus vorig jaar geleden dat we gemiddeld zo weinig nieuwe besmettingen hadden per dag. Ook alle andere coronacijfers evolueren positief. Het Crisiscentrum pleit er tijdens de traditionele persconferentie wel voor om voorzichtig te blijven, al dendert de vaccinatiecampagne stevig voort.

Video wordt geladen...

“We gaan verder op de goede weg, maar laat ons toch voorzichtig blijven”, zo begint viroloog Steven Van Gucht de persconferentie van het Crisiscentrum. “Landen als Portugal en het Verenigd Koninkrijk tonen aan dat het tij snel kan keren, als het merendeel van de bevolking nog niet gevaccineerd is.”

Tussen 12 en 18 juni werden gemiddeld 450 coronagevallen per dag vastgesteld, wat 44 procent minder is dan een week eerder. “Ongeveer wekelijks halveren de besmettingscijfers in ons land”, zegt Van Gucht. “Aan dit tempo bereiken we op 28 juni een incidentie die lager is dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners, waardoor België nog steeds groen kan kleuren op de Europese kaart bij aanvang van de zomervakantie.”

 Sinds het begin van de pandemie zijn in België al 1,1 miljoen coronabesmettingen geteld.

Om de vaccinatiecampagne nog een versnelling hoger te schakelen, hoopt de Taskforce Vaccinatie intussen dat er 29 juni een grote levering van de AstraZeneca-vaccins zal volgen. “Als dat zo is, kan het interval tussen de eerste en tweede prik van AstraZeneca ingekort worden naar 8 weken voor iedereen die dat wenst”, aldus Gudrun Briat, woordvoerder van de Taskforce. 

Briat deelt ook mee dat we deze week een mijlpaal zullen bereiken: de tien miljoenste prik in ons land zal deze week gezet worden. Inmiddels is bijna een derde van de volwassen bevolking volledig gevaccineerd. “Hoed af voor iedereen die betrokken is met de vaccinaties en iedereen die zich laat vaccineren. Samen krijgen we dat ellendige virus onder controle”, zo sluit Briat de persconferentie af.