Israëlisch technologiebedrijf wil wereldwijde kudde melkvee overbodig maken

Het Israëlisch technologiebedrijf Imagindairy zegt een oplossing te hebben gevonden om de wereldwijde melkproductie te kunnen garanderen. De onderneming betoogt immers in zijn laboratorium een product te hebben kunnen creëren dat dezelfde proteïnen omvat als koemelk. De Israëlische doorbraak zou voor traditionele melk dan ook een betere alternatief kunnen zijn dan gelijkaardige producten op basis van soja, amandelnoten of haver.

“Hoewel zuivelproducten van plantaardige origine de voorbije jaren een sterke opkomst hebben laten optekenen, valt dat aanbod niet bij iedereen in de smaak”, benadrukt Eyal Afergan, topman van Imagindairy en een gegradueerde van het Israëlische Technion Institute for Technology. “Vele consumenten vinden dat deze plantaardige zuivelvervangers niet dezelfde smaakkwaliteit bieden.”

Presicie-fermentatie

“Imagindairy heeft op die bezwaren een antwoord proberen te formuleren. Wij maken gebruik van een technologie rond precisie-fermentatie om met een natuurlijk proces echte zuivelproteïnen te creëren zonder daarbij echter dieren in het proces te moeten inschakelen.”

“Naast een diervriendelijke benadering van de melkconsumptie, garandeert ons procédé een behoud van smaak en textuur, in tegenstelling tot de productie van andere zuivelvrije veganistische opties. Tegelijkertijd leidt onze gepatenteerde technologie tot een radicale vermindering van de belasting die het melkvee op het leefmilieu kan uitoefenen.”

Precisie-fermentatie maakt gebruik van bioreactoren die op basis van specifieke bacteriën, gistes, microalgen of schimmels vleesvervangers creëren. “Deze technologie creëert heel wat nieuwe mogelijkheden om een volledig assortiment van zuivelvervangers te creëren”, verduidelijkt Afergan.

“Precisie-fermentatie kan de karakteristieken van zuivelproducten perfect nabootsen, terwijl tegelijkertijd mogelijke problematische bestanddelen zoals cholesterol of genetisch gemodificeerde organismen kunnen worden vermeden. De producten zijn ook perfect geschikt voor consumenten die met een gevoeligheid of intolerantie voor lactose moeten afrekenen.”

Derde pijler

De wetenschappers wijzen erop dat in de voedingssector zowel ontwikkelingen rond plantaardige producten als rond celkweek de voorbije periode al sterke aandacht hebben genoten. “Fermentatie is echter op een duizelingwekkend tempo als een derde pijler voor de productie van alternatieve eiwitten naar voren gekomen”, voeren ze aan.

“Vorig jaar alleen al werd 587 miljoen dollar geïnvesteerd in bedrijven die zich op fermentatie toespitsen. Daarmee vertegenwoordigde de activiteit meer dan de helft van de totale budgetten die in deze sectoren werden geïnvesteerd. Volgens een recent rapport zijn er momenteel 51 fermentatiebedrijven die zich uitsluitend of hoofdzakelijk op de productie van alternatieve eiwitten richten.”

Imagindairy merkt op dat zijn technologie ook gemakkelijk in de bestaande infrastructuur van zuivelproducenten kan worden geïntegreerd.

(NS)

Meer