©  Isopix, Dirk Kerstens

Minister Dermagne over instorting school: “Vijf arbeiders mogen niet tevergeefs gestorven zijn”

Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne heeft dinsdag een gesprek gehad met een delegatie van het ACV en ABVV naar aanleiding van het tragische instorting van de school in aanbouw in Antwerpen. Bij dat ongeval kwamen vijf buitenlandse arbeiders om het leven. “Gedetacheerde werknemers werken steeds vaker onder de radar”, zegt een vakbondsman.

blg

“Die vijf arbeiders mogen niet tevergeefs gestorven zijn”, zegt de PS-minister. Samen met de vakbonden is afgesproken om nog voor het bouwverlof de problemen in kaart te brengen en “te starten met een traject om ze aan te pakken in samenwerking met de werkgevers”, klinkt het.

Het waren de vakbonden zelf die bij de minister hadden aangedrongen op een overleg over de veiligheidsproblemen op bouwwerven. Volgens de vakbonden zijn er op het vlak van veiligheid de voorbije jaren “grote stappen gezet”, maar zijn er vooral problemen met de gedetacheerde werknemers die actief zijn op bouwwerven. “Die vormen een vijfde colonne waarvoor andere regels gelden en waarover geen cijfers beschikbaar zijn”, zeggen de bonden.

Blinde vlek

Volgens Patrick Vandenberghe van ACVBIE (ACV bouw, industrie & energie) vormen de buitenlandse bouwarbeiders een soort blinde vlek. “Registratie bij het aanvangsuur tot het einduur op de werf moet dringend opgestart. We moeten zicht krijgen wie waar en wanneer tewerkgesteld is. Tegelijk moet het probleem van de schijnzelfstandigheid bij de gedetacheerden worden aangepakt”, zegt Vandenberghe.

“De tragische gebeurtenis is Antwerpen vormt de rechtstreekse aanleiding voor onze vraag tot actie, maar de problemen zijn al langer gekend, en ze nemen toe. Gedetacheerde werknemers werken steeds vaker onder de radar, met alle problemen van dien voor opvolging en controle”, zegt ook Gianni De Vlaminck van de Algemene Centrale ABVV.

Stappenplan

Volgens minister Dermagne moet de veiligheid van iedereen op bouwwerven gegarandeerd zijn, ook voor gedetacheerde werknemers. Hij wil daarom nog voor het bouwverlof het probleem duidelijk in kaart brengen en starten met een stappenplan om iets aan die problemen te doen. Dat moet gebeuren in samenwerking met de werkgevers.

“Naast de veiligheid van gedetacheerde arbeiders zal ook over sociale dumping en het veiligheidsaspect binnen overheidsopdrachten worden gesproken”, klinkt het bij Dermagne.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Ingestorte nieuwbouw op Nieuw Zuid