Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

7 op de 10 leerkrachten vinden druk te hoog, 1 op de 4 riskeert burn-out

Meer dan zeven op de tien leerkrachten zijn ontevreden over de werkdruk, en ruim één op de vier riskeert een burn-out. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven die de druk bij het onderwijspersoneel onder de loep nam. “De cijfers zijn dramatisch”, zegt expert Ralf Caers. De conclusies van het onderzoek en een reactie van onderwijsminister Ben Weyts.

92 reacties

  • Philip Smits

    3 jaar geleden
    Ik geef 17 jaar les en heb het volledig gehad. Leerlingen zijn baas. Vertegenwoordigt door een uit de kluiten gewassen zorgteam. Een zorgteam die nooit voor een klas hebben gestaan. En geen idee hebben wat men verwacht op de arbeidsmarkt. Het niveau is de laatste 5 jaar gehalveerd, terwijl in de nijverheid steeds hogere eisen worden gesteld.
  • Marko Decandt

    3 jaar geleden
    adam, en hoeveel bonussen en premies krijg je daarvoor? En hoeveel extra verlof krijg je daarvoor? Naar mijn weten worden leerkrachten nergens extra betaald voor al hun uren die ze naast de schooluren doen. Zij hebben enkel nettoloon en een lerarenkaart waarmee ze gratis een paar museums mogen bezoeken, yes. We zullen maar niet beginnen over de extra legale voordelen in de privé zeker?
  • Bert Verplanken

    3 jaar geleden
    Normaal dat de werkdruk te hoog ligt. Tegenwoordig moet je alles wat je doet bewijzen/verantwoorden, zwart op wit. Verslagje hier verslagje daar. Je moet jezelf jaarlijks verplicht nascholen buiten de uren. Ook de zorg is veelal papieren zorg…het CLB praat liever dan actie te ondernemen. Het kiest voor overleg en een papierwinkel…maar de zorg als ondersteuning in de klas raakt er met moeite…vele uren zijn al op aan papier en overleg. Gebrek aan vertrouwen; al wat je doet moet je bewijzen.
  • Tommy Batjoens

    3 jaar geleden
    Het is duidelijk dat mensen geen enkel idee hebben wat de job inhoudt en het leuk vinden om te kakken op de leerkrachten. Leerkrachten die nota bene mee hun kinderen opvoeden en allerhande belangrijke zaken bijleren. Nu voor ik ook weer bagger op mijn kop krijg wil ik even stellen dat ik eerste 10 jaar in de privé hebt gewerkt en dus een zij-instromer ben. Ik kan u zeggen dat onderwijs op veel vlakken veel zwaarder is, al haal je er ook wel zeer veel voldoening uit. Maar onderschat het niet. ;)
  • Gregoor Vogels

    3 jaar geleden
    Onderwijzen is een prachtig beroep en als je het echt graag doet, dan noem je dat niet ‘werken’! Maar hoeveel goede leerkrachten zijn er? Hoeveel zijn er die op,eigen initiatief de zwakkeren in de klas extra hulp bieden (differentieren) of zelfs individualiseren?? Daaraan herken je de goede leerkrachten (en die zijn er niet zoveel...). Besteed het vele geld dat het CLB kost beter aan extra leerkrachten want veel nut heeft het CLB niet. En ja, leerkrachten hebben veel te veel vakantiedagen.