Direct naar artikelinhoud
VideoHongarije

► Commissievoorzitter Von der Leyen scherp over homofobe Hongaarse wet: ‘Een schande’

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.Beeld REUTERS

De homofobe Hongaarse wet die de ‘promotie’ van homoseksualiteit verbiedt ‘is een schande’ en gaat tegen alle Europese waarden in. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd in een scherpe reactie. Ze laat de Hongaarse autoriteiten inlichten over alle juridische bezwaren, nog voor de wet van kracht wordt.

Bekijk hieronder een fragment uit de speech van Commissievoorzitter von der Leyen:

Video wordt geladen...

De wet is duidelijk discriminerend op basis van seksuele oriëntatie, zei von der Leyen tijdens een persconferentie in het gezelschap van Belgische premier Alexander De Croo. “De wet gaat tegen alle fundamentele waarden van de Europese Unie in: menselijke waardigheid, gelijkheid en de fundamentele mensenrechten.”

Von der Leyen wil over deze principes geen compromissen sluiten, zei ze ferm. “Ik geloof sterk in een Europese Unie waar je vrij bent om lief te hebben wie je wil en die diversiteit omarmt. Ik zal alle bevoegdheden van de Commissie gebruiken om de rechten van alle EU-burgers te garanderen, gelijk wie je bent en waar je woont.”

Dinsdag veroordeelden een dertiental lidstaten al de nieuwe Hongaarse ‘anti-homowet’. Ze dringen erop aan dat de Europese Commissie als hoedster van de Europese verdragen het respect voor de Europese wetten zal waarborgen, “door onder meer de zaak voor te leggen aan het Europese Hof van Justitie”.

De Commissie kondigde eerder al aan dat ze onderzoekt of de Hongaarse wet in strijd met de Europese wetgeving is.

► Commissievoorzitter Von der Leyen scherp over homofobe Hongaarse wet: ‘Een schande’
Beeld Photo News