Optimistisch over groene waterstof? Investeringsbank Berenberg noemt 6 duurzame aandelen om nu te kopen

Berenberg heeft zes aandelen opgelijst om te kopen uit de sector van de duurzame energie. Het lijstje bevat ook effecten van de nauwlettend in de gaten gehouden “groene” waterstofsector.

Waarom is dit belangrijk?

Analisten van de investeringsbank merkten op dat de waterstofsector tot nu toe ondermaats heeft gepresteerd in 2021, maar een serieuze impuls zou kunnen krijgen van de regering-Biden. Het Amerikaanse ministerie van Energie kondigde namelijk onlangs plannen aan om de productiekosten van groene waterstof met 80 procent te verlagen.

Duurzame aandelen

  • Analisten van Berenberg hebben een aantal aandelen in de sector genoemd die er op dit moment “aantrekkelijk” uitzien, met een opwaarts potentieel van meer dan 15 procent ten opzichte van hun huidige aandelenkoers in het komende jaar.
  • In een nota van vorige week noemen de analisten van Berenberg onder de zes aandelen met een ‘buy-rating’ het Noorse Aker Carbon Capture en het Deense Vestas Wind Systems als hun favorieten, schrijft zakensite CNBC.
    • Voor Aker Carbon Capture, dat ondergronds CO2 opslaat, raamt Berenberg een koersdoel van 23 Noorse kroon (NOK) of 2,69 dollar per aandeel. Dat is een stijging ten opzichte van de koers van 2,20 dollar op 23 juni.
    • Berenberg zei het huidige prijsniveau van het aandeel als een “aantrekkelijke opportuniteit” te beschouwen en merkte op dat “een verwachte daling van de kosten met 50 procent tegen 2025, in combinatie met een snel stijgende koolstofprijs (zij rekenen op 110 euro per ton tegen het einde van het jaar), zou moeten bijdragen tot een enorme groei in koolstofafvang en -opslag.”
    • De bank geeft windturbinefabrikant Vestas Wind Systems ondertussen een koersdoel van 285 Deense kroon (DKK) of 45,74 dollar per aandeel, een stijging ten opzichte van de koers van 36,70 dollar op 23 juni.
    • Berenberg zei dat het “de underperformance van het bedrijf dit jaar ziet als een aantrekkelijk instapmoment in een marktleider die een groot marktaandeel en sterke rendementen heeft.”
    • “Wij verwachten dat Vestas zal profiteren van margeherstel in de onshore turbinedivisie …. Bovendien geeft het nieuwe 15 MW offshore-product Vestas een voorsprong op de concurrentie (…). Het kan de orderportefeuille in de komende twee jaar aanzienlijk vergroten, waardoor het vertrouwen in de langetermijnvooruitzichten verbetert.”
  • De Spaanse producent van zonne-energie Solaria Energia y Medio Ambiente kreeg eveneens een buy-rating en een koersdoel van 26 euro per aandeel, tegen een huidige koers van 15,30 euro.

Waterstof

  • De analisten benadrukten dat, hoewel de waterstofsector dit jaar tot nu toe ongeveer 18 procent lager noteerde dan biobrandstof en batterijen, “het nieuws dat uit de sector komt positief blijft (…) en de sector blijft werken aan het verlagen van de kosten en het vergroten van de schaal van de waterstofeconomie”.
    • De andere favorieten van de analisten met een buy-rating zijn:
  • Ilika, een Brits technologiebedrijf dat vastestofbatterijtechnologie ontwikkelt om lithium-ionbatterijen te vervangen. Vastestofbatterijtechnologie zit onder meer in sensoren (zie foto). De bank geeft het bedrijf een koersdoel van 275 pence (3,83 dollar), een stijging ten opzichte van 153,50 pence op 23 juni.
  • McPhy, een Frans bedrijf dat apparatuur voor de productie, opslag en distributie van waterstofenergie ontwikkelt en levert, krijgt een koersdoel van 35 euro (41,7 dollar), tegen 19,95 euro op 23 juni.
  • Nel, een Noors bedrijf dat zich richt op de productie, opslag en distributie van waterstof uit hernieuwbare energiebronnen, krijgt een koersdoel van 30 Noorse kroon (3,51 dollar), tegen een huidige aandelenkoers van 17,93 NOK (1,76 euro, of 2,10 dollar).

Momenteel is het overgrote deel van de waterstofproductie gebaseerd op fossiele brandstoffen, maar het potentieel van de zogenaamde groene waterstof is erg interessant voor investeerders. 

Groene waterstof wordt gemaakt door middel van een proces dat bekend staat als elektrolyse, waarbij water wordt gesplitst in waterstof en zuurstof met behulp van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Waterstof heeft talloze toepassingen, bijvoorbeeld om huizen te verwarmen, als een industrieel gas of in brandstofcellen om auto’s, vrachtwagens, treinen en meer aan te drijven.

Lees ook:

Meer