Direct naar artikelinhoud
NieuwsDiscriminatie

Gents bedrijf veroordeeld voor discriminatie: ‘Geen vreemdelingen, geen mensen zonder ervaring en geen vrouwen’

Beeld ter illustratie.Beeld anp

Een ambulancebedrijf uit Gent dat een sollicitant met Oost-Europese roots afwees is na een veroordeling tot een geldboete van 4.000 euro wegens discriminatie wegens afkomst, nu ook veroordeeld voor discriminatie op basis van geslacht en moederschap. Dat meldt het Instituut voor de Gelijkheid van vrouwen en mannen. 

en

Het bedrijf had het aanwervingsbeleid omschreven als “geen vreemdelingen, geen mensen zonder ervaring en geen vrouwen met jonge kinderen”.

De feiten gebeurden in december 2019. Het slachtoffer had via de website van de VDAB zijn cv gestuurd naar het ambulancebedrijf, dat een chauffeur voor ziekenvervoer zocht. “De sollicitant had de Belgische nationaliteit maar zijn familienaam en geboorteplaats, vermeld in het cv, gaven aan dat hij van Oost-Europese afkomst was”, stelde Unia. 

“De zaakvoerster dacht dat ze een antwoord stuurde naar een medewerker van de VDAB, maar in de praktijk belandde haar reactie bij de sollicitant: ‘Vreemdeling, 22 jaar, géén ervaring, dus onnodig mij dit door te sturen. Geen vreemdelingen, geen mensen zonder ervaring en geen vrouwen met jonge kinderen, dat is op voorhand gedoemd om te mislukken’.” 

Duidelijk signaal

Unia informeerde ook het Instituut voor de Gelijkheid van vrouwen en mannen omdat de zaakvoerster vrouwen met jonge kinderen uitsloot. Het Instituut stelde een stakingsvordering in om de discriminatie op basis van geslacht en moederschap te doen ophouden. De arbeidsrechtbank van Gent heeft de zaakvoerder van de onderneming nu veroordeeld voor discriminatie op grond van moederschap en geslacht, meldt het Instituut. 

“De rechtbank beval de onderneming het discriminatoire aanwervingsbeleid te staken onder verbeurte van een dwangsom. Het vonnis moet in de lokalen van de onderneming aangeplakt worden en op kosten van de onderneming gepubliceerd worden in verschillende dagbladen.”

“De rechtbank geeft een duidelijk signaal aan de samenleving dat discriminatie op grond van moederschap en geslacht niet getolereerd wordt”, zegt Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut.