Direct naar artikelinhoud
NieuwsBuitenland

Softwarepionier McAfee dood in Spaanse cel, enkele uren na beslissing uitlevering

John McAfee tijdens een conferentie in China in 2016.Beeld AFP

De Brits-Amerikaanse softwarepionier John McAfee is dood aangetroffen in zijn cel in Barcelona. Dat meldt de Spaanse krant El Mundo woensdagavond en de informatie is ook bevestigd door de Catalaanse gevangenisautoriteiten. Nog maar enkele uren geleden hadden Spaanse rechters beslist dat hij mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

McAfee (75), die in de jaren tachtig het gelijknamige antivirusbedrijf oprichtte, werd ervan verdacht van 2014 tot en met 2018 geen belastingaangiften te hebben gedaan. Hij zou in die jaren miljoen dollars hebben verdiend met het promoten van cryptomunten, het houden van lezingen, adviesopdrachten en aan de verkoop van de rechten van zijn levensverhaal voor een documentaire. Ook zou hij bezittingen, waaronder vastgoed, een jacht en een auto, hebben achtergehouden. 

Hij werd in oktober in Barcelona opgepakt en zat sindsdien vast in afwachting van uitlevering. Volgens de mededeling van de gevangenisdiensten wijst alles erop dat McAfee zichzelf van het leven heeft beroofd. 

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.