Direct naar artikelinhoud
NieuwsKleingeld

Stijgingen alom: meer telewerk, meer e-commerce en hogere vastgoedprijzen

De prijzen van vastgoed stegen dit jaar met 6,7 procent, dat is de hoogste stijging in de laatste 10 jaar.Beeld ANP

Telewerken is de toekomst

Vanaf 27 juni is telewerk niet langer verplicht, maar dat betekent niet dat bedrijven terugkeren naar de situatie van voor de coronapandemie. Uit een rondvraag van zelfstandigenorganisatie NSZ blijkt dat 79 procent van de kmo’s telewerk nog altijd zullen toestaan. Bijna de helft streeft naar twee dagen telewerk per week. Een overgrote meerderheid van de bedrijven verklaarde ook in de toekomst telewerk te zullen blijven hanteren. Vóór de coronapandemie werd telewerken slechts in één op drie bedrijven toegepast.

Masterplan voor e-commerce

Handelsfederatie Comeos legde gisteren een masterplan op de regeringstafel om de Belgische e-commerce een boost te geven. De afgelopen vijf jaar verdubbelde de onlinehandel in ons land. Die transformatie was al bezig, maar de coronacrisis zorgde voor een versnelling. Die evolutie is onomkeerbaar, zegt Comeos. Daarom is er volgens hen nood aan een ambitieus masterplan voor de digitale handel. “Een plan dat de winkel, de winkelmedewerker en de winkelomgeving van de toekomst duurzaam versterkt”, klinkt het. Comeos heeft alvast twaalf beleidsvoorstellen klaar die ze aan de regering voorlegt.

Vastgoedprijs stijgt nog sneller

De stijging van de huizenprijzen in België lijkt nog te versnellen. Zo lagen de vastgoedprijzen in het eerste kwartaal van 2021 6,7 procent hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit data van Statbel, het Belgische instituut voor de statistiek. In het laatste kwartaal van 2020 was er sprake van een prijsstijging van 5,7 procent op een jaar tijd. Een prijsstijging met 6,7 procent is het hoogste percentage in de jongste tien jaar. De voorbije jaren schommelde de inflatie op de huizenmarkt rond de 3 procent. In 2014 was er wel even sprake van een korte daling.