© REUTERS

Sarkozy doorverwezen naar rechtbank voor vermoedelijke fraude

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy moet zich voor een rechtbank verantwoorden voor de financiering van zijn verkiezingscampagne in 2012. Een onderzoeksrechter heeft Sarkozy, samen met dertien andere protagonisten, doorverwezen naar de rechtbank, zo meldt een gerechtelijke bron dinsdag.

Sarkozy, die met politiek pensioen ging nadat hij in november vorig jaar in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in de eerste ronde van de voorverkiezingen bij Les Républicains werd uitgeschakeld, wordt verdacht van illegale financiering, in het bijzonder door het wettelijk plafond te hebben overschreden en dat te hebben weggemoffeld.

Concreet gaat het over valse facturen die werden uitgeschreven in de presidentiële campagne van 2012, die Sarkozy uiteindelijk verloor. In Frankrijk geldt een wettelijk plafond van maximum 22,5 miljoen euro die presidentskandidaten mogen uitgeven voor hun campagne. Om dat plafond te omzeilen - en om dus een pak meer te kunnen uitgeven- zou er fraude gepleegd zijn bij de campagne van Sarkozy.

Sarkozy heeft steeds ontkend dat hij op de hoogte was van de frauduleuze praktijken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer