Direct naar artikelinhoud
AchtergrondMåneskin

Nieuwe generatie van seks, drugs en rock ‘n roll of brave muzieknerds? Dit is Måneskin

Nieuwe generatie van seks, drugs en rock ‘n roll of brave muzieknerds? Dit is Måneskin
Beeld BELGAIMAGE

U bent geen fervent Eurosong kijker noch adept van de Italiaanse muziekscene? Dan viel u wellicht uit lucht toen de website van Lokerse Feesten donderdagvoormiddag crashte. ‘WANT MANESKIN KOMT NAAR BELGIË’, klonk het schuimbekkend. Wat verklaart het succes van de Italiaanse rockers met hun hoge hakken, strakke lederen pakjes, donkere oogschaduw en zwarte nagellak?

Bij de Lokerse Feesten hadden ze het ook niet zien aankomen. Een dag nadat de organisatie had aangekondigd dat Måneskin Belgische bodem zou betreden, sloegen de computers tilt bij de start van de ticketverkoop. “In ongeveer een minuut waren alle tickets de deur uit”, zegt programmator Peter Daeninck. “En er staan alweer duizenden op de wachtlijst.” Straffe kost voor een groep die nog niet zo lang geleden op straat speelde.

Maar het toont aan hoe hard het gaat voor de vier jonge Italianen die een maand geleden het Eurovisiesongfestival wonnen met het wervelende rocknummer ‘Zitti e buoni’. Op Spotify zit het winnende nummer al dik boven de honderd miljoen streams; de groep bereikt met hun muziek nu 23 miljoen maandelijkse luisteraars. Om even te schetsen: Arctic Monkeys haalt er net geen 20 miljoen. Dichter bij huis voert Måneskin al drie weken lang Studio Brussel-lijst De Afrekening aan. En ook in de Ultratop staan ze al weken in de top vijf.

Zanger Damiano David ontmoet bassist Victoria De Angelis en gitarist Thomas Raggi tijdens hun middelbareschooltijd in Rome. Drummer Ethan Torchio vinden ze via een Facebook-groep voor muzikanten.Beeld ANP

Ook op sociale media regent het liefdesbetuigingen voor de Italiaanse rockband. Voor hun muziek, ja, maar toch ook omdat ze er zo verdomd goed uitzien. “Het hele pakketje is belangrijk bij Måneskin”, zegt Songfestivalcommentator Peter Van de Veire. “Op het Songfestival hadden ze een goed – niet steengoed – nummer dat ondersteund werd door een ongelofelijke omkadering”. En in het centrum van dat ‘pakketje’ staat zanger Damiano David, zegt Van de Veire: “De container seks dat die gast uitstraalt, ongelooflijk.”

Ook Sofie Engelen, radiopresentatrice bij Willy, bekent: “Ik snap volledig waarom meisjes zot van hem zijn. Hij is wat jong, maar ik vind de zanger ook megaknap.” (lacht) Engelen vergelijkt de jonge Italianen met Tommy Lee en zijn succesvolle band Mötley Crüe in de jaren 1980. “Nu zijn dat oude zakken, maar dat waren ook echt hete mannen. Dat haar, die tattoos, het spreekt gewoon tot de verbeelding.” Beide presentatoren zijn het er klinkend over eens dat de looks van Måneskin toch niet onbelangrijk zijn voor hun succes.

Måneskin uit Italie won het Eurovisie Songfestival 2021 met het nummer ‘Zitti e buoni’.Beeld ANP

‘Behekst’

Måneskin (Moo-ne-skin) komt bijeen in 2015. Een jaar later dopen ze zichzelf tot Måneskin, oftwel maanlicht in het Deens, geïnspireerd door de Deense roots van bassist Victoria De Angelis. Het jonge geweld speelt dan nog vooral op straat of in restaurants en scholen, “waar er verwacht wordt dat je je eigen betalende publiek meebrengt”, zegt zanger David daarover in The New York Times. “We werden er wel taaier van”, valt drummer Torchio hem bij.

De grote Italiaanse doorbraak kwam er in 2017 toen de heren en dame van Måneskin hun intrede maakten op X-Factor. Ze werden in de finale geklopt door popzanger Lorenzo Licitra, maar ze maakten er een grondige indruk op zowel het Italiaanse publiek als Veronica Etro van modehuis Etro. Die was op slag “behekst” door de band en verzorgt sindsdien de kleding van al hun covers en videoclips. Ja, ook de rode lederen pakjes waarmee ze Eurosong omver bliezen. 

Hun excentrieke stijl vandaag staat dan ook in schril contrast met hoe ze eruitzagen tijdens X-Factor. “Toen we pas samen speelden, zagen we eruit als hippies”, zegt de Italiaanse bassist bij Het Laatste Nieuws. “Later beseften we dat het oké is om onszelf te zijn. Sindsdien durven we vaker te experimenteren met kledij, make-up en nagellak.” Een evolutie die hen wellicht vreemde blikken oplevert van mannen die enkel polo’s dragen, maar vooral toch lof verdient, zegt Engelen: “Dat non-binaire spreekt gewoon zo hard aan, en dat was in de jaren 1970 en 80 ook al zo met glamrock.”

Ook dat androgyne is volgens de radiopresentatrice terug te traceren naar de Mötley Crües van veertig jaar geleden. “Ze doen daar dus zeker niets nieuw mee, maar ze doen er wél hun eigen ding mee. En dan nog eens in het Italiaans. Dat trekt toch gewoon aan.”

De eindeloze stroom aan dorstige commentaren van ‘verwarde hetero’s’ op sociale media lijkt daar het stomende bewijs van te zijn. En sinds 2018 kunnen ‘oudere’ fans ook al terecht bij Måmmeskin, “de officiële fanclub voor wie geen klein meisje meer is”.

Brave jongen

Een jaar na X-Factor brengen ze hun eerste officiële single uit en in 2019 belanden ze tijdens hun Europese tour zelfs heel even in Brussel, in de Madeleine. Vervolgens trekken ze naar de Italiaanse muziekcompetitie Sanremo, waar de band tegen alle verwachtingen in wint en zo in Rotterdam terechtkomt – waar ze, zoals we weten, de eerste plaats opeisen.

Sindsdien scheert Måneskin hoge toppen. Alles wat met de band te maken heeft verkoopt razendsnel uit, ze gaan naar verluidt veranderen van manager en Pepsi gebruikte hun muziek al in een reclamespot. Tezamen hebben de vier Italianen een gemiddelde leeftijd van nog geen 21 jaar, maar fans zien in hen nu al een nieuwe generatie van seks, drugs en rock ‘n roll. En neen, de zanger was niet aan het snuiven tijdens de finale. Sterker nog, zegt Van de Veire: “Ze worden nu afgeschilderd als cokesnuivende posterboys. Maar die zanger Damiano is eigenlijk een heel brave jongen, die gewoon met zijn muziek bezig is. En dat geldt voor heel dat vriendengroepje. Maar eens op het podium ontploffen ze wel.”

Zanger Damiano David.Beeld Reporters / DPA