Direct naar artikelinhoud
NieuwsCrisiscentrum

Persconferentie Crisiscentrum: 2 gratis PCR-tests als u nog niet gevaccineerd bent

Viroloog Steven Van Gucht.Beeld BELGA

De coronacijfers in ons land zetten hun dalende trend verder, ‘bij alle leeftijden en in alle delen van het land’, klinkt het op de traditionele persconferentie van het Crisiscentrum. Vanaf 28 juni zal iedereen ouder dan zes jaar, die nog geen kans kreeg om zich te laten vaccineren, twee gratis PCR-tests kunnen aanvragen.

“Alle cijfers blijven dalen, zonder meer goed nieuws. Daling zet zich verder bij alle leeftijden en alle delen van het land”, zo begint viroloog Steven Van Gucht de persconferentie.

De deltavariant, die vorige week verantwoordelijk was voor ongeveer zes procent van de nieuwe besmettingen, neemt vandaag meer dan 16 procent voor zijn rekening. Verwacht wordt dat dit volgende week nog zal stijgen naar twintig procent.

“Het absolute aantal besmettingen met de Deltavariant blijft echter voorlopig relatief stabiel en laag dankzij de algemene daling van het aantal besmettingen”, vervolgt de viroloog. “Het blijft dan ook belangrijk om dit broze evenwicht te blijven bewaren. Dit kan enkel als we de basisregels goed blijven naleven. We blijven dezelfde boodschap herhalen: blijf voorzichtig zolang u niet volledig gevaccineerd bent.”

Dit wordt ook bevestigd door een Europese risico-evaluatie die gisteren gepubliceerd werd door het ECDC (Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding). “Het ECDC schat dat de Deltavariant begin augustus verantwoordelijk zal zijn voor 70 procent van alle besmettingen in de Europese Unie. Tegen eind augustus zou dit zelfs 90 procent kunnen bedragen”, zegt Van Gucht. 

“De Britse variant of de Alfavariant is duidelijk op zijn retour, met nog 71 procent van de besmettingen”, legt Van Gucht uit. “De Bètavariant en Gammavariant blijven relatief stabiel met respectievelijk 1,2 en 9,7 procent.”

Gratis tests

Karine Moykens, hoofd van het Interfederaal Comité Testing & Tracing (IFCTT), is er vandaag bij om meer info te verschaffen over de PCR-tests. Ze deelt mee dat het vanaf maandag 28 juni mogelijk zal zijn om twee gratis PCR-testen te krijgen voor Belgen ouder dan 6 jaar die nog niet de kans kregen om zich volledig te laten vaccineren. 

Een code voor een test aanvragen kan via www.mijngezondheid.belgie.be. De activatiecode blijft tien dagen geldig. Die website kan ook gebruikt worden om een code voor een betalende test aan te vragen. Die blijft dertig dagen geldig. De test kan dan afgenomen worden in alle triage- en testafnamecentra, privelabo’s of afnameplaatsen van ziekenhuislabo’s. Indien u niet aan de voorwaarden voldoet, kan u op dezelfde manier tegen betaling een activatiecode aanvragen. 

“Dit moet het mogelijk maken om de huisartsen te ontlasten, zodat zij zich terug op hun kerntaken kunnen toeleggen”, klinkt het.

Yves Stevens, woordvoerder van het Nationaal Crisiscentrum, laat overigens weten dat de persconferentie van het Crisiscentrum vanaf volgende week slechts één keer per week zal plaatsvinden, op woensdagen vanaf 11 uur.

De vaccinatiecampagne blijft intussen gesmeerd lopen. Bijna 6.586.235 Belgen (57,2 procent van de totale bevolking) hebben al zeker een eerste prikje gekregen, 3.673.443 landgenoten (31,9 procent van de totale bevolking) zijn volledig gevaccineerd.