Vaccinatie in Vlaanderen loopt nog altijd in “sneltreinvaart”

 ©  BELGA

Bron: BELGA

De vaccinatie in Vlaanderen loopt nog altijd in sneltreinvaart. De bereidheid van de Vlamingen om zich te laten vaccineren blijft groot. We zitten nu in de staart van de campagne, het komt erop aan om die hoge bereidheid aan te houden. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke vrijdagmiddag gezegd op de wekelijkse briefing over de vaccinatie in Vlaanderen.

Volgende week worden nog eens 418.894 mensen gevaccineerd, onder wie 305.653 een eerste prik en 113.241 een tweede prik krijgen. De week van 5 juli komen er nog eens 616.642 bij, onder wie 102.934 een eerste en 513.708 een tweede prik.

Op dit moment heeft bijna 77 procent van de volwassen Vlamingen minstens één prikje gekregen. Ongeveer 300.000 volwassen Vlamingen moeten nog een uitnodiging krijgen. Dat is 5,54 procent van de bevolking.

Voorts kreeg België vrijdag goed nieuws in verband met een vervroegde levering van het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson. In de tweede helft van volgende week komen er 153.600 vaccins vervroegd naar ons land.

De Vlaamse regering had in maart, bij de start van de vaccinatiecampagne, vooropgesteld dat alle Vlamingen tegen 11 juli, de Vlaamse feestdag, minstens een eerste dosis zouden krijgen. Volgens minister Beke is het realistisch dat elke Vlaming ouder dan 16 jaar die een eerste prik wil inderdaad tegen 11 juli een uitnodiging zal gekregen hebben, maar niet noodzakelijk zijn eerste prik ook effectief al gekregen zal hebben. “Als we rekening houden met de effectieve vaccinatiegraad en met de leveringen die in het vooruitzicht liggen, denk ik dat dat haalbaar is”, aldus Beke.

Hij voegt eraan toe dat er regionale verschillen zijn. “Sommige centra zullen iedereen uitgenodigd hebben tegen 11 juli, andere misschien niet.”

Dirk Dewolf, administrateur-generaal van het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid, maakt zich sterk dat tegen 2 augustus 82 procent van de Vlaamse volwassenen volledig gevaccineerd is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen