Derek Chauvin (rechts) tijdens zijn proces. ©  via REUTERS

Ex-agent Derek Chauvin is veroordeeld tot 22,5 jaar cel voor de moord op George Floyd

Derek Chauvin (45), de Amerikaanse ex-politieagent die eerder schuldig is bevonden aan de moord op George Floyd, werd veroordeeld tot 22,5 jaar cel voor de moord op George Floyd. Chauvin nam tijdens de zitting heel kort het woord: “Ik wil mijn medeleven betuigen aan de familie”, zei hij.

Jens Vancaeneghem

Intussen is het al meer dan een jaar geleden dat Chauvin 9 minuten lang op de nek van de zwarte Floyd knielde, met diens dood als gevolg. De zaak veroorzaakte wereldwijde verontwaardiging en protesten onder de slogan Black Lives Matter. Chauvin werd na de feiten ontslagen uit het politiekorps van Minneapolis.

 ©  AFP

Het was een volksjury die op 20 april tot de conclusie kwam dat Chauvin ook schuldig was aan moord. Nu is het aan een beroepsrechter om de strafmaat te bepalen. Chauvin verblijft momenteel in de streng beveiligde gevangenis van Oak Park Heights en wordt daar afgeschermd van de andere gevangenen.

Hoewel vaststond dat de ex-agent naar de cel moest, was er nog veel discussie over de lengte van zijn straf. In het maximale scenario moest Chauvin 40 jaar naar de cel, maar zijn advocaat pleitte voor een voorwaardelijke straf. Het feit dat Chauvin geen strafblad heeft, was alleszins één verzachtende omstandigheid die de advocaat aanhaalde. “Voor dit incident was meneer Chauvin een harde werker die de wet respecteerde”, klonk het. “Hij was er zich bovendien niet van bewust dat hij een misdaad aan het plegen was.”

Derek Chauvin. ©  VIA REUTERS

De openbare aanklager mikte op minstens 30 jaar cel, gezien de gigantische impact van Chauvins daden op Floyd, zijn familie en bij uitbreiding de hele natie en zelfs de wereld. “We zijn niet op zoek naar wraak”, zei openbaar aanklager Keith Ellison in The Washington Post. “We kijken naar de ernst van wat er gebeurd is.”

Ook de getuigen zouden ernstige schade opgelopen hebben. Twee meisjes - één 9 jaar en het andere 17 op het moment van de feiten - vertelden tijdens het proces hoe ze een blijvend trauma hebben opgelopen en zich schuldig voelen dat ze niets konden doen om Floyd te redden.

Chauvin zelf heeft nooit spijt getoond voor de dood van Floyd en nam zelf nooit het woord tijdens zijn proces. Ook deze vrijdag kreeg hij de kans om te spreken in de rechtszaal, maar opnieuw ging hij daar niet op in.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer