© Theo Derkinderen

Frietketel vat vuur en legt achterbouw van woning in de as

Bornem -

Een hevige brand heeft zaterdagmiddag de achterbouw van een woning op de Puursesteenweg in Bornem vernield. Het woongedeelte zelf liep enkel rookschade op. De bewoner kon zich op tijd uit de voeten maken, maar ademde toch heel wat rook in. Hij kreeg zuurstof toegediend. De oorzaak van de brand moet bij een frietketel worden gezocht.

Theo Derkinderen

De bewoner van het huis had zijn frietketel opgezet in de achterbouw en ging even terug naar zijn woning. Ondertussen vatte de frietketel vuur en zette in geen tijd de hele achterbouw in lichterlaaie. Verscheidene voorbijgangers merkten de brand op en sloegen alarm. Ook burgemeester Kristof Joos (N-VA) passeerde net. “Op dat ogenblik steeg er al een enorme rookpluim op uit de achterbouw”, zegt hij. “Maar de brandweer was toen al verwittigd, want zij arriveerde korte tijd na mij. Ik was al enorm opgelucht dat iedereen uit het gebouw was.”

De brandweer kon vermijden dat het vuur uitbreiding nam naar het woongedeelte vooraan. ©  Theo Derkinderen

De brandweer kon vermijden dat het vuur uitbreiding nam naar het eigenlijke woongedeelte. “De achterbouw is compleet vernield, maar we hebben de brand tijdig kunnen stoppen. De woning vooraan is gevrijwaard”, licht brandweerofficier Ivan Vergauwen toe. “In de vernielde achterbouw lagen heel wat spullen opgeslagen. Van hout tot zelfs een landbouwtoestel. Er was ook klein keukentje en een veranda in ondergebracht. De brand ging met enorm veel rook en een flinke hitte gepaard.”

Elektriciteit aangetast

Een badkamer en de woning zelf liepen wel rookschade op. “Het eigenlijke woongedeelte vooraan hebben we grondig verlucht, zodat alle giftige dampen verdwenen. Maar vermoedelijk is ook de elektriciteit door de brand aangetast. We gaan aan de bewoner alleszins de raad geven om tijdelijk elders te verblijven.”

De brand werd zowel langs de buitenzijde als binnenzijde te lijf gegaan. ©  Theo Derkinderen

Wellicht kan de bewoner bij zijn familie terecht. De brandweer had zaterdag nog heel wat werk met nablussen. “Omdat er zoveel zaken in de achterbouw lagen, bleven hier en daar smeulende resten achter. Om zeker te zijn dat het vuur volledig gedoofd was, hebben we het grootste deel van de inboedel naar buiten gebracht en de smeulende resten gedoofd.”

Na een uurtje was het vuur grotendeels gedoofd, maar moest de inboedel van de achterbouw nog naar buiten worden gehaald om de smeulende resten te doven. ©  Theo Derkinderen

De bewoner kreeg ter plaatse zuurstof toegediend, maar wou niet mee naar het ziekenhuis. De Puursesteenweg bleef een tijdlang afgesloten voor het verkeer. Dat werd omgeleid via de kmo-zone aan de ene zijde en de Oppuursesteenweg aan de andere zijde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Hulpdiensten