Een deel van de Fransen gaat vandaag opnieuw naar de stembus voor de regionale verkiezingen.
Volledig scherm
Een deel van de Fransen gaat vandaag opnieuw naar de stembus voor de regionale verkiezingen. © Photo News

Desinteresse domineert regionale verkiezingen in Frankrijk

Frankrijk maakt zich vandaag op voor de tweede ronde van de regionale en departementale verkiezingen. Afgelopen zondag werd de eerste ronde getekend door een historisch lage opkomst.

15 reacties

  • Willy hugaerts

    3 jaar geleden
    De opkomstplicht afschaffen mag best, mits er slechts zoveel zetels worden verdeeld in verhouding met de opgekomen kiezers. Dat verplicht de partijen en kandidaten iets te presteren om verkozen te worden. Ik denk dat er heel wat zitjes leeg zullen blijven.
  • eric meers

    3 jaar geleden
    Hier is opkomplicht anders kwam er ook niemand opdagen. Je kan stemmen voor wie je wil , de traditionele partijen gaan toch altijd samen al moet het met 6 of 7 partijen . Alles blijft bij het oude ,zakken vullen en de gewone bevolking uitbuiten .
  • Ives Ameel

    3 jaar geleden
    Dat heb je als er geen opkomplicht is de democratie verwaterd. Arme Frankrijk waar is de tijd dat dit een groot land was?
  • Gino Denil

    3 jaar geleden
    Probleem met referendums is dat ze gemakkelijk gemanipuleerd kunnen worden door de manier waarop een vraag gesteld wordt. Voor nuance is er in een referendum meestal geen plaats. Dat zorgt voor zwart-wit tegenstellingen en zwart-wit oplossingen. In zekere zin geldt dat ook voor een twee partijen systeem zoals in de VS. Democratie is gebaat bij meerdere partijen en visies. Dat maakt de besluitvorming lastiger. Maar wel beter en meer doordacht.
  • Daan Roos

    3 jaar geleden
    Referendums houden dat is pas democratie zoals in Zwitserland.