Direct naar artikelinhoud
UpdateHet weer

Kans op fel onweer: KMI kondigt voor bijna heel Vlaanderen code oranje af

Kans op fel onweer: KMI kondigt voor bijna heel Vlaanderen code oranje af
Beeld Thinkstock

Zondag is het behoorlijk warm maar zwoel, met in de namiddag onweersbuien vanaf de Franse grens. Er is kans op hagel, windstoten en veel neerslag op korte tijd. Het KMI kondigt voor verscheidene Vlaamse provincies code oranje af.

en

Zondagnamiddag en -nacht worden intense buien met lokaal onweer verwacht. Er kan weer veel neerslag vallen op korte tijd, waarschuwt het KMI. Voor de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg geldt vanaf 16 uur code voor enkele uren code oranje.

Tot woensdag komen er vanuit Frankrijk geregeld regen- of onweersbuien, die lokaal fel kunnen zijn. Een eerste dreiging wordt zondagnamiddag en -avond verwacht. De onweders kunnen gepaard gaan met hagel of rukwinden. Het westen en het noorden van het land krijgt wellicht de felste buien met neerslaghoeveelheden tot 30 l/m2 of meer.

De maxima lopen uiteen van 23 graden aan de kust en op de Hoge Venen en tussen 25 en 27 graden in het binnenland. Zondagavond, na de doortocht van de laatste onweerslijn, wordt het snel rustig en op de meeste plaatsen droog. Het kwik schommelt halverwege de avond rond 20 graden. 

In de nacht blijft het droog en schuiven er vanuit Frankrijk brede opklaringen binnen. Tegen de vroege ochtend komt er vanuit die hoek opnieuw een actieve neerslagzone. De minima liggen tussen 13 en 16 graden. Plaatselijk daalt het kwik in de valleien van de Hoge Venen tot 10 graden.

Maandag trekt er in de voormiddag een neerslagzone voorbij waarbij er wellicht opnieuw vrij veel neerslag kan vallen. De meeste neerslag valt wellicht in het oosten. Afgezien van enkele donderslagen is de onweersactiviteit klein en is de kans op hagel eveneens vrij klein. In de namiddag stabiliseert de atmosfeer en wordt het vrij zonnig en op de meeste plaatsen droog. Wellicht blijft het de rest van de dag op de meeste plaatsen droog. De maxima liggen tussen 20 en 25 graden.

Tijdens de avond neemt de onweersdreiging opnieuw toe vanuit Frankrijk, maar vooral tijdens de nacht naar dinsdag vallen er op meerdere plaatsen regen­ of onweersbuien, waarbij er vooral veel regen op korte tijd kan vallen. De minima liggen rond 16 graden.

Dinsdag wordt het opnieuw onstabiel en vallen er enkele buien met kans op onweer, zij het in mindere mate en minder intens dan op maandag. De maxima lopen uiteen van 19 tot 24 graden.

Woensdag blijft het erg wisselvallig met buien die vergezeld kunnen zijn van onweer. De maxima liggen tussen 16 en 22 graden. 

Tegen het einde van de week neemt de onstabiliteit af met slechts lokaal nog een bui. De maxima blijven rond de normale waarde van zo’n 22 graden schommelen in het centrum van het land.