©  AFP

 ©  BELGA

1 / 2
thumbnail:  
thumbnail:  

Van der Poel knalt op de Mûr-de-Bretagne naar ritwinst én geel in de Tour

De tweede Bretoense etappe verliep gelukkig minder desastreus dan de openingsetappe gisteren maar met een aankomst bovenop de Mûr-de-Bretagne stond er voor de favorieten toch weer een niet te versmaden afspraakje op het programma. In een beklijvende finale spurtte Mathieu van der Poel los naar de zege en nam meteen ook de leiderstrui over van Julian Alaphilippe. Wat een eerbetoon voor zijn overleden grootvader Raymond Poulidor! Van der Poel reageerde bijzonder emotioneel naar de finish. “Ik heb hier geen woorden voor.”

Geel: Mathieu van der Poel

Groen: Julian Alaphilippe

Bollen: Mathieu van der Poel

Wit: Tadej Pogacar

Hoe kwam de zege tot stand?

Het sprak voor zich dat de dubbele beklimming van de Mûr-de-Bretagne - met aankomst aan het eind van de tweede beklimming - voor de beslissing zou zorgen. Eerst vier en later zes renners reden al vroeg in de wedstrijd weg en namen een bonus van iets meer dan drie minuten. Deceuninck - Quick Step controleerde de vluchters in dienst van de gele trui van Alaphilippe. De regen zorgde wel voor wat nervositeit maar gelukkig bleven zware valpartijen deze keer uit.

De echte finale begon bij de eerste beklimming van de Mûr-de-Bretagne met een aanval van Mathieu van der Poel. Het leverde de kopman van Alpecin-Fenix op de top van de eerste klim alvast enkele bonificatieseconden op maar veel kans op slagen had zijn onderneming niet. Pogacar spurtte naar de tweede plaats, voor Roglic. Alaphilippe strandde op de vierde plaats en greep naast de boni’s. Van der Poel was er ook aan voor de moeite.

Het uitgedunde peloton trok in een rotvaart naar de voet van de slotklim. En wat niemand verwachtte, gebeurde toch. Mathieu Van der Poel ging nog maar eens in de aanval en won met overmacht, goed voor ritzege en geel. Sensationeel!

LEES OOK: Van der Poel barst in tranen uit na ritzege in Tour: “Natuurlijk dacht ik aan opa”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wie reed zich nog in de kijker?

Gisteren nog de eerste die viel, vandaag mee als eerste in de aanval. Edward ‘Eddy’ Theuns behoorde tot de eerste aanvallers, net als de onvermijdelijke Ide Schelling. Maar die had met Anthony Perez een kwaaie klant in de strijd om de bollentrui, het tweetal maakte er een pittig duel van. Theuns won dan weer de tussenspurt en scharrelde zo wat eurootjes bij elkaar, iets wat hij even later ook nog deed op een helling van vierde categorie. Theuns en de Fransman Cabot waren ook de laatst overgebleven vluchters van de dag en werden pas diep in de finale ingerekend. Theuns hield aan zijn geëngageerd koersgedrag alvast de prijs van de strijdlust aan over. Extra budget voor de kinderkamer!

Wat deden de favorieten?

Elkaar wikken en wegen. De Mûr-de-Bretagne zorgde niet voor grote afscheiding maar zei wel iets over de verhoudingen tussen de toppers onderling. Pogacar en Roglic spurtten op de voorlaatste passage met succes mee voor de bonificaties en gunnen elkaar weinig. De twee Slovenen lossen elkaar van geen vin en naderen in het algemeen klassement op Alaphilippe.

Verder nog iets leuk dat je moet weten?

Leuk is het niet maar Marc Soler stond niet aan de start na de val in de openingsetappe. Wel leuk: er werd vandaag niet gevallen. Enfin, toch minder dan gisteren. Franck Bonnamour mocht als ‘régional de l’étape’ even de familie groeten en Caleb Ewan won na de zes vluchters het spurtje van de jongens met groene ambities. De Australiër van Lotto-Soudal wil niets aan het toeval overlaten.

    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    MEER OVER Wielrennen