Direct naar artikelinhoud
PortretCarine Knapen

Carine Knapen, advocate van familie Conings: dé raadsvrouw voor wie in complotten gelooft

Carine Knapen, advocate van familie Conings: dé raadsvrouw voor wie in complotten gelooft
Beeld Facebook

Carine Knapen (57), advocate van de familie van Jürgen Conings, is de ideale raadsvrouw voor wie graag in complotten gelooft, van corona tot ufo’s en de dood van Conings. ‘Ik heb de lijkzak betast. En het enige wat ik voelde, was lucht.’

“Wat is er op komst dat wij niet weten? Waarom worden er zoveel voorbereidingen getroffen en voor wat?” Met die woorden sloot Carine Knapen op 31 mei een lange Facebook-post af. Die ging over “beelden van ufo’s die vliegen op een manier die alle regels van de zwaartekracht tarten” en afspraken die Donald Trump gemaakt zou hebben over een “intergalactische federatie”.

Het was één van haar laatste berichten, want daarna heeft Facebook de account van Knapen geblokkeerd. Het was niet de eerste keer dat ze een dertig dagen durend verbod kreeg om nog iets naar buiten te brengen. Haar 15.000 volgers moeten om de haverklap verwittigd worden omdat ze fake news verspreidt.

Knapen is een tegenstrever van het strenge coronabeleid en ze doet er alles aan om de noodzaak daarvan te weerleggen. “De media noemen het een killer virus”, spotte ze tijdens een speech in het Terkamerenbos eind vorige maand. “Maar om te weten of we ziek zijn, moeten we worden getest. Zo dodelijk is dat virus dus.” Ze stond daar op het podium als voorzitster van ‘Hands for Freedom’, een vzw die ijvert voor “rechten en de vrijheden van de mens”.

Die activiteit staat los van haar werk als advocaat, beklemtoont ze. Maar het zal toch wel haar coronabekendheid geweest zijn, die ervoor zorgde dat ze woensdag werd gecontacteerd door de familie van Jürgen Conings. Ze studeerde rechten aan de VUB en volgde daarna nog een postgraduaat in bedrijfsfinanciën aan de KU Leuven. Maar als advocate kwam ze maar één keer eerder in het nieuws. In 2013 om precies te zijn, toen ze het opnam voor een firma die Bpost van grootscheepse fraude betichtte.

Ongeloof

De familie van Jürgen Conings heeft het lichaam niet meer mogen zien. En terwijl de levenspartner van de omgekomen militair zich distantieert van complottheorieën, geloven de familieleden nog steeds niet dat hij zichzelf van het leven heeft beroofd. Zij drongen aan op een tweede, onafhankelijke autopsie. Dat werd geweigerd en toen ze met twee deurwaarders bij de begrafenisondernemer verschenen, wou die de kist niet openen. “We moesten met een strafklacht dreigen vooraleer hij dat toch deed”, zegt Knapen.

Knapen is niet degene die de familie complotten uit het hoofd zal praten. Wel integendeel. Toen er tijdens de zoektocht naar Conings ook in Frankrijk jacht gemaakt werd op een zwaarbewapende soldaat, schreef ze op Facebook: “Wat is er aan de hand? Is dit alles een toevallige samenloop van omstandigheden? Tal van volgers berichten dat er in juni 2021 iets extreems op ons afkomt dat de hele bevolking zal treffen.”

“Ik doe mijn werk als advocaat”, antwoordt ze op de kritiek dat ze twijfelaars nodeloos opstookt. “Maar dat wordt mij niet in dank afgenomen.” In weekblad Knack dat al veel van haar beweringen ontzenuwd heeft, werd al eens geopperd dat ze alleen maar aast op geld. Haar vzw hengelt niet alleen naar giften, maar verkoopt ook juridisch advies. 100 euro voor particulieren en 121 voor bedrijven. Gewoon je vraag invullen en klikken op “bestellen”.

Een diepe zucht. “We werden overstelpt met vragen en wilden dat vooral afremmen”, zegt ze. “Ik heb maanden aan een stuk tot achttien uur per dag gewerkt. En ik heb nog geen centiem van de vzw opgenomen. Hooguit twee keer getankt om naar een manifestatie te gaan. Ik handel met goede bedoelingen en ik doe dat gratis. Eigenlijk zou ik juist verdienen om op een voetstuk te worden geplaatst.”

Dat haar vzw veertien dagen na de stichting al ontbonden werd, om daarna opnieuw te worden gesticht? “Dat was omdat de eerste statuten niet overeenstemming waren met de nieuwe wet en het minder kostte om dat zo in orde te brengen.”

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op zelfmoord1813.be.