Gazelle blokkeert smartphone wanneer u meer dan 10 km/u. fietst

Om de veiligheid van fietsers te verbeteren lanceert het Nederlandse Gazelle een fiets die automatisch je smartphone blokkeert zodat je niet meer afgeleid kan raken door telefoonoproepen of sms-berichten.

tg

Achter het stuur van de auto mogen we al lang niet meer bellen of berichtjes sturen. Dat bellen op de fiets even strafbaar is, weten velen niet.

“Fietsers worden nochtans als bestuurders beschouwd en zijn dus even strafbaar als ze bellen terwijl ze fietsen”, zegt de Antwerpse politie.” Bij een onmiddellijke inning bedraagt de boete voor bellen terwijl je aan het rijden bent 110 euro, komt het proces-verbaal via de post dan bedraagt de boete 120 euro”, klinkt het.

Bij gemiddeld ongeveer één op tien fietsongevallen is rijdend bellen of berichtjes sturen de oorzaak, zo wees onderzoek uit. In de leeftijdsgroep van 12 tot 34 jaar ligt dat cijfer twee keer hoger.

De Safe Drive Pod, een doosje dat je het best kan vergelijken met een fietsbel maar dat maar zo groot is als een stuk van 5 eurocent, biedt de oplossing. Het wordt op de fiets bevestigd. Als fietsers opstappen en minstens 10 km/u rijden, wordt de smartphone automatisch uitgeschakeld. De Nederlandse fietsenconstructeur Gazelle experimenteert er momenteel me.

“De fiets met Safe Drive Pod werkt heel simpel: het ingebouwde systeem maakt via bluetooth verbinding met de app op de telefoon. Als fietsers opstappen en minstens 10 kilometer per uur rijden, schakelt de smartphone automatisch uit. Fietsers kunnen in dat geval niet meer afgeleid raken en kunnen zich volledig op het verkeer concentreren”, zegt woordvoerder Ferdi Ertekin van fietsenfabrikant Koninklijke Gazelle.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen