Direct naar artikelinhoud
NieuwsCanada

‘Heter in Canada dan in Dubai’: hittegolf zorgt voor recordtemperatuur van 46,1 graden

Canadezen trotseren de hitte in Vancouver.Beeld REUTERS

Een hittegolf teistert drie provincies en twee arctische gebieden in het westen van Canada en zorgt voor temperatuurrecords. In de provincie British Columbia zijn dit weekend meer dan veertig records gebroken, waaronder in het skigebied Whistler. Naar verwachting houdt de hitte deze week aan en stijgt het kwik opnieuw naar niet eerder geregistreerde waarden.

De Canadese weer- en milieuorganisatie heeft hittewaarschuwingen afgegeven voor British Columbia, Alberta en delen van Saskatchewan, Yukon en de Northwest Territories. “Deze week zal een langdurige, gevaarlijke en historische hittegolf aanhouden”, aldus Environment Canada. 

Intussen is het historische hitterecord gesneuveld. In het stadje Lytton in British Columbia werd zondag een temperatuur van 46,1 graden Celsius gemeten. De hoogste temperatuur ooit gemeten in Canada was op 5 juli 1937 toen het 45 graden werd in twee steden in Saskatchewan. “Het is warmer in delen van West-Canada dan in Dubai”, aldus David Phillips, hoofdklimatoloog van Environment Canada.

Winkels zijn door hun voorraad airconditioners en ventilatoren heen, terwijl steden centra ter verkoeling hebben geopend en vaccinatiecampagnes tegen Covid-19 zijn geannuleerd.

Ook het noordwesten van de Verenigde Staten heeft onder de hittegolf te lijden. In Portland in de staat Oregon steeg het kwik tot bijna 45 graden. De Amerikaanse weerdienst sprak van een “ongekende, gevaarlijke” hittegolf die nog een aantal dagen zal aanhouden.