Direct naar artikelinhoud
Bellen metHans Vandeweghe

‘De schuld van de ref dat we zonder De Bruyne kunnen zitten’: de kansen van de Rode Duivels tegen Italië gewogen

Kevin De Bruyne raakt geblesseerd tegen Portugal. ‘ Portugal voelde dat ze brutaal konden spelen.’Beeld BELGA

Zo, de klip Portugal is ook gerond, nu wacht Italië. ‘De Rode Duivels hebben progressie gemaakt, maar of het voldoende zal zijn?’, vraagt sportjournalist Hans Vandeweghe zich af.

De match tegen Portugal was niet mooi, maar we hebben net daardoor wel gewonnen?

“Het was inderdaad niet mooi en ze hadden kunnen verliezen. Als je kijkt naar het wedstrijdverloop en de kansen, dan had Portugal eigenlijk moeten winnen. Maar net daarin zie je de progressie van de Belgen. Ze hebben die winnaarsmentaliteit gekweekt, met veel inzet en strijdlust. Drie jaar geleden hadden ze deze wedstrijd verloren. Na de 1-0 zouden ze nog gezocht hebben, waardoor ze te veel openingen lieten en zo de voorsprong uit handen geven, om op het eind nog een finaal tegendoelpunt te krijgen. Maar dat gebeurde nu niet. Na het doelpunt wisten ze dat Portugal zou komen, dus hebben ze zich op de verdediging geworpen. Met als resultaat geen mooie match, maar wel een overwinning.”

Doelpuntenmaker Thorgan Hazard in duel met Diogo Dalot tijdens de 1-0-overwinning tegen Portugal. Tegen Italië wacht een ander soort wedstrijd, verwacht Hans Vandeweghe.Beeld AP

Hoe erg is het uitvallen van Kevin De Bruyne en Eden Hazard?

“Dat scheelt enorm. Die twee kunnen een bal aannemen, wegdraaien, doorspelen. Ik vrees - afgaande op de beelden - dat we ze kwijt zijn voor de match tegen Italië. Bij Eden Hazard is er geen sprake van een krampscheut. Hij stak de arm in de lucht en vroeg om een wissel. Dat is het gevolg van een hevige intense pijnscheut, veroorzaakt door een scheurtje of verrekking. Bij Kevin De Bruyne zijn de enkels de zwakke plaatsen. Zo’n tackle, een echte aanslag, rekt de gewrichtsbanden verder uit. Ik zie hem niet meteen korte wegdraaiende bewegingen maken. Vergeet ook niet dat we aan het einde van een seizoen zitten, recupereren gaat niet meer zo snel dan.”

“Bovendien staan ze nu met een andere ingesteldheid op het veld. Nu denken ze niet in de eerste plaats meer aan winnen, maar aan hun toekomst. Hazard kan niet terug naar Spanje met een blessure. Idem bij De Bruyne: Manchester City is nu zijn prioriteit. Ze gaan nu niet even hun carrière op het spel zetten door de pijn weg te spuiten. Dat heeft een impact op hun spel, dat kan je hen niet kwalijk nemen.”

Wat zijn onze kansen tegen Italië in zo’n geval?

“Dit Italië is een kruising van het voetbal van Frankrijk met het bikkelen van Portugal. De verdediging is cynischer en scherper, en ze kennen Romelu Lukaku van binnen en van buiten. Overigens was Lukaku tegen Portugal dramatisch. Dat wordt een beetje weggeveegd door de overwinning, maar hij was niet goed. Ook in grote wedstrijden in Italië komt hij er niet altijd aan te pas. Mijn prognose is dat de Belgen zullen spelen tegen Italië zoals ze tegen Portugal hebben gespeeld. Mikken op de counter. Alleen is Italië slimmer dan Portugal, waardoor ze het mogelijk zullen halen. De Belgen hebben meer reizen achter de kiezen, hebben in warmere temperaturen moeten spelen en typisch na zo’n match tegen Portugal is een decompressie. Akkoord, ze hebben bijgeleerd. Maar of het voldoende zal zijn? Dat zal moeten blijken. Ze kunnen natuurlijk terug cynisch en klinisch spelen en zo terug winnen. Het is voetbal, alles is mogelijk.”

Er is wel wat te doen rond de scheidsrechter Felix Brych. Terecht?

“Absoluut. Hij was ronduit slecht. Veel te laks, liet veel te veel toe. Talloze duwtjes en tackles liet hij passeren. Lukaku wordt aan de trui getrokken, dan moet je fluiten en geel trekken. Ik begrijp niet dat hij op zo’n EK mag fluiten. Hij werd eerder al weggestuurd van een WK door foutieve beslissingen. Hij is ook de reden van de blessure van Kevin De Bruyne. Portugal voelde dat ze brutaal konden spelen. Joao Palinha was zowel de man die ongestraft aan Lukaku zijn trui hing, om later De Bruyne te tackelen. Had hij voor die eerste fout geel gekregen, wat terecht was geweest, dan was hij nooit zo op De Bruyne afgegaan. Het is dus de schuld van Brych dat we nu zonder De Bruyne zitten.”