Nederlandse broker Degiro verkoopt beursorders aan Duits handelsplatform

FlatexDeGiro, het Duitse moederbedrijf van Degiro, heeft een deal gesloten met het Duitse handelsplatform Tradegate. Door die overeenkomst kan Degiro beursorders doorverkopen aan het handelsplatform. Dat meldt Het Financieele Dagblad.

Waarom is dit belangrijk?

In Europa wordt er streng toegezien op de manier waarop brokers en banken omspringen met de gegevens van beleggers. De Europese richtlijn MiFID II legt de spelregels vast die financiële instellingen moeten volgen als ze je beleggingsproducten aanbieden of als ze je daarover advies geven. Volgens die spelregels mogen brokers geen data doorverkopen tegen een vergoeding. De deal van Degiro valt dan ook niet in goede aarde bij de Nederlandse toezichthouder AFM.

De overeenkomst met Tradegate stelt FlatexDegiro in staat om beursorders te verkopen aan het Duitse handelplaform. Dat is iets dat zeer gevoelig ligt in Europa. Volgens de Mifid-regels mogen brokers geen korting of vergoeding ontvangen voor het doorsturen van orders. Dat zijn Europese richtlijnen die de belegger moeten beschermen. Duitsland interpreteert die regels weliswaar ruim.

Onder Duits toezicht

Doordat Degiro in handen is van een Duitse onderneming is het dan ook gemakkelijker om zo’n overeenkomst te sluiten. Als onderdeel van de overname destijds heeft Flatex de 650.000 Nederlandse klanten hun geld laten overboeken naar een Duitse bankrekening, volgens het FD. Daardoor vallen ze nu grotendeels onder Duits toezicht.

De toezichthouders, waaronder het Nederlandse AFM, zijn geen voorstander van dergelijke overeenkomsten omdat er geen garantie is dat de overeenkomst in het voordeel van de belegger is. Zo kunnen brokers ervoor kiezen om de data te verkopen aan de partner die er het meeste voor betaalt. Dat is niet altijd de goedkoopste oplossing voor de klant.

“Payment for order flow”

AFM heeft in een reactie laten weten dat het niet wil ingaan op individuele gevallen. De beurswaakhond merkt wel op dat “payment for order flow” als handelsmodel aan een opmars bezig is in Europa. “Dat is een ongewenste ontwikkeling omdat dit kosten verhult en het handelsmodel indruist tegen het beginsel van open en concurrerende markten”, klinkt het. AFM pleit voor een algeheel Europees verbod.

Dat verdienmodel wordt ook gebruikt door de Amerikaanse beleggersapp Robinhood. Die heeft in december een schikking van 65 miljoen dollar getroffen met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Volgens de toezichthouder had Robinhood zijn klanten misleid door niet duidelijk te vertellen hoe de app zijn geld verdient. De beleggersapp is voornamelijk populair bij jongeren. (lb)

Lees ook:

Meer