© RTV

Bekende horecazaak La Cita verzegeld: “Na maanden van sluiting komt dit heel hard aan”

Heist-op-den-Berg -

De bekende Heistse horecazaak La Cita is voor onbepaalde duur verzegeld op bevel van de arbeidsauditeur van Mechelen. Na controle van de sociale inspectie sloot de politie de zaak in de Bergstraat.

Bert Provoost

“Na maanden van sluiting komt dit heel hard aan”, reageert zaakvoerder Tarek Oueslati. “Ik ben heel ontgoocheld. Dit een dieptepunt in dertien jaar La Cita.”

De inbreuken zouden volgens Tarek terug te brengen zijn tot de aanmelding bij de RSZ. “Telkens er een personeelslid begint of stopt, moet je dat melden in het elektronische systeem Dimona. Zo worden ze aangemeld bij de RSZ. Het was zaterdag heel druk, ik heb nog volk extra gevraagd en er moest op het laatste moment iemand gewisseld worden. Dat had te maken met een vader die ongeneselijk ziek is.”

“Ik was net even wisselgeld gaan halen en moest de Dimona-aangifte nog in orde brengen. Daarom waren er dus drie flexi-jobbers nog niet correct aangemeld. Ik had gewoon de kans nog niet gehad. Eén van de meisjes had nog niet eens haar schort aan, zo snel ging het”, zegt Tarek.

Het pand in de Bergstraat. © Joren De Weerdt

De sociale inspectie kwam zaterdagavond langs om 18.15u. “Na de controleactie werd de politie gevraagd om de zaak te laten sluiten. We hadden nog een optreden van Sasha & Davy geboekt. Dat hebben we nog net kunnen laten doorgaan. Om 20.30u moest de zaak dicht en werd ze verzegeld. Er werd op dat moment nog gekookt en er stonden nog heel wat rekeningen open toen iedereen gevraagd werd om te vertrekken. Wie gaat dat betalen?”, aldus Tarek.

Klanten die zaterdag in La Cita waren, verschoten naar eigen zeggen toen de politie de zaak kwam sluiten. “De politie kwam met acht personen en een hond binnengevallen, alsof er een moord was gebeurd”, zegt vaste klant Jean Siongers. “De mensen die aanwezig waren, zijn echt verschoten. Ik vind het schandalig dat een horecazaak zo zwaar wordt aangepakt. Het was buiten proportie. Er waren geen problemen te zien.”

Eten wordt slecht

De verzegeling voor onbepaalde duur gebeurde tijdens het drukke braderieweekend, dat dit jaar beperkt werd tot een koopjesweekend. “Het was aangenaam druk en we hadden heel veel eten ingeslagen om ook de zondag nog te kunnen overbruggen. Dat ligt nu allemaal slecht te worden. We mogen niet eens meer binnen om het eten weg te geven aan mensen die het nodig hebben. Dit is opnieuw een financiële tegenvaller. We hadden net zwaar geïnvesteerd, in onder andere ons prachtig terras. De horeca is nog maar uit een diep dal aan het kruipen. Waarom worden wij zo zwaar aangepakt?”, zucht Tarek Oueslati.

 © Joren De Weerdt

De zaakvoerder benadrukt dat de coronaregels goed gevolgd zijn. “Daar kan het niets mee te maken hebben. Er waren wel wat mensen die vanop straat het optreden volgden, daar hebben we geen vat op. In Schriek en Wiekevorst mag er kermis gehouden worden, hier in Heist mocht het niet. Dat we dan als zaak op zo’n manier worden aangepakt, terwijl we proberen om de mensen op een veilige manier van amusement te voorzien, doet pijn.”

Naar de rechtbank

De Mechelse arbeidsauditeur Gianni Reale duidt dat er bij de controle inbreuken zijn vastgesteld tegen het sociaal strafwetboek. “Het was niet de eerste keer dat de inspectiediensten inbreuken hebben vastgesteld, de betrokkene is ook reeds eerder veroordeeld. De zaak is nu verzegeld, onder andere om toekomstige misdrijven te voorkomen”, aldus Reale.

De zaak zal voor de rechtbank verder afgehandeld worden, zegt de arbeidsauditeur. “Het vermoeden van onschuld blijft hier uiteraard gelden. De zaakvoerder van La Cita zal zich nu moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank. Wat betreft de verzegeling kan ik zeggen dat betrokkene steeds een procedure tot ontzegeling kan opstarten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen