Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavaccins

‘Vaccins van Pfizer en Moderna beschermen mogelijk jaren tegen coronavirus’, concludeert studie

‘Vaccins van Pfizer en Moderna beschermen mogelijk jaren tegen coronavirus’, concludeert studie
Beeld Bob Van Mol

Twee inentingen met het vaccin van Pfizer of Moderna geven mogelijk een veel langere bescherming dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek naar de immuunrespons van volledig gevaccineerden met een van beide merken vaccins tegen het coronavirus. Zogenaamde boostershots zouden dan ook mogelijk bij de meeste mensen niet nodig zijn.

Zelfs maanden na de inspuiting zijn de immuuncellen nog steeds aan het werk om het coronavirus te verslaan, zegt Ali Ellebedy, immunoloog aan de Washington University in het Amerikaanse St. Louis, tegenover The New York Times. De studie waarvan hij de hoofdauteur is, is verschenen in het vakblad Nature. “Dat is een goed teken over de duurzaamheid van ons immuniteitssysteem tegen het virus.” In de studie zijn enkel de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna onderzocht, en niet die van Johnson & Johnson en AstraZeneca. 

Na een infectie of vaccinatie worden er zogenaamde geheugencellen aangemaakt in het kiemcentrum van onze lymfeklieren. Bij een echte infectie met corona, kan het immuunsysteem dan veel sneller aan de slag, omdat het de aanval herkent, wat een betere afweerreactie geeft. Het zijn die geheugencellen die ook nog maanden na de vaccinatie aan het werk zijn in het lichaam. 

Tijdens de studie werden veertien mensen opgevolgd die twee keer gevaccineerd waren, en waarbij vijf keer stalen van de lymfeklieren werden afgenomen, een erg pijnlijke procedure. De staalafnames gebeurden tussen de drie en vijftien weken na de eerste dosis. In alle veertien gevallen was het aantal geheugencellen nog niet afgenomen op vijftien weken na de eerste dosis. 

Lees ook
Beeld Wannes Nimmegeers

Volgens Ellebedy is het feit dat “de reacties vier maanden na de vaccinaties bleven doorgaan, een zeer, zeer goed teken”. Meestal neemt het aantal nieuwe geheugencellen één tot twee weken na vaccinatie af.

Een boostershot zou volgens de resultaten van het onderzoek niet nodig zijn bij de meeste gezonde volwassenen, als het virus tenminste niet verder evolueert dan in zijn huidige vorm. Wie al Covid-19 heeft doorgemaakt en daarna twee inentingen kreeg, zou ook bij een verdere evolutie in nieuwe varianten, geen derde prik nodig hebben. Ouderen of mensen met een laag immuunsysteem, zijn mogelijk wel gebaat bij een derde boostershot.