Direct naar artikelinhoud
NieuwsMedia

Birgit Van Mol ruilt ‘VTM Nieuws’ voor interviewreeks

Birgit Van Mol ruilt ‘VTM Nieuws’ voor interviewreeks
Beeld Carmen De Vos

Birgit Van Mol is in alle stilte gestopt als nieuwsanker van VTM Nieuws. Na 23 jaar ruilt ze de nieuwsstudio voor een eigen interviewprogramma. Ze blijft wel Telefacts en Telefacts Zomer  presenteren.

Op 9 april was het de laatste keer dat Birgit Van Mol te zien was als anker van VTM Nieuws. Al was het toen nog niet zeker dat die keer ook de laatste keer zou zijn. “Er waren al gesprekken aan de gang, het kon nog alle kanten uit. Pas achteraf bleek het de laatste geweest te zijn. Eén mét breaking news: de Engelse prins Philip is die dag gestorven”, zegt Van Mol (53) in Het Laatste Nieuws.

Enkele kijkers hadden het opgemerkt, zegt Van Mol, maar toch besliste ze samen met de zender om er niet eerder over te communiceren. Opmerkelijk, want Van Mol – die in 1997 de VRT ruilde voor de commerciële zender – was al meer dan twee decennia een van dé nieuwsgezichten en het langst zittende vrouwelijke anker. Was het einde dan geen item in datzelfde VTM Nieuws waard? 

“We hebben daar over nagedacht. Maar dan lijkt het alsof ik alles afsluit en dat is niet zo. Want ik verlaat zelfs die studio niet. Mijn takenpakket bij Telefacts wordt groter. Ik blijf Rode Neuzen Dag doen – ik zou geaffronteerd zijn mochten ze me daar niet meer voor vragen. (lachje) En ik krijg bovendien een eigen interviewreeks. Ik ben al lang geïnteresseerd in diepmenselijke verhalen. Het voorstel ligt al een paar jaar op tafel, nu leek hét ideale moment daar. Toen bleek dat ik dan wel zou stoppen als anker, moest ik even slikken. Maar er zit al enige tijd een duveltje op mijn schouder dat zegt: ‘Zou je niet eens iets anders doen, Birgit?’”

Dat interviewprogramma, waarvan nog niet meer details bekend zijn, zal ook de naam van Birgit Van Mol dragen. De nieuwslezers omschrijft het in Het Laatste Nieuws zelf als een “verdieping van mijn functie. Ik zit 32 jaar in het vak, ik kan op een andere manier interviewen dan toen ik een piepje van 22 was. We hebben bij VTM de eerste lijnen voor mijn programma al uitgestippeld en in zulke gesprekken word ik neergezet als ‘merk’ – best grappig. Na al die jaren sta ik voor ‘vertrouwen en degelijkheid’. Als ik mensen contacteer voor een interview, weten ze dat ik er iets moois van zal maken.”

Tijdens de zomer zal journaliste Birgit Herteleer alvast mee VTM Nieuws presenteren.