Direct naar artikelinhoud
NieuwsDeltavariant

Vaccinatiekampioen Israël voert weer coronamaatregelen in, maar wil geen nieuwe lockdown

Op de markt in Jeruzalem op 1 juni, toen er in Israël werd versoepeld. Sommige coronamaatregelen keren terug.Beeld AFP

Israël is tijdens de pandemie altijd koploper geweest bij de terugkeer naar ‘het oude normaal’ – eerst met een razendsnelle vaccinatiecampagne, daarna met het opengooien van de samenleving. Maar door de oprukkende deltavariant worden er toch weer maatregelen getroffen.

Nu er meer dan honderd nieuwe gevallen per dag worden gemeld, moeten Israëliërs binnen weer mondmaskers dragen en worden de regels om het land in te mogen aangescherpt. Het uitreiken van individuele toeristenvisa is uitgesteld van 1 juli naar 1 augustus. Ook de ministeriële crisiscommissie, het ‘coronakabinet’, is door premier Naftali Bennett opnieuw aangesteld.

In Israëlische media pleiten experts zelfs voor de herinvoering van het ‘groene paspoort’. Daarmee kregen mensen die zijn gevaccineerd of die corona hebben gehad in toegang tot bijvoorbeeld restaurants of de sportschool. Het gebruik van de pas werd begin juni geschrapt, toen het aantal besmettingen sterk was gedaald. 

Gay Pride

Vooralsnog voelen Bennett en zijn ministers er niet veel voor om het paspoort weer in te voeren. Zondag, terwijl er op de Gay Pride in Tel Aviv zeker 100.000 mensen op straat feestten, heeft de regering zich over een pakket maatregelen gebogen en besloten dat ze “maskers in plaats van restricties en vaccinaties in plaats van een lockdown” wil, aldus premier Bennett. “Er is een toename van het aantal besmettingen, maar niet van het aantal mensen dat in het ziekenhuis ligt”, zei hij. “We willen onze burgers maximaal beschermen, maar hun routine zo weinig mogelijk onderbreken.”

De premier richtte zich tot jongeren. “Jullie kunnen van de zomer genieten”, beloofde hij. “We willen geen enkele beperking opleggen – niet op feesten, op reizen of wat dan ook. Maar om dat mogelijk te maken, zouden jullie je vandaag nog moeten laten vaccineren.”

Eerste dosis

In Israël mogen jongeren vanaf 12 jaar worden ingeënt, maar zij (of hun ouders) staan niet bepaald te springen. In totaal 6 procent van de 12-jarigen heeft een eerste Pfizer-dosis gekregen. Bij 13- tot 15-jarigen is dat 9 procent, bij 16- tot 19-jarigen 62 procent.

Op dit moment zijn er in Israël 1.186 mensen besmet met het coronavirus. Dat is vijf keer meer dan midden juni. Maar het aantal mensen dat in het ziekenhuis is opgenomen blijft laag: 44, van wie er 23 ernstig aan toe zijn. In totaal zijn er in het land 840.850 besmettingen geteld en zijn er 6.429 doden gevallen.