Direct naar artikelinhoud
AchtergrondRode Duivels

In Italië zijn alle ogen gericht op ‘killer’ Romelu Lukaku

Romelu Lukaku in actie tegen Portugal, zondag in Sevilla.Beeld Photo News

De blessures van Kevin De Bruyne en Eden Hazard zijn ook in Italië nieuws. Toch boezemt vooral Romelu Lukaku angst in.

Onder de douche. Voor het hotel na de negen op negen in de groepsfase. Op het vliegtuig van Londen naar Rome. De Squadra Azzurra heeft een hit uit de nineties weer populair gemaakt in Italië. Het anthem van Italia '90, zijn WK in eigen land, begeleidt de Italiaanse nationale ploeg op zijn tocht door Europa. 

Waar ze ook komen knalt ‘Un’ estate Italiana’ van Eduardo Bennato en Gianna Nannini – met die typische hese stem – uit de boxen van een gettoblaster. Hun achtergrondkoor, dat veel valser zingt dan het voetbalt, laat geen moment onbetuigd om het nummer mee te kwelen. Lorenzo Insigne, Ciro Immobile en co. voorop: “Magische nachten, jagend op een doelpunt. Onder de hemel, van een Italiaanse zomer.”

In München wil Italië vrijdag zijn zangfeest verder zetten, maar de Italianen zijn op hun hoede. Meer bepaald voor de meeste beslissende speler dit seizoen in de Serie A.

Op de voorpagina’s

Gisteren stond Romelu Lukaku op alle voorpagina’s. Daar zal hij de komende dagen nog wel staan. Zoals Cristiano Ronaldo vier dagen de Belgische media domineerde, zoomt Italië in op ‘Big Rom’. Ook op persconferenties.

Matteo Pessina, doelpuntenmaker tegen Oostenrijk: “Lukaku is de sterkste nummer negen in de wereld. Tegen Portugal hebben we gezien dat hij twee tot drie verdedigers aan de praat kan houden.” Francesco Acerbi, centrale verdediger: “Ik had liever tegen Ronaldo gespeeld. Lukaku is moeilijker af te dekken. Hij is sterker, heeft meer kracht en is een echte spits.”

In Italië raken ze maar niet uitgepraat over Lukaku. Dat is de afgelopen 750 dagen niet anders geweest. Sinds 1 juni 2019 haalde de naam ‘Lukaku’ 1.744 hits op de website van zijn roze sportkrant, gemiddeld twee vermeldingen per dag. Enkel de grootste attractiepool in de Serie A, Ronaldo, blaast hem weg.

Lukaku op de cover van 'La Gazetta'.Beeld RV

“In Italië is de liefde anders”, zegt Lukaku in een uitgebreid interview met Vogue Uomo. Zijn verschijning op de cover van het mannenblad, in Versace-badjas, vertelt alles over zijn groeiende status. Hij is nu ook merkadviseur. “De liefde in Italië is passioneel. Je voelt dat die uit het hart komt. In hun ogen zie je ook dat het oprecht is. Wanneer ik fans ontmoet, probeer ik wat liefde terug te geven en vriendelijk te zijn.”

Het is niet die goedlachse reus die de Italianen vrijdag verwachten. Een journalist noemde de Rode Duivels maandag een brutaal beest. Het ging over de ploeg in het algemeen, maar ook over haar gezicht, Lukaku.

“Voor ik naar Italië kwam, had ik niet de kracht om een ploeg op mijn schouders te dragen. Misschien moest ik gewoon door die pijnlijke, soms mysterieuze ervaring om volwassen te worden. In Italië heb ik mezelf gevonden.”

Hij is er een meedogenloze spits geworden. De donder en de bliksem van Inter. De ruziemaker en de killer in dezelfde persoon.

Lukaku in Vogue: “Als je de kansen verkwanselt die ik je heb gegeven, dan zul je het geweten hebben. Vooral op het veld. Dan ontwaakt het beest in mij. Ik kan niet tegen mijn verlies. Ik val mijn ploegmaats lastig. Ik schreeuw verschrikkelijke dingen. Zij roepen van alles terug en vervolgens flip ik. Ik denk niet eens dat het een slechte eigenschap is.

“Met de trainer (Conte, KTH) was dat hetzelfde. Wanneer ik scoorde, ging ik voor hem staan: ‘Heb je dat gezien? Wil je er nog een?’ Het naait mij op, het naait hem op. Als je die innerlijke competitiviteit niet hebt, zul je nooit winnen. Weet je wat ik zo goed vond aan The Last Dance, de docu over de Chicago Bulls? Het toont dat je geen vrienden hoeft te zijn om de top te bereiken. Geloof me, niet elke zege is rozengeur en maneschijn.”

Nieuwe look, nieuwe start

Ook zijn nieuwe look, zonder baard, is naar eigen zeggen een uiting van meer zelfvertrouwen. “Zelfs een goeie scheerbeurt bevordert je prestaties. Toen ik 20 werd, had ik genoeg van mijn babyface. Zelfs de meisjes die ik datete maakten er opmerkingen over. Dus liet ik een baard groeien om er mannelijker uit te zien. Op een dag heb ik beslist alles af te scheren. Geen baard, geen haar, nieuwe start.

“Qua voorkomen spiegel ik mij aan Michael Jordan. Ronaldo is een ander voorbeeld. Of David Beckham, als je nog iemand uit het verleden wilt. Ik wil hetzelfde doen als zij, maar dan op mijn manier. Ik wil dat je me ziet en ik wil dat je me hoort. Wanneer je me tegen het lijf loopt, wil ik dat jij denkt: oké, dit is Romelu Lukaku.”

Een Duivel wil het land dat hem heeft omarmd straks een toontje lager laten zingen. Die magische nachten wenst hij zichzelf en de Belgen toe.